Eddig nem ismert bakteriális fertőzés alakult ki egy kóbor macska harapása után

Borítókép: Eddig nem ismert bakteriális fertőzés alakult ki egy kóbor macska harapása után Forrás: Getty Images
Az állapotot egy rejtélyes kórokozó okozta, amely korábban ismeretlen volt a tudomány számára.

Bármennyire is szeretjük őket, a macskák a zoonózisos fertőzések fő hordozói, harapásaik és karmolásaik komoly veszélyt jelenthetnek egészségünkre. Szomorú igazság, melyre egy Egyesült Királyságban élő férfi a legnehezebb úton jött rá, miután megharapta egy kóbor macska, és kiterjedt lágyszöveti fertőzést kapott, amelyet egy korábban soha nem ismert baktériumfaj okozott.

Az esetet leíró jelentés részletezi, hogy még 2020-ban a 48 éves férfi hogyan jelent meg a sürgősségi osztályon fájdalmas, duzzadt kézzel. Nyolc órával korábban többször megharapta egy kóbor macska. Az orvosok először kitisztították és bekötözték a férfi sebeit, majd beadták a tetanusz elleni oltást, és egy antibiotikum kúrával útnak indították.

24 órán belül azonban visszatért, erősödő fertőzéssel a bal kis- és jobb középső ujjában, valamint mindkét alkarjában. Ismét megtisztították a területet, és ezúttal sebészi úton eltávolították a sérült szövetet, és intravénás antibiotikumot adtak be neki. Öt napos antibiotikum-kezelés után teljesen felépült.

Forrás: Pexels/Crina Doltu

Eddig még nem ismert baktérium okozta a problémát

Happy end a beteg számára, de ez csak a történet kezdete volt. A férfi orvosai nem tudták, hogy mi okozta a fertőzést, ezért nekiláttak, hogy genomszekvenálás és biokémiai profilalkotás segítségével azonosítsák a rejtélyes kórokozót.

Egy teljesen új baktériumfajt találtak, amelyet korábban soha nem láttak. Az új baktérium a Globicatella nemzetségbe tartozik. A teljes genomszekvenálás során kiderült, hogy az új törzs a G. sulfidifacienssel áll a legszorosabb rokonságban, bár a két faj között alig több mint 20 százalék a különbség. „[Ez arra utal], hogy egy különálló és korábban le nem írt fajt találtunk" – írják az esetjelentés szerzői.

„Összefoglalva, a macskaharapás a zoonózisos fertőzés gyakori forrása” – folytatják. Korábban a macskákat számos bakteriális fertőzéssel, köztük tüdőpestissel hozták összefüggésbe, és ismert, hogy más parazitákat is terjesztenek.

„Ez a jelentés rávilágít a macskák szerepére, mint a még fel nem fedezett, emberi patogén potenciállal rendelkező baktériumfajok tározóira" – összegezték a szerzők.

Óvakodj a harapástól, karmolástól!

És nem csak az idegen macskáktól kell óvakodnunk – a kutyák is hordozhatnak kellemetlen baktériumokat. Ha egy kóbor macska vagy bármilyen ismeretlen állat megharapott vagy megkarmolt, azonnal mosd le a területet szappannal és vízzel, és fordulj orvoshoz!

Forrás 1, forrás 2.