Borítókép: Ősszel elkaptad a delta-variánst? Eddig lehetsz védett az omikronnal szemben! Forrás: Getty Images

Ősszel elkaptad a delta-variánst? Eddig lehetsz védett az omikronnal szemben!

Aki a járvány negyedik hullámában kapta el a deltát, jogosan kérdezheti, vajon az meddig ad számára immunitást az omikronnal és az elmúlt időszakban megjelenő új mutációkkal szemben. Utánajártunk!

Amit a koronavírus eddigi mutációival kapcsolatban megtapasztaltunk, az az omikron megjelenésével szinte semmissé vált, hiszen ami az alfa és a delta variánsok esetében működött, az omikronnál megdőlni látszik.

Egészen az omikron megjelenéséig az volt a tapasztalat, hogy aki elkapta a koronavírust, annál a fertőzés immunizáló hatása körülbelül 6 hónapig tart, és addig nem kell számolni az újrafertőződéssel. Az omikron esetében a meglepetés erejével hatott, hogy annak igen nagy a replikációs és átalakulási képessége és ezáltal a fertőzőképessége is: a szervezet hiába találkozott már egyszer az omikronnal, azt az átalakult tüskefehérje szerkezet miatt nem ismeri fel, ezért nem tud adaptív immunválaszt adni.

Habár már szinte nyomon sem tudjuk követni, annyi koronavírus variánssal találkozhattunk az elmúlt évek során, azok nagyjából hasonlóképpen viselkedtek. Hozzájuk képest az omikron egy speciális mutáns. Sokkal több variációja van, mint például a deltának, gyorsabban terjed, könnyebben fertőz, és az újrafertőződéses esetek száma is magasabb, mint ezt megelőzően. (Az omikron esetében az újrafertőződés kockázata 5,4-szer nagyobb, mint a korábban dominánsnak számító delta változat esetében.)

Az omikron specialitása, hogy a tüskefehérjéje beépül az emberi sejtekbe mielőtt megfertőzi a szervezetet, és sokkal jobban "kapaszkodik" a sejtekbe, ami megkönnyíti a betegség továbbterjedését. Jó hír, hogy aki elkapta az omikront, 3 hónapon belül nagyon kicsi a valószínűsége az újrafertőződésnek (igaz, hogy az előző mutációk esetében ez 6 hónap volt)

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a tudomány mai állása szerint a mai napig nincs hatékonyabb eszközünk a koronavírussal és annak hétről hétre megjelenő újabb mutációval szemben, mint az oltási sor, amely nagyban fokozza a védelmet. Kiemelik azt is, hogy azok, akik korábban átestek a betegségen, és be is oltatták magukat, nagyobb védettséget élveznek azokkal szemben, akik "csak" az oltásokat vették fel. Ugyanakkor a maszkviselés és a higiéniai szabályok betartása – így az alapos kézmosás és fertőtlenítés- továbbra is fontos, mert csökkenti a megfertőződés kockázatát még azoknál is, akik kettő- vagy három oltást kaptak.

Forrás: Egészségkalauz; MTI

5 jel, hogy a fejfájásodat bizony az omikron okozza!