Ne dőlj be – ezekkel nem fogod erősíteni az immunrendszered!

immunrendszer,koronavírus,immunerősítés,tévhitek,praktikák Forrás: Getty Images
Mindenhonnan azt halljuk, hogy az új koronavírus az idős emberekre és a legyengült immunrendszerű betegekre a legveszélyesebb. De mit tehetünk vajon mi magunk azért, hogy immunrendszerünk elég erős legyen ahhoz, hogy sikeresen fel tudja venni a harcot a betegséggel? Nos, szerencsére jó néhány immunerősítő praktika közül válogathatunk, ám azt is tudnunk kell, hogy nem feltétlenül azok a praktikák a leghatékonyabbak, amelyeket ezerrel osztogatnak ismerőseink a közösségi oldalakon...

Kezdjük az elején: bármilyen egészséggel és betegségekkel kapcsolatos információról is legyen szó, törekedjünk rá, hogy mindig hiteles, megbízható forrásból szerezzük, és ne dőljünk be minden Facebookon terjedő híresztelésnek, még akkor sem, ha azt látjuk, hogy rengetegen megosztották már – akár a saját ismerőseink közül is. (Ha nehézséget okoz megkülönböztetni a hiteles oldalakat a fake news portáloktól, forduljunk nyugodtan ehhez a listához segítségért.) A Facebookon terjedő netes csodagyógymódok egyébként jobb esetben csak hatástalanok, ám az is előfordulhat, hogy kifejezetten egészségkárosító hatásuk van, tehát mielőtt bármit is kipróbálnánk, tájékozódjunk!

De lássuk is azokat a leggyakoribb immunerősítéssel kapcsolatos tévhiteket, amelyek mostanában a koronavírus-járvány idején egyre többször ütik fel a fejüket a közösségi oldalakon.

Tévhit: Ha nem adatjuk be az influenza elleni védőoltást, a szervezetünk immunitása megerősödik a betegségekkel szemben.

Bár az oltások hatékonyságát az elmúlt évtizedekben számtalan tanulmány alátámasztotta már, a védőoltások máig az összeesküvés-elméletek és áltudományos híresztelések egyik kedvenc topikjai. Sokszor olvasni történeteket például, amelyekben emberek arról számolnak be, hogy azért nem adatják be maguknak telente az influenza elleni oltást, mert azt akarják, hogy az immunrendszerük saját maga alakítsa ki betegség elleni védelmet, ami által pedig immunrendszerünk majd meg is fog erősödni.

Vitathatatlan, hogy ez az állítás részben igaz, de elég nagy kockázattal jár. Szervezetünk valóban képes rá, hogy immunitást alakítson ki az influenzával szemben – ám csak abban az esetben, ha korábban már elkaptuk a betegséget. Magyarán az oltás helyett ténylegesen át kell esnünk az akár komoly szövődményekkel is járó influenzán, hogy ez a védelem kialakuljon. Ez pedig, azért valljuk be, nem feltétlenül bölcs döntés. Ráadásul azt is tudnunk kell, a szervezetünk csak azzal a bizonyos influenzatörzzsel szemben tud kialakítani immunitást, amelyen átesett, tehát az oltás elmulasztása még véletlenül sem jár általános immunrendszer erősödéssel, és egy koronavírus – vagy egy mutálódott influenzavírus – könnyű szerrel ledönthet bennünket a lábunkról.

vitaminok,betegség,immunrendszer
Forrás: Getty Images

Tévhit: Ha betegség esetén teletömjük magunkat extradózisú vitaminokkal, akkor az immunrendszerünk hamarabb legyőzi majd a nyavaját.

Szép és jó lenne, ha a szervezetünk így működne, de sajnos ez a típusú „tűzoltás” sem járható út. Sőt, magáról az a nagy dózisról is a legjobb lenne, ha leszoknánk, ugyanis több kutatás eredménye is arra utal, hogy bizonyos vitaminok extra dózisban történő szedése nemhogy segít, de kifejezetten árt az egészségnek, és növeli bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Hogy akkor mégis mit csináljunk? A szakemberek szerint az immunrendszerünk erősítésének legjobb módja, ha megpróbálunk egészséges életet élni. Magyarán, ha naponta legalább 7 órát alszunk, rendszeresen sportolunk, ha zöldségekben és gyümölcsökben gazdag kiegyensúlyozott étrenden élünk és amennyire csak lehet, próbálunk stresszmentesen élni. De persze nem kell azonnal az összes vitaminkészítményünket a kukába dobni: ha valamilyen hiánybetegségben szenvedünk, bátran szedjük őket, az orvosunk által előírt dózisban.

Tévhit: Ha sok meleg vizet iszunk, és ha sós és ecetes vízzel öblögetünk, azzal kiirthatjuk szervezetünkből a koronavírust

Ez a tévhit kifejezetten most, a koronavírus-járvány idején kezdett el szárnyra kapni, de gyorsan le kell szögeznünk, hogy bármilyen egyszerűnek is hangzik ez a praktika, sajnos nem fogjuk vele legyőzni a koronavírust.

Az egyébként tény, hogy a meleggel való gargalizálást hosszú ideje alkalmazzák már a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére, és az is igaz, hogy például az orr sóoldattal történő öblítése elősegítheti a megfázás tüneteinek csökkentését – csak egyetlen probléma van, hogy a koronavírus nem azonos sem a megfázással, sem az influenzával. A tudomány jelenlegi állása szerint ezek közül a biztosnak hirdetett „gyógymódok” közül egyik sem alkalmas a Covid-19 hatékony kezelésére.

Ám ha nem is a vírusölő hatása miatt, de a rendszeres folyadékbevitelre azért érdemes odafigyelnünk, hiszen a megfelelő hidratáltság elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez.

7 dolog, amire a házi karanténban szükséged lesz az élelmiszeren kívül: