Öt álhír a közelmúltból, aminek komoly következményei is voltak

harry herceg,apaság
Álhír, fake news, összeesküvés-elméletek, hoaxok – manapság lassan azt sem lehet tudni, mi igaz és mi nem. Néha ki lehet szűrni az álhíreket, például ha gyanús forrásból származnak – de mit tegyünk, ha például egy mértékadó oldalt feltörnek?

A fake news ráadásul nem újkeletű intézmény: amióta világ a világ, mindig voltak rosszindulatú pletykák. A 14. században a pestisjárvány idején zsidók ezrei haltak kínhalált, mert elkezdett terjedni a rémhír, hogy ők mérgezték volna meg a kutakat. Közismert az az összeesküvés-elmélet is, miszerint Jézus és Mária Magdolna házasok voltak – A Da Vinci-kód című bestsellerben is megjelenik ez a híres toposz. A 90-es évek eleje óta újra és újra felröppen a hír, hogy afrodiziákumot kevertek a rágógumikba hol Egyiptomban, hol Izraelben, és hogy az a nő, aki ilyen rágógumit rág, rögtön prostituált lesz. A rendőrök boltokat zárattak be, áruszállítmányokat foglaltak le, de persze nem találtak semmi gyanúsat. Shakespeare nem maga írta a szonettjeit, a pápa lőtte le Abraham Lincolnt, a világ pénze Soros György zsebében van, Elvis ma is él – talán nem is kell tovább sorolnunk az ismert összeesküvés-elméleteket.

Most olyan közelmúltbeli álhíreket gyűjtöttünk össze, amelyeknek komoly következményei is voltak – reméljük, ezek tanulságai is segítenek elválasztani a további fake news-ocsút a tiszta búzától: