Plakátok a régi szép időkből, amelyek kézmosásra biztatnak

kézmosás,poszter Forrás: timeline.com
A kézmosás evidens módon a betegségek megelőzésének alappillére, egyesek DIY-vakcinának is hívják. De igazából nem is olyan régóta tudjuk ezt.

A kézmosás nem csak most, a koronavírus-járvány idején létszükséglet; rengetegféle betegség megelőzhető vele. Öt egyszerű, hatékony lépés segítségével – nedvesít, szappanoz, dörzsöl, öblít, szárít – csökkenthetők a hasmenéses és a légúti betegségek. A rendszeres kézmosás, különösen bizonyos tevékenységek előtt és után, az egyik leghatékonyabb módja a kórokozók eltávolításának. Egyszerű, gyors és megelőzi a betegségeket. Mindenki nyer a kézmosással.

Hogy a kézmosás segít az egészségmegőrzésben, azt Semmelweis Ignác magyar orvos fedezte fel a 19. század közepén. Semmelweis azon dolgozott, hogy rájöjjön a „gyermekágyi láz” titkára, amelynek rengeteg nő esett áldozatul szülés után. Hosszas sikertelen kísérletezés után egyszercsak egy másik orvos is elkapta a lázat és belehalt. Semmelweis ebből rájött, hogy a betegség fertőz és bevezette az első higiéniai protokollt a modern egészségügyben: a kötelező kézmosást és az orvosi eszközök klóros oldattal történő sterilizálását.

A kézmosás jelentőségét nehéz alábecsülni: egy amerikai egészségközpont „DIY-oltásnak” nevezi. A kézmosás bizonyítottan drasztikusan csökkenti a fertőzések kockázatát, így már a 20. század elejétől széleskörű plakátkampányok népszerűsítették a kézmosást világszerte.

A galériában néhány ilyen, kézmosásra buzdító régesrégi posztert találtok: