A 25 legokosabb kutyafajta: kiemelkedő intelligenciával rendelkeznek

Borítókép: A 25 legokosabb kutyafajta: kiemelkedő intelligenciával rendelkeznek Forrás: Pexels/Blue Bird
Persze, mindenkinek a saját kutyája a legaranyosabb, legkedvesebb, de valljuk be, a legokosabb jelzőt már nem mindenki teszi hozzá kedvence jellemzéshez. És ezzel nincs is semmi baj, hiszen a kutyák intelligenciája nem feltétlen hasonlítható össze. Míg egyesek az évszázadok során arra lettek szelektálva, hogy hű társai legyenek az embernek, olykor ágymelegítőnek is szolgáltak, mások a vadászatban, a nyáj őrzésében, terelésében, a porta őrzésében vagy a betolakodók jelzésében jeleskedtek. A következő toplistát a kutyák intelligenciáját vizsgáló tanulmányok szerint állítottuk össze, de fontos felhívni a figyelmet az egyéni különbségekre is.

Nem kell minden kutyának a legokosabbnak lenni, sőt! Egy kiemelkedő intelligenciával rendelkező kutya sokak számára jelenthet komoly kihívást, hiszen mentálisan is le kell fárasztani ahhoz, hogy kiegyensúlyozott kedvenc legyen. És erre a mai rohanó világban egyre kevesebb családnak van lehetősége. Ezek a kutyák az átlagosnál több foglalkozást igényelnek, ha pedig egy kifejezetten aktív és intelligens eb nem kap megfelelő figyelmet és foglalkozást, talál majd magának módot arra, hogy lefárassza magát, de ennek a gazdák nem fognak örülni, hiszen szétszedik a lakást, folyton ugatnak, szökdösnek stb.

Szóval ne csüggedj, ha kedvenced nincs a toplistán, attól függetlenül is lehet okos, nem mellesleg kiváló társ. És még a keverékekről nem is beszéltünk!

Forrás: Pexels/Blue Bird
Sokáig a border collie számított a legokosabb kutyának, de nemrég a szakemberek új trónörököst kiáltottak ki!

A legokosabb kutyafajták

Számos tanulmány vizsgálta már, hogy vajon melyek lehetnek a legokosabb kutyafajták. Az eredmények néhány ponton eltérőek, de a toplistákon a legtöbb kutyafajta megegyezik. Azt is érdemes számításba venni, hogy lehetetlen az összes (körülbelül 400) kutyafajta jelentős számú egyedeit versenyeztetni, vizsgálgatni, így az egyes toplistákban azt is érdemes számításba venni, hogy olykor csak 10-20 fajtát tesztelnek. (Melyekbe legtöbbször az olyan kevésbé ismert fajták, mint a magyarok, nincsenek benne, pedig ki nem látott már rettentően okos pulit?!) Így hát rangsort nem kívánunk köztük felállítani, de mutatjuk, kik végeznek gyakran az élmezőnyben!

Galériánkból megtudhatod, melyek a legokosabb kutyafajták!