Hogy bírd ki, hogy ne fogdosd folyton az arcod?

arc,érintés,kéz,koronavírus,covid-19 Forrás: Getty Images
Tudod, ez az egyik legfontosabb dolog, amit elővigyázatosságból megtehetsz, hogy ne kapd el a koronavírust.

A csapból is ez folyik, de azért nem árt elismételni: a koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Ha egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent, cseppecskék szabadulnak ki a légutaiból, amelyek landolhatnak a te bőrödön, kezeden, szemeden, szádon vagy orrodon is, ami aztán téged is veszélybe sodorhat. A lehetőleg szappanos kézmosás mellett tehát az egyik legfontosabb megelőző intézkedés az, hogy nem nyúlsz a szemedhez, az orrodhoz és a szádhoz.

Csakhogy ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni. A Lipcsei Egyetem kutatói egy felmérés során azt találták, hogy a résztvevő orvostanhallgatók óránként átlagosan 25-ször érintették meg a saját arcukat, más szakértők szerint a legtöbb ember ennél sokkal gyakrabban, 2–5 percenként nyúl az arcához – megdörzsöli a szemét, megvakarja (vagy piszkálja) az orrát vagy éppenséggel belenyúl a szájába.

A legtöbbünknek normál körülmények között valószínűleg fel sem tűnik, hogy ezt tesszük – csak most, a tiltás idején tudatosul bennünk, mint ahogy az is, hogy milyen nehéz ellenállni a késztetésnek, amit érzünk. Ám a pszichológusok szerint semmi sincs veszve: mint minden rossz szokást, ezt is helyettesíthetjük egy másikkal, ami a jelenlegi körülmények között kevésbé veszélyes.

A galériában elolvashatod, mit ajánlanak a szakértők az arcfogdosás leállítására: