“Az újszülöttek élni akarása elképesztő” – törékeny életekért küzdenek, mégis veszélyben a koraszülött mentők működése

Borítókép: “Az újszülöttek élni akarása elképesztő” – törékeny életekért küzdenek, mégis veszélyben a koraszülött mentők működése Forrás: Getty Images (Nenov)
A közelmúltban az interneten kért segítséget a Magyar Koraszülött Mentő Alapítvány, hogy két autójukra meg tudják venni a nyári gumiabroncs garnitúrát. Egy ilyen hír kapcsán laikusként is felmerül a kérdés, hogy vajon milyen körülmények között dolgoznak azok a szakemberek, akik nap, mint nap korababák életéért küzdenek, úton egyik kórházból a másikba. Dr. Nagy Évával, az alapítvány ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Évente több, mint négyezer újszülöttet mentenek és körülbelül 240 ezer kilométert tesznek meg a koraszülött mentő munkatársai négy keréken rohamtempóban, dacolva az útviszonyok és a forgalom adta körülményekkel, miközben apró, törékeny életekért küzdenek.

Ma már az 500 grammos koraszülöttek életben maradnak.

Ezek a pici babák, amikor megszületnek, megkapják a koraszülött intenzív terápiát. Az országban több ilyen koraszülött centrum van, ezeket PIC-eknek vagy NIC-eknek hívják. Bárhol születik a gyermek, neki ezekbe a centrumokba el kell jutni. Ez inkubátorral ellátott mentőautóban lehetséges, ez indukálja, hogy van koraszülött mentés. Mi nemcsak koraszülötteket szállítunk, hanem beteg újszülötteket is – kezdi a beszélgetésünket dr. Nagy Éva, a Magyar Koraszülött Mentő Alapítvány vezetője.

Sokszor látjuk, hogy olyan babák, akikről lemondanak, mégis életben maradnak. Nincs is rá orvosi magyarázat.

Számomra ez még mindig nagyon misztikus, hogy mennyi erő lakozik egy újszülött csecsemőben, olyan élni akarás, ami egészen elképesztő. Az ikrek szinte mindig koraszülöttek és velük kapcsolatban nagyon sok csodaszámba menő mentésünk volt.

Nem tudom, mi ennek az oka, talán mert többen vannak, valahogy mindig olyan jó vége lesz.

Korlátozott keret, egyre magasabb kiadások

Az alapítvány vezetője elmondta, bár két évvel ezelőtt a közbeszerzési pályázaton elnyert pénz szép összegnek számított, az elmúlt 2 év történései felülírták a költségvetési terveiket.

– Az elmúlt két évben sok minden változott. Az orvosi szolgálati jogviszonyról szóló törvény beindult és az orvosoknak megemelt összeget kell fizetni. Míg az állami kórházakban az állam ezt fizeti, addig mi változatlanul ugyanazt a pénzt kapjuk, amit anno megnyertünk.

Tulajdonképpen innentől kezdve ez az összeg már nem volt elég mindarra, amire szerettük volna, hisz emelkedtek az ügyeleti díjak, a benzin ár, minden emelkedik.

Közbeszerzésben ugyanis nem mondhatom menet közben, hogy emelkednek az árak, viszont van egy olyan szabály, hogy a körülmények változása miatt 10%-kal többet lehet kérni az eredeti összegnél. Mi ezt kértük a minisztériumtól, hivatkozva a fennálló problémákra, de eddig nem kaptunk választ – meséli az igazgatónő, aki kollégáival adományokból és az adó 1%-ból igyekszik fedezni a megemelkedett költségeket, hogy továbbra is gördülékeny szolgáltatást tudjanak biztosítani a babák érdekében.

A galériánkban olyan híres szülőket mutatunk be, akiknek koraszülött gyermeke született.