fiú,pad,park,okostelefon,tablet,táblagép,hátizsák,napsütés Forrás: Getty Images

Ésszerű tanácsok a gyerek képernyő-zombulása ellen

Néha reménytelennek tűnik a helyzet, ugye? Pedig vannak családok, akiknek sikerül távol tartani gyerekeiket a kütyüktől.

Bár még nagyon kevés kutatás eredményeire támaszkodhatunk azzal kapcsolatban, hogy a kisgyerekekre és a kamaszokra milyen testi és lelki hatással van a képernyő előtt töltött idő, a szakértők abban általában egyetértenek, hogy napi 1-2 óra legyen a maximum, amit a fiatalkorúak tévé, számítógép, táblagép vagy okostelefon képernyőjét bámulva töltenek. Sőt, az is sokat mond, hogy a Szilikon-völgy nagyjai olyan iskolákat választanak a gyerekeiknek, ahol nem nagyon engedik a srácokat azokat a kütyüknek a közelébe, amelyeket éppen a szüleik találtak ki.

Persze nagyon könnyű elméletben megállapítani ilyesmiket, még könnyebb helyeslően bólogatni rá, a legnehezebb viszont betartatni ezt a kölykökkel, akiket mágnesként vonzanak a különböző kütyük. De biztató, hogy vannak családok, ahol különböző módszerekkel sikerül ideális keretek közé szorítani a képernyőbambulást. Persze minél kisebb korban megalapozzuk szabályokat, annál könnyebb lesz később is betartatni a gyerekkel.

Nézzük, hogyan sikerülhet levakarni a gyereket a képernyőről!