JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Nem elég lefaragni a gyerek screen time-ját, alternatívát is adni kell neki

Borítókép: Nem elég lefaragni a gyerek screen time-ját, alternatívát is adni kell neki Forrás: bookline
Ha kiskorúval élsz egy háztartásban, az elmúlt hónapokban jó eséllyel te is eljutottál a nagy dilemmáig: mivel lehet értelmesen lekötni, ha már az összes indiántábort felépítettétek a lakásban, mindent megfestettetek, és az utolsó bújócskázós szegletet is felfedeztétek. Ja, és eközben fél szemmel mindig a képernyő felé pillantgatott.

Kezdjük a legfontosabbal: teljesen álszent dolog lenne azt mondani, hogy a képernyő maga a sátán, a vele eltöltött idő pedig felesleges időpocsékolás. Felnőttként rengeteget tanulhatunk egy jó sorozatból, filmből, a videójátékok pedig kiválóan fejlesztik a finommotorikát és a problémamegoldó-képességet – arról nem is beszélve, hogy a kikapcsolódás nem bűn vagy lustaság, hanem a mentális egészségünk egyik alapköve.

A gyerekekkel azonban más a helyzet. Náluk az az arany középút megtalálásához kicsit több megkötésre van szükség. Míg pár nekik szánt mesefilm délutánonként teljesen rendben van, addig a túlzott screen time hosszabb távon akár nehézségek forrása is lehet: elcsúszhat az ingerküszöbük, nehezebben tudnak koncentrálni a nagyobb kognitív munkát igénylő feladatokra, és ami ennél is fontosabb, hogy kimaradnak egy sor valódi élményből.

Forrás: bookline

Hogy mit lehet tenni? Először is kommunikáljatok világosan, és lőjétek be közösen, hogy hol vannak a határok, mennyi tévé, laptop, tablet, videójáték fér bele egy napba. A másik pedig: adj neki alternatívát a fennmaradó órákra. A galaktikus űrháborúk érdeklik? Megőrül az állatos történetekért? Kardok, sárkányok, mágusok? Akkor a varázsszó nálatok is: az olvasás.

Az olvasás nem azért fontos, mert egy könyvmoly gyerekkel bárhol el lehet dicsekedni, hanem azért, mert elképesztően sok módon fejti ki a pozitív hatásait: érdeklődővé, empatikussá tesz, kinyit egy sor ajtót a világra, felpörgeti a fantáziát és az asszociációs készségeket, ráadásul megunni sem nagyon lehet, már ha az ember jó könyvet vesz kézbe. A kulcsszó itt a jó könyv.

Ne erőltessétek azt, ami nem megy. Ha a te gyereked Harry Potterért őrül meg, akkor kár történelmi regényekkel bombázni – előbb-utóbb jó eséllyel azokhoz is el fog jutni, de most még nem az az ő útja. Az olvasóvá nevelés egy kényes folyamat, ahol sok múlik a szülőn és azokon, akik könyvekkel látják el a gyerekeket.

Forrás: bookline

A gyerek érdeklődési köréhez és korához passzoló könyvek megtalálásában segít ez az oldal is, ahová ezernél is több gyerekkönyvet gyűjtöttek össze szakemberek, pszichológusok és a gyerekirodalom legavatottabb ismerői. Ráadásul a nagy klasszikusok és kortársak mellett egy külön szekciót kaptak azok a történetek, amikről kicsit ritkábban szoktunk beszélni: azok a könyvek, amik nehéz élethelyzetekben segítenek kapaszkodót találni a kicsiknek.

Ha ismered az érdeklődési körét, tudod, mi köti le és épp milyen élethelyzetben van, jó eséllyel meg fogod találni a következő könyvét ezen az oldalon. Ha pedig megtaláltad, az olvasás unalmas b-programból pillanatok alatt első számú program lesz.