JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A négynapos munkahét lassíthatná a klímakatasztrófát

ingázás,munkaerőpiac,green new deal Forrás: Getty Images
Drasztikusan csökkenteni kellene a munkaórák számát, ha el akarjuk kerülni, hogy a globális felmelegedés katasztrofális méreteket öltsön, állítja egy tanulmány.

Az Autonomy által végzett kutatás azt mutatja ki, hogy az Egyesült Királyságban élő munkavállalóknak kilencórás munkahetekre (!) kellene átváltaniuk ahhoz, hogy elkerüljék a 2 celziuszfoknál nagyobb mértékű növekedést a mostani széndioxid-kibocsátási adatok mellett. Svédországban és Németországban is hasonló visszametszésekre lenne szükség.

A kutatást OECD- és ENSZ-adatok alapján végezték: azt elemezték, hogy egyes iparágak mekkora üvegházhatást váltanak ki a fent említett három országban. A kutatás azt állapítja meg, hogy a mostani széndioxid-kibocsátás mellett drasztikusan csökkenteni kellene a munkaórák számát és a szénfelhasználást is a gazdaságban, hogy elkerüljük a katasztrófát.

Egy zöld, fenntartható társadalomban stratégiákra van szükség

– mondja Will Stronge, az Autonomy vezetője. – Ez a tanulmány és a kapcsolódó kutatás elgondolkodtathat minket arról, hogy milyen sürgős lenne egy Green New Deal és mekkora szükségünk lenne rá.”

A Green New Deal kifejezés jó ideje közszájon forog világszerte: egy olyan reménybeli gazdaságélénkítő csomagról van szó, amely Roosevelt elnök 1933-as New Dealjére utal, ám fenntarthatóbb, a társadalmi egyenlőségeket is szem előtt tartó megoldásokat ígér. A Green New Deal akár nemzetközi összefogáson is alapulna és olyan programpontokat tartalmazna, mint

  • a gazdaság mihamarabbi szénmentesítése,
  • biztonságos, jól fizetett, fenntartható munkahelyek megteremtése,
  • az automatizáció felgyorsítása.

Az Egyesült Államokban már készítettek ilyen törvénycsomag-tervezetet demokrata képviselők (amit gyorsan lesöpörtek az asztalról, mielőtt a szenátus elé került volna) és Britanniában is egyre hevesebben sürgetik egy Green New Deal kidolgozását.

A tanulmány a gázkibocsátásokra koncentrál iparágakra vetítve, de nem veszi számításba a munkaórák csökkentésének más lehetséges pozitív kihatásait a környezetre nézve, amilyen például az, hogy a munkavállalóknak kevesebbet kellene ingázniuk és csökkenne a termelés és az erőforrások kiaknázása is.

Más közelmúltbeli kutatások is arra jutottak, hogy a négynapos munkahét zöldebb és fenntarthatóbb, ráadásul a dolgozók produktivitását is növeli.

Ha az (egyelőre) nyolcórás munkanap után nyaralnál egy kicsit a városban, mutatunk néhány jó helyet: