Nem alszik a gyerek? Ennek az ásványi anyagnak a hiánya is okozhatja!

Borítókép: Nem alszik a gyerek? Ennek az ásványi anyagnak a hiánya is okozhatja! Forrás: Pexels/Andrea Piacquadio
Nagyon idegőrlő tud lenni, amikor te már mindent megtettél, hogy gyermekedet időben lefektesd, de valamiért mégsem sikerül az ágyba küldeni, vagy esetleg hiába aludt el a megszokott módon, mégis felkel éjnek idején, és nem tud visszaaludni. Persze több forgatókönyv is esélyes lehet, amiért nem alszik csemetéd, és való igaz, hogy az ember nem tud mindig mindenre előre gondolni. Ha nem válnak be a szokásos dolgok otthon, hogy gyermeked elaludjon, érdemes elgondolkoznod, nincs-e esetleg valamilyen vitaminhiánya!

A kicsik számos ok miatt fent maradhatnak tovább, sőt, nagyon sok minden meghúzódhat a háttérben – már ami az éjszakai felkeléseket illeti, és olykor szülőként az embernek fogalma sincsen, miért nem működik az eddig bevált altatási praktika. Mert már mindent megtettünk, amit ilyenkor meg szoktunk, és szívünk csücske valamiért ismét nem tud rendesen elaludni. Kiikszeltük a mumus témakört az ágy alatt és a szekrényben, túl vagyunk a napi történések esti közlésrohamának csillapításán, eleget kint voltunk délután és kora este az udvaron vagy a játszótéren, és biztos, hogy már ötször kikísértük szemünk fényét a mosdóba és már háromszor inni is adtunk neki. De valamiért mégsem alszik.

Miért fontos a megfelelő mennyiségű alvás?

Felelős szülőként tudjuk, hogy rettenetesen fontos, hogy a gyerek megfelelő óraszámban aludjon, hiszen fejlődésére nagyban kihat a napi pihenés és alvás mennyisége. Az alvás minősége pedig későbbi szellemi és testi tevékenységeit egyaránt befolyásolja. A pihenés ugyanolyan létszükséglete az embereknek, mint a friss víz vagy az élelem. Hát még mennyire meghatározza egy fejlődésben lévő gyermek mindennapjait. Egy kisbaba átlagosan 14 órát, az 1-3 éves korosztály akár 12 órát is, a 3-5 évesek 11 órát, a 6-12 évesek 10 órát, a kis kamaszok pedig 8-9 órát is képesek aludni, és ez így van jól, hiszen ez a napi átlagos alvásigényük.

Egy jól kipihent kisgyerek másnap könnyebben veszi az akadályokat, frissebb és üdébb lesz, és jobb kedvvel indul neki a következő napnak. Teljesítőképessége is sokkal eredményesebb, hiszen felkészülten, kipihenten tanul az iskolában és több energiája lesz az óvodában vagy bölcsődében. A megfelelő mennyiségű alvással hozzásegítjük gyermekünket az általános mentális és fizikális jólléthez, a hatékonyabb tanuláshoz és a jobb memóriához. Ellenkező esetben a gyerekek rossz kedvűek, hisztisek, nyűgösek lesznek, romlik a figyelmük és a viselkedésük sem az elvártaknak megfelelően alakul.

Forrás: Pexels/Mikhail Nilov

Magnéziumhiány is állhat a háttérben

Való igaz, hogy minden gyerek más és más – ennek tükrében van, akinek a napi elvárttól jóval kevesebb alvás is elegendő a frissességhez, míg másoknak jobban esik, ha több időt tölthetnek az ágyban alvással. A gyerekek alváshiánya többféle okból eredeztethető, például a nem megfelelő szobahőmérséklettől, az agy fokozott felpörgésétől, különböző betegségektől, valamilyen lelki problémától vagy félelemtől, zavaró háttérzajoktól, fejlődési vagy növekedési ugrásoktól, és a sort még folytathatnánk. Ha már mindent kizártunk, érdemes azonban elgondolkozni, megfelelő mennyiségű vitaminhoz – azon belül is magnéziumhoz – jut-e a gyerek rendszeresen?

Ugyanis az alváshiány hátterében könnyen előfordulhat, hogy magnéziumhiány állhat. A magnézium létfontosságú az életünkben, hiszen hozzájárul az izmok működéséhez, az agy, a szív és a csontok egészségéhez. Mivel idegrendszerünk kiegyensúlyozottságát is hivatott szolgálni, így az alváshiánnyal is hamar összefüggésbe hozható. A magnézium ugyanis segít a testnek ellazulni, és felkészülni az agynak a pihenésre és az alvásra. Hatással van a melatoninszintre is. Ez azért fontos, mert a melatoninhormon felelős az alvás-ébrenlét ciklusért, és ha nincs elegendő a szervezetben, nehezebb a pihentető és mélyebb alvás is. Egy szóval a nyugodt alváshoz megfelelő mennyiségű magnéziumra van szükség. Ha gyermekünk nem tud rendesen elaludni, gondoljunk ennek a vitaminnak a hiányára és megfelelő mennyiségű pótlására is.

Alábbi galériákban 5 tippet olvashatsz, hogyan segíthetsz gyermekednek az elalvásban!