Macska riasztó növények: 7 tipp a cicák távoltartására

Borítókép: Macska riasztó növények: 7 tipp a cicák távoltartására Forrás: Getty Images (Elizabeth Livermore)
Több módszerrel is távol tarthatjuk a cicákat anélkül, hogy ártanánk nekik, segíthetnek például az alábbi macska riasztó növények is.

Te is szereted a kedves dorombolókat, de unod már, hogy a szomszéd macskái a kertedbe járnak át randalírozni? Tönkreteszik a veteményt, megfogják az etetőkre járó madarakat, illemhelynek használják az előkertet, és a hintaágyba is belepiszkítanak. Arról nem is beszélve, hogy homokozni se tudod kiengedni a kicsiket, csak miután gondosan átfésülted a terepet. Nyilván ártani sem akarsz a cicáknak, de a társaságukra sem vágysz. Bár sokan arra esküsznek, hogy a macskák távoltartásában egy igazán hatékony segítőtársad lehet: egy kutya, azért más módszereket is érdemes megpróbálni. Jó ötlet, ha macska riasztó növények közül válogatsz, és azokkal ülteted be a kert, illetve az előkert egy részét. De ne szaladjunk ennyire előre.

Tippek a macskák távoltartására

Míg beszerzed a macska riasztó növények közül a kedvenceidet (ezekre tényleg mindjárt kitérünk), érdemes néhány más jellegű óvintézkedést is bevetni. Magasabb kerítés? A rések betömködése, amin átférnek a kis négylábú bajkeverők? Felejtsd el. Ezek a fizikai akadályok nem tartják vissza a macskákat attól, hogy bejussanak a kertedbe.

Próbálkozz inkább macskariasztó spray-vel, vagy ami szabadtéren még hatásosabb lehet, mozgásérzékelős vízpermetezővel. Utálni fogják! Ezen kívül fektethetsz a kert földjére csirkehálót, mert azt sem szeretik, ahogy a mulcsot sem. De valamilyen szúrós indát, például szedret, málnát is vezethetsz a kerítés mentén. Mondjuk ennek idő kell, míg megnő, de utána elveheti a cicák kedvét attól, hogy odamerészkedjenek. Hasonló célt érhetsz el egy sziklakerttel is.

Illatok, amiket a macskák nem kedvelnek

Van pár olyan jellegzetes aroma is, amit kifejezetten nem kedvelnek. Ilyen a fokhagyma, a citrusok illata vagy a fahéj. Érdemes tehát a teraszra néhány gerezd hámozott fokhagymát vagy egy kis narancshéjat tenni, egy ideig távol tarthatod velük a macskákat.

Végső esetben pedig előbbre lehet hozni egy kevésbé cicabarát fajtájú kiskutya vásárlását vagy örökbe fogadását, ha úgyis vágytatok rá. De készülj fel, hogy ha nem teszel ellene, ő is randalírozni fog a kertben!

Macska riasztó növények

Hogy megvédd a kertet a macskáktól, az alábbi macska riasztó növények segíthetnek. Nemcsak elijeszthetik a szőrös kis bajkeverőket, hanem ráadásul még szép látványt is nyújtanak, többségüknek finom az illata. Néhányan pedig konyhai alapanyagokként is felhasználhatók.

A lenti galériánkban megmutatjuk a legjobb macska riasztó növényeket.