A szülők 7 leggyakoribb kérdése a Fortnite Battle Royale-ról

fortnite,videójáték Forrás: Getty Images
A te kölköd se tud másról beszélni? Engedd egyáltalán, hogy lövöldözős játékkal töltse a drága képernyőidejét? Adunk néhány tippet, aminek segítségével élvezettel és biztonságosan játszhat.

A Fortnite 2-3 év alatt olyan népszerűségre tett szert a videójátékok között, mint a tévéműsorok viszonylatában a Trónok harca. Bár lövöldözős-túlélős játékról van szó, amelynek során, legalábbis a Battle Royale változatban, 100 játékos küzd meg egymással online és az nyer, aki életben marad, a Fortnite elsősorban a 8-12 évesek terepe. De megrontja, erőszakossá teszi-e a gyerekeket egy ilyen játék, illetve kiszolgáltatja-e a játékostársak kényének-kedvének? Ilyen és ehhez hasonló, „gyakran feltett kérdésekre” válaszolunk most.

Erőszakos játék-e a Fortnite?

A játékosoknak le kell győzniük egymást egy egzotikus szigeten (á la Éhezők viadala), az erőszak ugyanakkor rajzfilmszerűen jelenik meg a játék grafikájában. Ezért szokták éppen a Fortnite-ot ajánlani a 10 év körüli korosztálynak, ha már valamit. Az természetesen nem bizonyított, hogy egy lövöldözős videójáték önmagában erőszakossá teszi az embert, de lehetnek más „mellékhatásai”, amikre később visszatérünk. A Fortnite „jóindulatú” játék a videójátékok mezőnyében.

Ha látja, hogy én is játszom, miért ne engedném

– válaszolt egy kolléganőm, Flóra a kérdésemre, miszerint engedné-e tízéves gyerekét Fortnite-ozni (ha lenne neki). Ugyanakkor épp mivel a fegyveres kategórián belül ez egy „gyerekbarát” játék, hamar ki lehet nőni belőle. „Értem a hype-ot, jól van megcsinálva, de engem már másfajta játékok érdekelnek” – mondta ennek kapcsán az unokaöcsém, Misi (13).

Kell-e hozzá PlayStation, Xbox vagy valamilyen videójátékhoz való kütyü?

A Fortnite játékkonzolokon, PC-n, mobilon és tableten is játszható és általában két különböző kütyüvel rendelkező játékos is játszhat egymás ellen.

Szabályozhatom-e a gyerekem játékidejét?

A Fortnite rendelkezik „parental control” funkcióval mindenféle platformon. Ez a játékidő korlátozását is lehetővé teszi. A tapasztalt játékosok azt ajánlják, hogy a gyerekek esetében kapcsoljuk ki a hangzó cset funkciót, mert a többi játékos sokat káromkodik közben.

Ez azt jelenti, hogy más játékosok beszélhetnek a gyerekemhez vagy csetelhetnek vele?

A szöveges csetablakot nem lehet kikapcsolni, ezért a gyerek valóban bármilyen üzeneteket kaphat. Természetesen a többi játékos nincs feltétlenül tisztában egymás korával, de a Fortnite-játékosok között nagy számban vannak gyerekek és fiatalkorúak, ezért az igazán lelkiismeretes szülő ott ül a gyereke mellett, amikor játszik vagy ő maga is bekapcsolódik egy másik kütyün. A gyanús játékosokat lehet jelenteni.

Miért olyan jó játék a Fortnite?

Mert sokféle verziója van, például páros, csapatos felállásban is lehet játszani, magyarázza Flóra. Két 20 fős csapat is játszhat, és akkor az nyer, „amelyiknek előbb lesz száz ölése”. Ebben az esetben akárhányszor meghalhatsz, tehát kezdők sem esnek ki azonnal a játékból.

A Fortnite ingyenes és fizetős szolgáltatásai közt sokféle jutalomrendszer áll a felhasználók rendelkezésére, és Flórát például motiválja, hogy nem elég csak harcolnia, de végig kell csinálnia egy kihívást is.

fortnite,bookazine
Rendeld meg a Fortnite Bookazine-t ide vagy a képre kattintva!

Miért lehet olyan könnyen rákattanni?

Egy játék nagyjából 20 percig tart, ezért könnyű azt mondani magunknak, hogy „csak még egyet”. Azonkívül az ember minden alkalommal fejlődik, és ezáltal egyre valószínűbbé válik, hogy a legközelebbi játékot megnyerheti.

Mit tegyek, hogy a gyerek ne üljön egész nap a Fortnite előtt?

Ez egy komplex kérdés, ami nem korlátozódik egy bizonyos játékra. Nem állítjuk, hogy könnyű korlátozni a gépezést, viszont muszáj. A videójátékozásból lehet függőség, ezt már a WHO is megállapította. Minden családban muszáj biztosítani offline programokat is és kötelezni a gyerekeket, hogy kütyümentesen is töltsenek időt nem csak velünk, de a barátaikkal is. A megoldást nem feltétlenül az jelenti, ha teljes mértékben eltiltjuk a gyereket a videójátékozástól.

Akkor tehát a Fortnite biztonságos játék a gyerekem számára?

Igen, megfelelő szülői felügyelet mellett. A játék tartalma nem „veszélyes”, de ki kell kapcsolni a hangot a csetablakban, hogy a gyerekünk ne legyen erőszakos nyelvhasználat fültanúja. Arról is gondoskodni kell, hogy a gyerek csak olyan térben játszhasson, ahol mi is látjuk, például a hálószobájába ne vigye be a játékot (és semmilyen kütyüt, ha már itt tartunk).

A Fortnite-ozásból remek társasági esemény is válhat és ha te is játszol, akkor tovább erősítheti a kapcsolatotokat. De természetesen ez esetben is ügyelni kell a játékra szánt időkeretre.

Okostelefon kontra felhőtlen szórakozás: vajon boldogabb, szabadabb vagy izgalmasabb élet volt a miénk?