Kérdések, amiket fel kell tenned a karrierváltáshoz

munkaruha,karrier,szakma,tüllszoknya Forrás: Getty Images
És csak az őszinte válaszok segítenek.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg.

Szakértőnk

Gyöngy Lilla kineziológus, az Énerőmű megálmodója, aki jogászi karrierjét cserélte fel új hivatására

Ha érzed, hogy nem vagy a helyeden, ha érlelődik benned a vágy a váltásra, tedd fel magadnak a kérdést: „Tudom-e tovább is ezt csinálni? Ha nem, mi lenne az, ami igazán nekem való?” Ha megvan a válasz, menj végig a következő lépéseken.

1. Mérlegelj!

Mikorra időzítsd a váltást? Benne vagy egy projektben, amit még be kellene fejezned? A gyerek ősszel kezdi az iskolát, és túl sok lenne a változás az életetekben?
Hogy állsz anyagiakkal? Igényel-e befektetést a váltás? Megengedheted-e magadnak? Felkészültél-e arra, hogy az új munka nem feltétlenül lesz egyből jövedelmező? Van-e elegendő tartalékod?
Kell-e képezned magad? El kell-e végezned még egy kurzust? Hol van ilyen képzés? Van-e hozzá erőd, időd, pénzed?
Mekkora adminisztrációs teherrel jár a váltás? Eddig alkalmazott voltál, most pedig betéti társaságot kell alapítanod? Van jó könyvelőd? Mennyi időbe kerül az ügyintézés?
Ki támogat, és ki hátráltat? Melletted áll a társad? Az anyósod furán néz rád? Hagyd, hogy a támogatók segítsenek, a kétkedők pedig ne tántorítsanak el.
Mekkora változásokat hoz a döntésed a családban? Ezentúl nem érsz oda az oviba a gyerekért? Ellenben kényelmesebbek lesznek a reggelek? Kevesebbet fogsz keresni, és ezért jobban össze kell húzni a nadrágszíjat? Viszont kisimultabbak lesznek az idegeid? Tisztázzátok ezeket a kérdéseket a családban.
Ha nem lesz sikeres a váltás, mi a legrosszabb, ami történhet? Belefér-e ekkora kockázat?

2. Dönts!

Tudatosítsd, hogy a változás rajtad múlik. Higgy magadban, és fogadd el, hogy élhetsz ezzel a lehetőséggel. Ha mérlegeltél, ugorj, és egy ideig ne nézz vissza.

3. Értékelj!

Előre határozd meg, hogy mennyi türelmi időt adsz magadnak, amikor majd értékeled a helyzetedet. Azt is fogalmazd meg pontosan, hogy milyen változásokat remélsz a váltástól: hogyan fogod érezni magad? „Ha ez és ez megvalósul (x ezer forintot fogok keresni; havonta öt új kliensem lesz; eltelik úgy egy hét, hogy nem kell este 11-ig fennmaradnom a másnapi prezentáció készítése miatt; hárman is megdicsérik a festményeimet), tudni fogom, hogy megérkeztem.” Vedd észre ezt a pillanatot és veregesd meg a vállad.

Ha azt a következtetést kell levonnod, hogy nem jött be a váltás, akkor fogalmazd meg magadnak, hogy mi az, amit tanultál a folyamatból. Hidd el, kevésbé fog bántani, mintha meg sem próbáltad volna.

A karrierváltásnál sem jön jól, ha valaki halogatós típus. Lehet, hogy te is az vagy, csak észre sem veszed?