Miért szorítja ökölbe a kezét a csecsemő? Sok szülő aggódik a természetes reflex miatt

Borítókép: Miért szorítja ökölbe a kezét a csecsemő? Sok szülő aggódik a természetes reflex miatt Forrás: Getty Images
Amikor kisbabánk születik, főleg ha első gyermekről van szó, friss szülőként rengeteg olyan jelenséggel találkozhatunk, amelyek könnyen aggodalomra adhatnak okot. Eszik vagy alszik eleget, nincs túlöltöztetve? Nem is beszélve azokról a furcsa szokásokról, mint a gyakran ökölbe szorított kéz, amelyekre többnyire igen egyszerű a magyarázat.

Szülőnek lenni nem könnyű. Rengeteg kézikönyv áll rendelkezésre a témában, de vannak dolgok, amelyekre nem lehet előre felkészülni, át kell élnünk őket, hogy megértsük. A reflexekről viszont szerencsére elég sok információ áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy jó előre tájékozódni tudjunk, hogy vajon mikor, mit és miért éppen úgy csinál a babánk.

A csecsemőkori reflexek

A babák kezdeti furcsaságai általában a reflexekkel magyarázhatók. A Moro-reflex például egy szimpla önvédelmi reflex, amelyet olyan zavaró ingerek, mint például nagyobb zaj vagy bármilyen veszélyhelyzet válthat ki magából. Ennek hatására azt tapasztalhatod, a baba hirtelen a tenyerét és karjait széttárja, és a lábát is terpeszbe teszi.

Azt viszont tudnod kell, hogy egy csecsemő életében az ilyen reflexek, mint akár a csuklás, mindennaposnak számítanak, sőt fontos jelentőséggel bírnak, hiszen ösztönösen a túlélés miatt alakultak ki a babákban, és ez is csupán a fejlődésük része.

Forrás: Getty Images
A babák ökölbe szorított keze kevésbé aggasztó okokat rejt, mint gondolnád.

De vajon miért szorítja ökölbe a kezét a csecsemő?

Először is: a tenyérfogás vagy a fogó reflex egy neurológia reflex következménye. Észrevetted már, hogy ha egy újszülött tenyerébe teszed az ujjadat, akkor rögtön megszorítja? Pont ez a reflex felelős a babák ökölbe szorított kezéről is, amely szintén egy abszolút ösztönös reakció.

A reflex a leggyakrabb esetben azt fejezi ki, hogy a baba éhes. A tenyér helyzetével pontosan nyomon követhetjük, hogy mennyire jóllakott a babánk: ha ökölbe szorítja a kezét, még éhes, és ahogy egyre inkább ellazul a keze és kiengedi az öklét, lesz tele a pocakja és nyugszik meg, amely után könnyebben is elalszik.

Az ökölbe szorított kéz nagyobb gyerekek és felnőttek esetében általában valamilyen szorongást vagy dühöt fejezhet ki, amely előfordulhat babáknál is, de általában az éhség áll a dolog hátterében.

Forrás: Getty Images
Miért szorítja ökölbe a kezét a csecsemő? Ez leggyakrabban éhséget jelez.

Mikortól nyílik ki az ökölbe szorított kéz?

A tenyérreflex nem tart sokáig, általában a babák 5-6 hónapos kora körül szokott eltűnni, mivel a babák idegrendszerének fejlődésével lazábbá válnak a karok, és elkezdik a kezüket használni, megragadnak és elengednek tárgyakat.

Ezért is fontos, hogy minél hamarabb próbáljuk meg motiválni gyermekünket, hogy fogjon meg különböző tárgyakat, például babáknak való cseppmentes ivópoharat vagy 6 hónapos kortól, amikor elkezdjük a hozzátáplálást, akár a kanalat.

Mikor kell aggódnunk az ökölbe szorított kéz miatt?

A csecsemőket nem szabad siettetni vagy kényszeríteni arra, hogy lazítsa el az ökölbe szorított kezét, mert a reflex természetes velejárója a fejlődésnek és magától megszűnik majd.

Ha azonban azt tapasztalod, hogy a baba 6 hónapos kora után is gyakran tartja ökölbe szorítva a kezét, és úgy érzed, hogy merevebb az átlagosnál, akkor mindenképpen érdemes utánajárni a dolognak. A jelenség utalhat akár egy neurológiai problémára, mint például a hipertónia, azaz merev izomtónus, de akár agyi bénulásra is. A legfontosabb, hogy figyeld a babád viselkedését, és ha bármi szokatlant tapasztalsz, és nem látsz fejlődést a babád mozgásában, mindenképpen konzultálj a védőnővel vagy a gyermekorvossal.