JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Miért van ennyire jó illatuk a kisbabáknak, és hogyan segítik a kötődést? Érdekes kutatási eredmények

Borítókép: Miért van ennyire jó illatuk a kisbabáknak, és hogyan segítik a kötődést? Érdekes kutatási eredmények Forrás: Getty Images
Bizonyára te is pontosan jól tudod, mennyire jó illata van minden kisbabának. Szinte senki sem tud ellenállni neki akkor sem, ha éppen nem a saját gyerekéről van szó. De minek köszönhető ez a mesés illat?

2019-ben japán tudósok a Hamamatsu Egyetemi Kórházban frissen világra hozott újszülöttek fejéből vettek mintát a babaillat kémiai felépítését tanulmányozva. Azt találták, hogy a szag 37 illékony szagkomponensből áll, de a pontos összetétel babáról babára változott, ami arra utal, hogy mindegyiküknek valamelyest egyedi illata volt.

A csecsemőktől származó szagvegyületek meglehetősen jelentősen eltértek a magzatvíztől, amely a meg nem született babát az anyaméhben körülveszi. Ez arra utal, hogy nem ez volt az illat elsődleges forrása.

Egy másik elmélet szerint a szag az újszülött bőrét bevonó, viaszos fehér biofilm vékony rétegéből, a vernix caseosából származik. Ennek illata megmaradhat a bőrön és a hajon. Bármi legyen is a forrása, egyértelmű, hogy az babaillat hatással van az emberekre.

Forrás: Pexels/Goda Morgan
A babaillat sokak számára mennyei.

Nagyon is fontos szerepe van a babaillatnak

Az 1980-as évek végén végzett kutatások kimutatták, hogy az anyák 90 százaléka csak szaglás alapján tudta azonosítani újszülöttjét, miután mindössze 10 percet vagy egy órát töltött gyermekével.

A babaillat érzése egy sor jó közérzetet keltő vegyi anyag felszabadulását okozza az agyban. Egy 2013-as tanulmány szerint a csecsemők illata serkentette a dopaminpályák aktivitását az agy jutalommal összefüggő részein. A kísérletet 30 nővel végezték el, akiknek fele nemrég szült, másik fele pedig gyermektelen. Azt találták, hogy az anyák erősebben reagáltak a babaillatra. Ez arra a következtetésre vezette a kutatókat, hogy a szag elősegítheti a korai kötődés kialakulását az anyák és babáik között.

„[Ezek] a kísérleti adatok arra utalnak, hogy bizonyos testszagok katalizátorként működhetnek a kötési mechanizmusokban" – írták a tanulmány szerzői.

Úgy tűnik, hogy ez a kapcsolat kétirányú. Számos tanulmány utal arra, hogy a csecsemők anyjuk illatához kötődnek. Az egereken végzett kutatások kimutatták, hogy a kölykök megtanulják anyjuk szagát, így tudják, kihez menjenek tejért. Az embereken végzett kutatások azt az eredményt mutatták, hogy a csecsemők kifejezetten saját anyjuk szagára reagáltak, ami arra utal, hogy képesek saját anyjukat pusztán az illat alapján azonosítani.

Lenyűgöző módon még arra is bizonyíték van, hogy a születendő babák eltérően reagálnak a különféle szagokra és ízekre, miközben még az anyaméhben vannak. Ez arra utal, hogy a szaglás fontos szerepet játszhat a korai életszakaszban.

Az időseknek is más az illata

A spektrum másik végén a tanulmányok kimutatták azt is, hogy az emberek meglepően jól érzékelik a klasszikus „öregszagot”, és pusztán egy lehelet alapján megállapítják, hogy egy személy fiatal vagy idős. A tudósok meglehetősen tanácstalanok e különös érzékszervi képesség mögött meghúzódó mechanizmust illetően, bár rámutattak arra, hogy az „öregszag” nem feltétlenül rossz illat. Úgy tűnik, sokak számára kellemes!

Forrás 1., forrás 2., forrás 3., forrás 4., forrás 5.