Ettől fogsz tudni jobban aludni a hőségben

ágy,hálószoba,nő,kutya Forrás: Pexels
Hűtsd le a tested, az elméd és a hálószobád.

Nem mintha nem örülnénk a napsütésnek és az igazi nyárnak. De azért az éjszakai felfrissülésről sem tudunk lemondani. Úgyhogy összegyűjtöttük, mi segíthet könnyebbé tenni az álmodat ebben a kánikulában.

Hűtsd le a hálószobát

Az alváshoz az ideális hőmérséklet 18,3 fok – ez persze ilyenkor, amikor sokszor még a kinti hőmérséklet sem csökken éjjel sem 20 fok alá, szép álom marad, hacsak nincs klíma a lakásodban. Klíma híján marad a reggeli és az esti körút az ablakok mentén: este nyiss ki minden ablakot (azért nézd meg, javallnak-e vihart éjszakára), napközben pedig csukd be őket és húzd el a sötétítőt vagy engedd le a redőnyt. A legideálisabb egyébként, ha a hálószoba a ház északnyugati oldalán helyezkedik el – mindenesetre itt csak akkor nyisd ki az ablakot, ha éppen nem tűz oda a nap. Amikor otthon vagy, próbálkozz ventilátorral vagy páramentesítővel. Ha egy tálban jégkockákat teszel alá, akkor a ventilátor hideg párát köröztet majd a levegőben.

Hűtsd le magad lefekvés előtt

A meleg estéken a lefekvés előtti egy órában ne csinálj semmi megerőltetőt, ami tovább emelné a testhőmérsékletedet. Ha elalvás előtt meleg vízzel zuhanyzol, és nem törölközöl meg, hanem megvárod, amíg megszáradsz, az segít lehűteni magad. Szintén jó módszer, ha lefekvés előtt hideg víz alá tartod a csuklód és a lábfejed.

zuhany,víz,fürdőszoba
Forrás: MaxPixel

Hűtsd le az ágyad

Süllyeszd el az ágyneműtartó mélyére a paplanod. Takarózz helyette lepedővel, és ha veszel magadra bármilyen hálóholmit, akkor az feltétlenül pamutból legyen. Kipróbálhatod azt is, hogy a párnahuzatodat pár percre beteszed a mélyhűtőbe (már persze ha elég tiszta hozzá).

Hűtsd le az elméd

Tarts hideg víz alá egy flanel anyagot (például egy textilpelenkát), majd alaposan csavard ki. Tedd a homlokodra lefekvés után, és bármilyen melegnek is érzed a többi testrészed, koncentrálj erre a hűvös érzésre a homlokodon. Ez az egyszerű meditációs gyakorlat segít majd kikapcsolni is. Ne felejtsd el, hogy minél idegesebb leszel a hőség miatt, annál inkább meleged lesz és annál rosszabbul alszol.

saláta,cukkini,sárgadinnye,gránátalma
Forrás: Pexels

Készítsd fel a hasad

Ha a forró napokon kisebb adagokat eszel és egyenletesen elosztva a nap folyamán, akkor a tested szépen megemészt mindent napközben. Ha este eszel sokat, az ébren tartja a szervezeted, mert küzd az étel megemésztésével. Mivel a forró éjszakákon sokat izzadsz, reggel mindenképpen igyál sok vizet, hogy pótold a folyadékveszteséget.

Segíthet egy pszichés trükk is. Lapozd végig ezt a galériát lefekvés előtt!