Fejfájás elleni tippek – 5 természetes módszer, ami tényleg hatékony

fejfájás elleni tippek Forrás: Getty Images
Persze, van az a pont, amikor már nem kérdés, hogy gyógyszert kell bevenni, de enyhébb esetben ezek a fejfájás elleni tippek is segíthetnek.

Akár gyakran fáj a fejed, akár csak olykor-olykor, szinte biztosra vesszük, hogy enyhébb esetekben te sem szeretnél azonnal fájdalomcsillapítót bevenni. Ilyenkor jöhetnek jól például az alábbi fejfájás elleni tippek, amik hatékonyan segíthetnek elmulasztani a fájdalmat, közben viszont teljesen természetesek is.

Fejfájás elleni tippek: 5 természetes módszer, ami neked is beválhat

Tompítsd a fényeket

Az erős vagy villódzó fény is okozhat fejfájást, migrént. Ha érzed, hogy kezd fájni a fejed, húzd el a sötétítőfüggönyöket, és minimalizáld a képernyők előtt töltött időt meg a benti világítást is. A szabadban pedig viselj napszemüveget.

Gyömbér, te csodás!

Ha a fejfájással hányinger vagy hányás is együtt jár, mindenképpen próbáld ki, hogy egy kis reszelt gyömbért vagy gyömbérport fogyasztasz, mert ezeket a panaszokat mind segíthet enyhíteni. Egy 2021-es tanulmány is megerősítette, hogy a gyömbérpor biztonságos és hatékony a migrénes betegek kezelésében. Két óra elteltével elég jelentősen csökkentette a fájdalmat (a kontrollcsoporthoz képest) azoknál, akik kaptak belőle.

Fejfájás ellen, vitaminokkal

Jó pár olyan vitamin, étrend-kiegészítő és gyógynövény létezik, amelyek enyhíthetik vagy akár meg is előzhetik a fejfájást, különösen a migrént. Ilyenek például a magnézium, a riboflavin, a Koenzim Q10 és a kamilla. A titkuk egyrészt gyulladáscsökkentő hatásukban rejlik, másrészt abban, hogy javítják a keringést, segítenek több oxigént juttatni a szövetekbe, lazítják az izmokat, vagy közvetlen fájdalomcsillapítóként szolgálnak.

Relaxációs technikákkal a fejfájás ellen

A jóga, a meditáció és a légzőgyakorlatok szintén hasznosak lehetnek bizonyos fejfájások, különösen a cluster fejfájás kezelésében. Ez az a típusú fejfájás, amikor úgy érzed, a szemed mögött fáj a legjobban. De mivel a tenziós fejfájás és a migrén gyakran összefügg a stresszel, az ilyen típusú fejfájásoknál is jól jöhet, ha megtanulunk relaxálni. Ha ugyanis csökken a stressz, a test ellazul, és idővel kevesebbet fájhat a fejed is.

A megfelelő hidratálás: Van, amikor a kiszáradás váltja ki a fejfájást. Ezért nagyon fontos – különösen nyáron, de egész évben – elég folyadékot fogyasztani. Egyesek nem is csak a sima vízre, hanem a sós vízre esküsznek a dehidratáltság okozta fejfájás ellen, egy kis citrommal. De a víz önmagában is segíthet, nemcsak a fejfájás, hanem az olyan kísérőtünetek, mint például a hányinger leküzdésében is.

Mikor hívj orvost?

Azonnal hívd fel a háziorvosod, ha a fejfájás hirtelen tört rád és nagyon durva, vagy ha fejsérülést követően fáj a fejed. Akkor is orvosi segítséget kell kérni, ha szédüléssel, beszédzavarral, zavartsággal vagy más neurológiai tünetekkel együtt jelentkezik a fejfájás. De akkor sem szabad félvállról venni a dolgokat, ha fájdalomcsillapító bevétele után nem javul, sőt, rosszabbodik a fejfájás.

Forrás1
Forrás2
Forrás3

Íme pár hatékony jóga póz fejfájás ellen: