A fűszer, amiből fogyassz naponta, ha kerülnéd a vírusfertőzéseket

kurkuma,fűszer,vírusűző Forrás: Getty Images
Az egyik leghatásosabb táplálékkiegészítőről beszélünk.

Számos kutatás támasztja alá, hogy nagyon jót teszel magadnak azzal, ha közelebbről megismerkedsz a kurkuma nevű élénksárga fűszerrel. Az Ázsiában évezredek óta alkalmazott gyógy- és fűszernövény aktív hatóanyaga a kurkumin, ami a gyulladáscsökkentés szupersztárja és erős antioxidáns hatású, enyhíti az artritisz tüneteit, jót tesz a szívnek, serkenti az emésztést és enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, véd a májkárosodástól, megelőzi az epekő kialakulását, a sőt, a rákmegelőzésben és -gyógyításban is hatékonyan alkalmazható. Ami a legjobban hangzik az előnyei közül, az az, hogy erősíti az immunrendszert is és enyhítheti a különböző tüdőproblémák tüneteit.

Egyetlen bibi van vele: a kurkumin biohasznosulása nagyon alacsony, vagyis csak kevés szívódik fel belőle a vérben. Fűszerként lehetetlen belőle annyit megenni, hogy azzal az ajánlott napi mennyiséget fedezzük – ez egyébként felnőtteknek 1–3 gramm. Ennek ellenére szépre színezhetsz vele curryket, csatnikat, savanyúságokat, rizs- és bárányhúsos ételeket, és a drága sáfrányt is helyettesítheted vele.

Tipp

Légmentesen záródó edényben, fénytől védve tárold, hogy megőrizhesse színét és zamatát.

Ha viszont a kurkuma gyógyászati hatásait szeretnéd kiaknázni, akkor a legjobb, ha valamilyen táplálékkiegészítő formájában fogyasztod. Ezek közül a leghatékonyabb forma a tea, amit otthon is elkészíthetsz az alábbi módon.

Kurkuma tea

kurkuma,kurkuma tea,vírusölő
Forrás: Getty Images
A kurkuma teát házilag is elkészítheted.

Elkészítés

  1. Forralj fel 4 csésze (kb. 9,5 dl) vizet.
  2. Adj hozzá 1-2 teáskanál őrölt kurkumát.
  3. Hagyd a keveréket kb. 10 percig gyöngyözve főni.
  4. Szűrd le a teát és hagyd hűlni 5 percig.

Ízlés szerint adhatsz még hozzá további hozzávalókat, amelyek a felszívódást is elősegíthetik és az ízélményt is növelik. Ezek közül válogathatsz:

  • Méz (Nem csak édesít, antimikrobiális hatású is)
  • Tej, tejszín, mandulatej, kókusztej vagy 1 evőkanál kókuszolaj (Ezek segítik a zsírban oldódó kurkumin felszívódását.)
  • Fekete bors (A benne található piperin nevű vegyület elősegíti a kurkumin felszívódását)
  • Citrom, lime, gyömbér (Erősítik az antioxidáns és antimikrobiális hatást).

Gyors recepteket keresel, mert home office-ban is összecsapnak a fejed felett a hullámok? Íme: