Rendszertelen menstruáció, pattanások, álmatlanság – A hormonális egyensúlyzavar jelei és 5 lehetséges oka

hormonális egyensúlytalanság Forrás: Getty Images
A hormonháztartás egy nagyon érzékeny rendszer, amely könnyen kibillen az egyensúlyából. Ha ez az egyensúlytalanság hosszabb távon is fennmarad, a hormontermelő mirigyek a negatív hatásokat már nem képesek ellensúlyozni és különféle testi tünetek, betegségek alakulnak ki. Mutatjuk a jeleket, amelyek erre utalnak!

Mik a hormonok?

A hormonok létfontosságú kémiai hírvivő molekulák a szervezetben, melyek biztosítják a sejtek közötti kommunikációt, illetve befolyásolják azok működését, szabályozzák életfolyamatainkat. A hormonok üzeneteket hoznak-visznek a sejtek között, melyeket ez utóbbiak receptoraik segítségével fogadnak. A belső elválasztású mirigyek, az agyalapi mirigy, a tobozmirigy, a pajzsmirigy, a petefészkek, a hasnyálmirigy és a mellékvesék által termelt hormonok a vérárammal jutnak el a rendeltetési helyükre, ott rákapcsolódnak a sejtek receptoraira, bejutnak a sejtek belsejébe és a sejtmagnak átadják a hordozott információt.

A hormonok számos testi funkciót irányítanak, illetve befolyásolnak: a növekedést, az anyagcserét, a szaporodást és még a hangulatunkat is.

A hormonoknak több típusa van: a szteroid hormonok közé tartoznak az olyan nemi hormonok, mint az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron ,valamint a mellékvesekéreg hormonjai, köztük például a kortizol. A peptid- vagy fehérjehormonok csoportját pedig az az agyalapi mirigy hormonjai, a növekedési hormon, a prolaktin, az LH és az FSH, a pajzsmirigyhormonok (a T3 és a T4) és az inzulin alkotja.

női hormonok; hormonzavar
Forrás: Getty Images/Tetra Images
A hormonális egyensúlyzavar számos dolog miatt kialakulhat.

Hormonális egyensúlyzavar

A hormonrendszer nagyon érzékenyen reagál minden külső vagy belső változásra és sajnos nagyon könnyen kibillen az egyensúlyából. Ha ez az egyensúlytalanság hosszabb távon is fennmarad, a hormontermelő mirigyek a negatív hatásokat már nem képesek ellensúlyozni, és különféle testi tünetek, betegségek alakulnak ki. Mivel a hormonháztartás egy komplex, összefüggő rendszer, nincs olyan, hogy csak egyetlen hormonnal van gond és minden más teljesen rendben van, mert azok dominószerűen húzzák magukkal a többit.

Mivel a hormonok határozzák meg, mennyi energiánk van, milyen a közérzetünk, a szellemi állapotunk, az anyagcserénk, milyen hatékonyan tudunk izmot építeni, zsírt égetni és még azt is, hogy milyen mélyen alszunk és így milyen kipihenten (és mikor) ébredünk, ezért ha egyensúlyvesztés jön létre, legelőször itt érezzük a változást. Vagyis elkezd gyarapodni a pluszkilóink száma, állandóan fáradtak vagyunk, pattanások jelennek meg a bőrünkön és egyre gyakoribbá válnak a hangulatingadozások.

fáradtság; a hormonzavar jelei
Forrás: Getty Images
A hormonális egyensúlyzavar egyik tünete a fáradékonyság.

A hormonális egyensúlyzavar 5 jele

A hormonháztartás felborulásának vannak összetéveszthetetlen jelei. Lássuk csak, pontosan melyek ezek!

