Tippelj, mennyi ideig fertőzőképes a bőrödön az omikron! Megdöbbensz!

Borítókép: Tippelj, mennyi ideig fertőzőképes a bőrödön az omikron! Megdöbbensz! Forrás: Getty Images
Sokkal fertőzőbb és sokkal hosszabb ideig tud túlélni a koronavírus omikron variánsa különböző hordozófelületeken, mint a vírus korábbi változatai - derült ki egy friss japán kutatásból. Valószínűleg épp ez az oka annak, hogy egyre inkább kiszorítja a szintén rendkívül fertőző delta variánst és mára a megbetegedések nagy részét az omikron okozza.

A Kiotói Prefekturális Orvostudományi Egyetem egyik csapata által publikált kutatás szerint az omikron sokkal hosszabb ideig él túl a műanyag felületeken vagy az emberi bőrön, mint elődei. Ennek oka, hogy az omikron nagyon hosszú időn át fertőzőképes bír maradni gazdaszervezet nélkül is.

"A tanulmányunk azt mutatta meg, hogy műanyag felszínen és emberi bőrön az alfa, béta, delta és omikron variánsok kétszer tovább maradtak fertőzőképesek, mint az eredeti koronavírus-változat."

Míg az eredeti vírus átlagos túlélési ideje a műanyag felületeken 56 óra volt, addig az alfa variánsnál ez 191,3 óra, a béta verziónál 156,6 óra, a gammánál 59,3 óra, a deltánál pedig 114 óra volt.

Ehhez képest az omikron 193,5 óráig - vagyis nyolc napig - marad fertőzőképes.

A halottak bőrmintáin, melyeket a kísérletben használtak, az eredeti vírus átlagos túlélési ideje 8,6 óra volt. Az alfa verziónál ez 19,6 órára nőtt, a bétánál 19,1 órára, a gammánál 11 órára, a deltánál 16,8 órára, az omikronnál viszont már 21,1 órára. Megjegyzendő az is, hogy a vírusmutációk általában ellenállóbbak voltak az etilalkoholos fertőtlenítéssel szemben, mint az eredeti vírus - de 15 másodperccel az alkoholos kézfertőtlenítés után végül minden esetben inaktívvá váltak a bőrön. "Így bizonyítást nyert, hogy erősen ajánlott betartani a WHO által javasolt kézfertőtlenítést és a fertőtlenítők használatát" - teszik hozzá a kutatók.

Az omikron mostanra már minden európai uniós országban megjelent, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint a tagállamok többségében pedig átvette a domináns vírusmutáció helyét is. A legnagyobb arányban Finnországban (a vizsgált minták 99,9 százaléka), Belgiumban (99,7 százalék), Máltán (99,3 százalék) és Dániában (98,8 százalék) mutatták ki.

Forrás: Euronews.com

Nézd meg, mit tudunk még az omikron variánsról!