Az ember, aki megtanította a világot kezet mosni: Semmelweis Ignác

Semmelweis,kézmosás Forrás: Wikipédia
A Google március 20-án egy Doodle-videót tett közzé, amelyben a huncut mosolyú Semmelweis Ignác stopperral a kezében figyeli, eleget teszünk-e a megfelelő minőségű kéztisztítás követelményeinek.

Moss kezet, üzeni a videó, és ez az intelem hangzik manapság mindenfelől. A kézmosás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a fertőzések terjedésének csökkentésére, egészségügyi előnyeit pedig Semmelweis fedezte fel a világon elsőként, milliónyi nőt mentve meg vele a gyermekágyi láztól. Tanácsai járvány idején különösen életbevágóak.

A tudós 1818. július 1-én született. Először bölcsészetet, majd jogot tanult, végül átiratkozott a bécsi egyetem orvosi karára. Hamarosan botanikai doktorrá, szülészmesterré, majd 1845-ben sebészdoktorrá avatták. Ezután kisebb megszakításokkal a Klein professzor által vezetett szülészeti klinikán dolgozott az Allgemeines Krankenhaus-ban. Tudni kell, hogy az intézetben 1840-ben kettéválasztották a szülészetet: az egyik osztályon a medikusok, a másikon a bábák dolgoztak. Nemsokára a halálozási arányban döbbenetes különbségek mutatkoztak meg: a terhes nők sokkal nagyobb arányban haltak meg az orvostanhallgatók osztályán, mint a bábákén. A nők állítólag nemegyszer térden állva könyörögtek, hadd ne kelljen a „gyilkos” medikus osztályon szülniük. Az orvosok tessék-lássék keresték a magas halálozás okait, de semmilyen vizsgálat nem vezetett eredményre.