1, Kevés és rossz minőségű alvás

Megfelelő minőségű és mennyiségű alvás nélkül a szervezet nem képes regenerálódni, állandóan magas lesz a stressz-szintje, amely aztán hatással lesz mindenféle hormon termelésére, a pajzsmirigytől a női hormonokon át az inzulinig. Amikor felborul a hormonháztartás egyensúlya, gyakori panasz az állandó fáradtságérzés, ezzel egy időben pedig a pihentető, kiadós alvásra való képtelenség. Ezeket az alvásproblémákat nem szabad elbagatellizálni, mert az alvás a szervezet egyik legfontosabb „energiavisszatöltő”, harmonizáló funkciója. Ha az alvászavar két-három hétnél tovább elhúzódik, érdemes szakemberhez fordulni.

2, Elvékonyodó, töredező haj és körmök, hajhullás

Amikor huzamos ideig azt tapasztaljuk, hogy hullik a hajunk, a hajvégeink elvékonyodnak, letöredeznek, a körmeink berepedeznek, a bőrünk pedig egyre szárazabb, ott ismét hormonális egyensúlyzavarra gyanakodhatunk. Mivel a hormonok szabályozzák az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását, könnyen megeshet, hogy ha csak legyintünk a tünetekre, később sokkal komolyabb, akár életveszélyes tápanyaghiány is kialakulhat, hiszen a szervezetünk működéséhez, így a hormonok termelődéséhez vitaminokra, ásványi anyagokra van szükség.

hajhullás; hormonális problémák
Forrás: Pixabay/Slavoljubovszki
A hormonális egyensúlyzavar hajhullást, -töredezést is okozhat.

Gyarapodó kilók

Sokan panaszkodnak arra, hogy bár ugyanannyit esznek, nem változtattak az étkezési szokásaikon, rendszeresen mozognak, mégis híznak. Persze ebben az esetben először mindig érdemes tüzetesen megvizsgálni, pontosan miből áll az illető étrendje – mert könnyen lehet, hogy olyan ételeket fogyaszt, amelyekben sok a kalória, ellenben kevés a tápanyag –, de akár az is előfordulhat, hogy túl kevés kalóriát visz be, amivel lassítja bizonyos hormonok termelődését, melyek az anyagcsere pörgetéséhez nélkülözhetetlenek. Az étvágyunkat és a súlyunkat is befolyásolhatják a hormonjaink. Az ösztrogénszint csökkenése például sokaknál jár megnövekedett éhségérzettel, ez pedig hosszabb távon hízáshoz vezethet. Az alacsony ösztrogénszint ugyanis a leptin nevű, éhségérzetet szabályozó hormon termelődésére is hatással lehet.

Az emésztőrendszerünkben található receptorok reagálnak az ösztrogénre és a progeszteronra. Ha ezen hormonok szintje magasabb vagy alacsonyabb a normálisnál, akkor emésztési zavarok jelentkezhetnek. Emiatt van az is, hogy a nők egy része menzesz előtt és alatt gyomorfájást, hasmenést, puffadást és hányingert tapasztal.

Rendszertelen menstruáció

A rendszertelen menstruáció 18 éves kor felett egyértelműen a hormonháztartás felborulását jelzi. Utalhat a petefészkek által termel ösztrogén-progeszteron egyensúly eltolódására, de akár inzulinrezisztenciára is. Nőknél kísérő tünet lehet az erősebb szőrzet megjelenése szokatlan területeken (pl. hason, állon), de a gyulladt, pattanásos bőr is.

Pattanások, bőrproblémák

Ha a menzesz előtt vagy közben pattanásosak leszünk, abban nincs semmi szokatlan. Ám ha az aknék nem akarnak elmúlni, akkor hormonzavarra gyanakodhatunk. Ha túl sok androgén hormon termelődik a szervezetünkben, az a bőr túlzott zsírosodását okozhatja. Emiatt eltömődhetnek a pórusok, illetve a szőrtüszők körüli sejtekre is hatással van.

Galériánkra kattintva megtudhatod, mely hormonok felelősek az örömérzetért!