Eszedbe se jusson cukrot enni edzés előtt!

cukor,edzés Forrás: getty images
Rengeteget számít, mit és mikor eszel sportolás előtt. Ám van az úgy, hogy megcsúszunk az idővel, szétesik a nap, és mielőtt beesnél az edzésre, bekapsz gyorsan valamit...Csak vigyázz, nehogy valami édesség legyen az!

A runnersworls.hu cikke.

Néha úgy érzed, szuperjól megy az edzés, máskor már 10 perc után hulla vagy, alig bírsz mozogni, és képtelen vagy koncentrálni? Rengeteget számít, mit és mikor ettél edzés előtt. Ha tényleg komolyan veszed a sportot, akkor érdemes egy kicsit jobban odafigyelni magadra, és ha tudod, hogy nap közben valamikor futni mész, netán súlyzózni, akkor úgy időzítsd az étkezéseidet is.

Vannak például olyan gyümölcsök, amik kifejezetten jók, és amik nagyon nem jók edzés előtt:

A zsíros ételek sem jók, hiszen lassan és nehezen emészthetők, a nagyon rostok dolgok sem praktikus választások, mivel gyomorproblémákat okozhatnak.

Sokaknak a legevidensebb választás a gyorsan felszívódó szénhidrát, ami egyébként remek opció, de csak akkor, ha közben óvatosan bánsz a cukorral: ez felelős ugyanis azért, ha hirtelen jelentősen visszaesik az energiaszinted edzés közben.

futás,edzés
Forrás: GettyImages

A müzliszeletek, az energiaszeletek, de még a turmixok is, amiket edzés előtt eszel, iszol, sok esetben túl sok cukrot tartalmaznak. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha egy csokit kapsz be mozgás előtt.

Egy ilyen cukros finomság ugyanis hatalmas energialöket a szervezetnek, gyors energiaellátást biztosít, de a test olyan gyorsan dolgozza fel, hogy az energia hipp-hopp eltűnik, általában jóval az edzés vége előtt. Így nem csoda, ha fél távon elhagy a lendület, és képtelen vagy úgy teljesíteni, mint amikor normálisan eszel edzés előtt. A vércukorszintnek sem tesz jót ez a hullámvasút: annak pont az kell, ha próbáld stabilan tartani.

Szóval ha lehet, felejtsd el a cukrot sportolás előtt, és válogass inkább a következő opciók közül: