Veszélyes ázsiai rovar jelent meg hazákban: akkora, hogy légycsapó helyett a teniszütő használata ajánlott

Borítókép: Veszélyes ázsiai rovar jelent meg hazákban: akkora, hogy légycsapó helyett a teniszütő használata ajánlott Forrás: Getty Images
Nemrég az Országos Magyar Méhészeti Egyesület bejelentette, hogy már Magyarországon is megjelent a veszélyes ázsiai lódarázs. Annak ellenére, hogy ugyan várható volt a rovar megjelenése hazánkban is, remélték, hogy ez csak 3-5 éven belül következik be, mikorra már megoldást tudnak találni a problémára. Ugyanis míg emberre ártalmatlan, addig a méhekre kifejezetten veszélyes az adott rovar.

Az első ázsiai lódarázs hazánkban Szigetközben jelent meg. Jelenleg a méhészek abban reménykednek, hogy Szigetközben csak egy fészkük van, és annak elpusztításával megakadályozhatják gyors terjeszkedésüket.

Teniszütővel lehet csak lecsapni

A közleményben azt is kiemelték, hogy bizony az ázsiai lódarazsak lecsapásához közel sem elég az itthon használatos légycsapó, ugyanis gigantikus méretei miatt teniszütőre van szükség.

Vas Zoltán biológus és a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa szerint az adott fajt 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta pedig folyamatosan terjeszkedik szerte Európában.

Forrás: Getty Images

Emberre ártalmatlan

Azonban pánikra nincsen ok, ugyanis emberre teljesen ártalmatlan, és annak ellenére, hogy valóban teniszütővel szükséges lecsapni, még valamivel kisebb is, mint az európai lódarázs.

Jelenleg a legfontosabb feladat az ázsiai lódarázs fészkének a megtalálása. Ebben segítenek környékbeli méhészek is. Azonban mivel a folyók és a nádasok igencsak megnehezítik ezt a folyamatot, abban gondolkodnak, hogy egy élve elfogott példányra rovarjelölő csipet tesznek, és a jelet követve találják meg a fészket.

Az alábbi galériában pedig további 5 ártalmatlan darázsnak hitt rovart hoztunk, akiktől egyáltalán nem szükséges tartanod.