Ez a meglepő tünet az omikron fertőzés első jele!

Borítókép: Ez a meglepő tünet az omikron fertőzés első jele! Forrás: Getty Images
Az omikron-variánst felbukkanása óta egyre többet tudunk az általa okozott tünetekről. Kutatók megállapítása szerint, ha ezt a tünetet tapasztaljuk, akkor mindenképp érdemes gyanakodni és orvossal konzultálni. A részletekről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Enyhébb, náthaszerű tünetek

November végén a WHO „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette, ám azóta egyre több tény mutat arra, hogy ugyan gyorsabban terjed, de enyhébb lefolyású betegséget okoz, mint a korábbi koronavírus mutációk.

Úgy tűnik, hogy az omikron nem elsősorban a tüdőt támadja, hanem a felső légutakat, feltehetőleg ennek is köszönhető, hogy megfertőződés esetén kisebb a kórházi kezelés kockázata. Egy másik különbség, hogy míg a korábbi változatoknál sokan hosszú ideig jelentkező íz- és szaglásvesztést tapasztaltak, ez az omikron esetében nem jellemző.

Az omikron tünetei az eddig megismert adatok alapján jellemzően:

  • fáradtság
  • levertség
  • izomfájdalom
  • fejfájás
  • torokfájás
  • orrdugulás
  • orrfolyás
Az előző év végén felkerült egy újabb omikron-tünet is a listára, ez pedig a rekedtség. Az érdessé váló hangszín a fertőzés első tünete is lehet, így már akkor is jelentkezhet, ha nincs egyéb panaszunk, nem érezzük betegnek magunkat.

Rekedtség: omikron tünet?

Az omikron tüneteit tehát könnyen összekeverhetjük egy átlagos megfázás tüneteivel. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy ennek ellenére se bagatellizáljuk el a fertőzést, hiszen a koronavírus kiszámíthatatlan, még nem tudjuk, hogy kinél milyen súlyosabb tüneteket okozhat a későbbiekben, különösen az oltatlanok esetében.

A rekedtségnek számos egyéb kiváltó oka lehet – magyarázza dr. Holpert Valéria. Jelentkezhet önmagában is, náthás tünetek nélkül, így, ha a fertőzés elején semmi egyéb panaszunk nincs, még nem biztos, hogy az omikron okozza a rekedtséget. Kiválthatja például allergia, reflux, de a hang túlerőltetése, hangszalag csomó, ciszta vagy akár daganatos elváltozás is állhat a háttérben. Jelen helyzetben azonban mindenképp gyanakodni kell az omikron fertőzésre is.

Az Egyesült Királyságban, ahol már jelenleg is magas a fertőzöttek száma, arra figyelmeztetnek, hogy a náthaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 50%-a omikron-fertőzött lehet.

Mit tegyünk, ha rekedtséget tapasztalunk?

Ha egyéb tünetek nélkül rekedtség jelentkezik, akkor érdemes első körben a hagyományos otthoni praktikákkal próbálkozni. Sok folyadékot fogyasztani, csendkúrával kímélni a hangszalagokat, lehet torokfertőtlenítő tablettát szopogatni. Ha a rekedtség ennek ellenére hosszabb időn – 2-3 héten - át megmarad, de egyéb tünet nem jelentkezik, akkor javasolt fül-orr-gégészhez fordulni. Amennyiben a rekedtséget követően rövid időn, néhány napon belül náthás tünetek is jelentkeznek, felmerül az omikron-variánssal való megfertőződés gyanúja.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a jelenlegi álláspont szerint, akut náthás tünetek esetén - abban az esetben is, ha nincs magas láz – vizsgálat előtt szükséges a negatív PCR teszt. Negatív teszt hiányában, a fokozott inhalációval járó vizsgálatok (a gége endoscopos vizsgálata az) nem végezhetőek. Természetesen az elhúzódó panaszok (3-4 hetes) esetén már nincs ilyen kikötés.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

www.fulorrgegekozpont.hu

Nézd meg, mit tudunk eddig az omikron variánsról!