Hatástalanok a rovarirtószerek a hazánkban is egyre gyakoribb vérszívókra: házi kedvenceinket is veszélyeztetik a kullancslegyek

Borítókép: Hatástalanok a rovarirtószerek a hazánkban is egyre gyakoribb vérszívókra: házi kedvenceinket is veszélyeztetik a kullancslegyek Forrás: Wikipédia
Találkoztál már az apró és furcsa rovarokkal, amelyek olyanok, mint a kullancsok, csak szárnyuk is van? Bizony, ezek a kullancslegyek, amelyeknek leginkább legelőkön, erdőkben és istállók környékén fordulnak elő, Nemcsak a gazdaállatokra veszélyesek, a vérszívók a háziállatokat és az embereket sem kímélik, számuk évről évre nő, és mára sajnos már a nagyobb városok füves és fás területein is találkozhatsz velük.

Ha tartasz a kullancsoktól, és a legyek is idegesítenek, akkor bizony a kullancslégy sem lesz a kedvenced, mert minden olyan tulajdonságot megtalálhatsz benne, mint az említett két állatban. Sőt, a kullancslegyek ellen állítólag a rovarirtószerekkel sem járhatsz sikerrel.

De mi is az a kullancslégy pontosan?

A kullancslégy – bár neve erre utalna – nem tartozik a kullancs rokonai közé, hiszen nem pókszabású, hanem rovar, azonfelül a légyalkatúak rendjének tagja. Az állat fejlődése igen rendhagyó: a kicsi lárvák az anyaállat testén belül fejlődnek, majd miután megszülettek, rögtön bábozódni kezdenek. Miután kikeltek, azonnal gazdaállatot keresnek, és erős lábaikkal és karmaikkal annak szőrébe vagy tollazatába kapaszkodnak, és az állat vérével táplálkoznak. Kifejlett állapotban a kullancslegyek 2 és 9 milliméter nagyságúra nőhetnek.

A kullancslégynek vastag kitinpáncél borítja testét, és barnás színe miatt könnyen el tud rejtőzni a gazdaállatokon. Több olyan fajtája is létezik, amelyek repülésre is képesek, sőt a szárnyaikat akár le is dobhatják, ha megtalálták a vérszívásra kijelölt állatot vagy akár embert.

Forrás: Wikipédia
A kullancslégy külsőre valóban a kullancs és a légy szerelemgyerekének tűnik, pedig nincs sok köze a két állathoz.

Kikre jelent veszélyt a kullancslégy és milyen tünetekkel jár a csípése?

Hazánkban leginkább a ló-, a kutya, a szarvas- és juh-kullancslégy fordul elő, melyek nevükkel ellentétben nem csak az adott állatra jelentenek veszélyt, hanem az általuk terjesztett kórokozók és baktériumok miatt akár háziállatainkra, és ránk, emberekre is.

A kullancslégy a kullancsokhoz hasonlóan a hajas fejbőrt és a szőrösebb felületeket kedveli, de a nem megfelelő öltözék esetén előszeretettel bújnak be a szellős ruhák alá. Ráadásul erős karmaiknak köszönhetően könnyen megkapaszkodnak az adott bőrfelületen, míg meg nem csípik a kiszemelt áldozatot. A csípésük után erős, viszkető érzés és duzzanat jelentkezik, amely akár napokig is megmaradhat. Ami ennél is veszélyesebb, hogy ha allergiás vagy a kullancslégy csípésére, könnyen anafilaxiás sokkot kaphatsz.

A szervezet allergének által kiváltott súlyos, immunológiai túlérzékenységi reakciója az anafilaxia vagy más néven az anafilaxiás sokk, amely életveszélyes állapothoz is vezethet. Csak akkor jelentkezhet, ha az adott allergénnel először találkozik a szervezetünk, melynek oka az immunrendszer rendellenes működésével magyarázható. Azonnali beavatkozásra van szükség, hiszen a beteg halálához is vezethet a sokk, legsürgősebb esetben akár a beteg is elvégezheti a beavatkozást egy önmagának beadható injekciós eszköz segítségével. De minden esetben orvosi ellenőrzést és utókezelést igényel.

Forrás

Hogyan védekezhetsz a kullancslégy ellen?

Sajnos azok a rovarirtószerek, amelyeket hatásosnak gondolnánk a legtöbb rovar ellen, a kullancslégy ellen nem jelentenek megoldást. Bár ahogy említettük, a kullancslegyek a fül környékét és a testhajlatokat is kedvelik, a legjobb amit tehetsz, ha rétegesen, megfelelően zárt ruházatban indulsz az erdőbe túrázni, mert így kevesebb esélye van annak, hogy a kellemetlen vérszívók bemásznak a ruhád alá.

Nem tudod megkülönböztetni a rovarcsípéseket egymástól? Galériánkban segítünk neked!