Borítókép: 5 érvünk van arra, hogy miért életbevágóan fontos a légkondicionáló rendszeres tisztítása Forrás: Getty Images

5 érvünk van arra, hogy miért életbevágóan fontos a légkondicionáló rendszeres tisztítása

A légkondicionáló tisztítás nélkül káros is lehet az egészségre. Ha gyakori köhögést, nehézlégzést észlelsz magadon, tartós klíma használat mellett, akkor jobban teszed, ha átgondolod mikor volt a készülék utoljára kitisztítva, illetve fordulj orvoshoz. A legionella baktérium komoly tüdőgyulladáshoz is vezethet.

A légkondicionáló működési mechanizmusa leegyszerűsítve a következő: a belső egység ventilátora a szoba levegőjét áramoltatja át a rézcsövekben keringő hűtőközeg által lehűtött belső hőcserélőn – így hűti le a lakást, míg a külső egység ventilátora a lakásból kivont hőmennyiséget távolítja el a forgása közben a hőcserléről. Komolyabb működési leírást ne várjatok, azt majd a klímatisztító fogja elmondani neked, ha kihívjátok az éves karbantartásra.

Miért fontos, hogy elvégeztesd a tisztítást minden szezon előtt?

Egyszerű a válasz: a levegőből érkező szennyeződés jelentős része fennakad a szűrőkön, illetve a cseppvíztárolóban gombák és baktériumok szaporodhatnak el, mely a készülék aktív működésekor bekerülnek a lakásba és a benti levegőben kezdenek el keringeni. Önmagában, a bejutó por is probléma, de itt gombákról és baktériumokról van szó.

Miért tisztíttasd rendszeresen a légkondicionálót? A galériában 5 érvet hozunk arra, miért is fontos a klímatisztítás: a sort a legionella baktériummal kezdjük...