5 tény a koronavírusról főleg annak, aki legyint rá

távolságtartás,koronavírus Forrás: Getty Images
A kormány szombattól kijárási korlátozásokat vezetett be, ennek ellenére sokan még mindig nem veszik komolyan a veszélyt. Az önzés ideje lejárt! Térjünk észre, és jegyezzünk meg öt dolgot, hiszen akárcsak egy ragályfilmben: a szabálykövetéssel életeket mentünk!

Nagycsoportos kirándulások. Nyugdíjas szülők, akik ragaszkodnak a családi ebédhez. Tömeges karantén-házibulik. A félelmetes előrejelzések, a korlátozások és a hírességek rábeszélő videói ellenére sok ember még mindig nem veszi tudomásul, hogy a koronavírus komoly veszély, és hogy a biztonságért minden ember felelősséggel tartozik. Íme öt tény, amelyet el kell küldenünk makacs és meggondolatlan barátunknak, családtagunknak, hogy végre meghallgassanak bennünket.

1. Az emberek a betegség nagyon korai szakaszában, még a tünetek megjelenése előtt fertőzhetnek. Egy németországi kutatók által készített tanulmány szerint kilenc koronával fertőzött ember már a fertőzés első napján óriási mennyiségű vírust terjeszt el - több ezer vagy akár millió „példányban” -, akkor, amikor még csak enyhe tüneteik vannak. A vírusszint az orrban és a torokban az első nap a legmagasabb, és az azt követő napokban csökken. Ez arra utal, hogy a fertőzött emberek a vírust akkor is elterjesztették, mielőtt azok tünetekkel jártak volna.

2. A tünetek fertőzés utáni megjelenése akár 11 napot is igénybe vehet. A kutatások kimutatták, hogy az átlagos lappangási idő öt nap. Ez azt jelenti, hogy néhány embernél a szimptómák hamar megjelennek, másoknál viszont később. A tanulmány arról is beszámolt, hogy csak 2,5%-nál jelentkeztek tünetek két nappal a megfertőződés után, és az emberek 97,5%-a volt tünetmentes 11 nap után. Ez azt jelenti, hogy ha valaki kapcsolatba lépett a vírussal, akkor a biztonság kedvéért teljes 14 napot karanténban kell töltenie. Ez az időkeret különösen fontos, mivel ebben az időben mindenki nagyon fertőző lehet, csak nem ismeri fel.

3. A vírus a felületeken legfeljebb három napig él. Egy kísérletben a tudósok koronavírust tartalmazó aerosolt készítettek, majd különböző felületekre permetezték, hogy ellenőrizzék, mennyi ideig képes túlélni. A réznél a vírus legfeljebb négy órán, kartonon legfeljebb 24 órán keresztül, műanyagokon és rozsdamentes acélon pedig két-három napig volt kimutatható.

Ez azt jelenti, hogy a tárgyak sokkal hosszabb ideig szennyezettek maradhatnak, az emberek pedig megfertőződhetnek a vírussal, ha megérintik a tárgyat, utána pedig az arcukat fogdossák.

Fertőzhetnek akkor is, ha valaki belélegzi a megbetegedett személy tüsszentését, köhögését vagy kilégzését.

4. A fertőzés aránya exponenciálisan növekszik. A WHO becslése szerint a továbbfertőzési mutató 2 és 2,5 között van, ami azt jelenti, hogy mindenki, aki beteg, további két vagy három embert fertőz meg. Ilyen ütemben a vírussal rendelkezők száma hat naponként megduplázódik. Ez az arány arra a következtetésre vezette az epidemiológusokat, hogy a lakosság 40–70% -át fertőzheti meg a vírus, ha nem kerül sor távolságtartási intézkedésekre.

5. Nem csak az idős emberek szenvedhetnek súlyosan. Nagyon sok fiatal bagatellizálja a Covid-19 kockázatát, mivel a jelentések a halálesetek nagy részében 60 évesnél idősebb személyekről szólnak. Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) új jelentése szerint az Egyesült Államokban a kórházba került emberek 38% -a 20 és 54 év között volt, az intenzív osztályokon lévő ágyak 12% -át pedig 20–44 éves emberek foglalták el. Tehát: ha a vírus nem is öl meg fiatalként, attól még nagyon beteggé tehet.

Ezek az információk persze nem azt jelentik, hogy essünk pánikba! De a járványt komolyan kell venni, mert mindenki felelősséggel tartozik a saját, és mások egészségéért. A vírushordozás elkerülése érdekében tehát szilárdan rögzíteni kell a társadalmi tudatban: a ragály megzabolázásának leghatékonyabb módja a társadalmi távolság szigorú gyakorlása.

Szóval a legjobb, ha otthon maradsz és inkább társasozol esténként a családdal: