Miért ne érezz bűntudatot, ha gyermeked videójátékozik? Pozitív hatásai is vannak

Borítókép: Miért ne érezz bűntudatot, ha gyermeked videójátékozik? Pozitív hatásai is vannak Forrás: Getty Images
Persze nem azt mondjuk, hogy engedd, hogy a gyerek egész nap videójátékozzon, sokkal inkább azt, hogy ez nem egy ördögtől való dolog, és nem csupán a rossz származhat belőle. A tudomány szerint is!

A szabályozott képernyőidő fontos a gyereknevelés során, ahogyan azt is fontos korlátok köré szorítani, hogy pontosan mivel játszik. De a szórakozás mellett számos pozitív hatása is lehet annak, ha a gyerek időnként videójátékozik. Mutatjuk, melyek ezek!

Egyre több tudományos kutatás születik abból a célból, hogy megvizsgálja, a videójátékozás milyen hatással van az ember agyára. A legfrissebb tanulmány fMRI segítségével vizsgálta a gamerek és a nem gamereket. A kutatás közben a résztvevők reakcióidejét, döntéshozatali képességét és agyi aktivitását is vizsgálták. Gamernek az számított, aki heti 5 óránál többet töltött videójátékozással. Az eredmények azt mutatták, hogy nekik fejlettebb a döntéshozatali képességük és rövidebb a reakcióidejük.

A szakértők szerint a videójátékozás egyfajta edzés az agynak, szórakoztató köntösbe csomagolva. Növeli az agy szürkeállományát, ami többek között az izomhasználatért, a memóriáért, a térbeli navigálásért is felel.

Kattints a lenti galériánkra és megtudhatod, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a videójátékoknak!