Szendvicsgeneráció, avagy nők, akik a gyereket és idős szülőt is ellátnak

szendvics generáció,generációk,idősek ápolása
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dupla nyomás nehezedik a szüleiről és gyermekeiről egyszerre gondoskodni kénytelen középkorú nőkre.

A pontot az i-re az tette föl, amikor anyunál 4-es stádiumú petefészekrákot diagnosztizáltak, napra pontosan egy hónappal azután, hogy apukám ripityára törte a bokáját és mozgásképtelenné vált - meséli az ötvenes éveiben járó Anna.

Egy csapásra állt elő egy olyan helyzet, hogy a félig magatehetetlenné, nagybeteggé vált szüleimről és mellettük a kiskamasz gyermekemről kellett egyszerre gondoskodnom - teszi hozzá.

Hajnali ötkor keltem, megfőztem az ételt a szüleimnek, majd megcsináltam a gyerekek tízóraiját. Iskolába szerencsére a férjem viszi őket. Aztán az ételhordókkal fölpakolva átrohantam anyuékhoz, onnan pedig, rendszerint 8 óra után estem be a munkahelyemre. A főnököm nagyon kedves és toleráns, a nagy kérdés csak az, hogy meddig – panaszolja Anna.

Mintha csak tegnap lett volna, amikor a kis totyogóim után még a szüleim is futkostak.

Most viszont én szaladgálok a kórházi vizsgálataikról, a kezeléseikről a gyerekek edzéseire, vagy éppen fordítva. Természetes persze, hogy az ember segíti és támogatja a saját szüleit, amikor szükség van rá; szeretné viszonozni mindazt a sok jót, a törődést, amit annak idején neki is szenteltek. Ugyanakkor azt érzem, teljesen felőrlődöm, semmi idő nem jut a férjemre, magamra aztán még kevésbé, a nap végén pedig csak azt várom, hogy bezuhanhassak végre az ágyamba. Másnap pedig újra indul a verkli.

Anna esete egyre kevésbé újkeletű és egyedi; olyannyira nem az, hogy a jelenségnek egy jó ideje már neve is van. A „szendvics generáció” kifejezés 2006-ban a brit Merriam-Webster értelmező szótár szócikkei közé is bekerült.

S hogy kik aszendvicsgeneráció tagjai?

Mindazok a 35–55 közötti felnőttek, akiknek még élnek idős, lelkileg, fizikailag és sok esetben anyagilag is egyre jobban rájuk szoruló szülei. Fiatal felnőtt gyermekeik még nem váltak le teljesen róluk, nem álltak a saját lábukra. Statisztikák igazolják, hogy manapság egyre hosszabb ideig maradnak a gyerekek – az ironikusan csak mamahotelként emlegetett – szülői háznál. A fiatalok elhúzódó önállósodása és a várható időskori élettartam kitolódása
hatalmas terhet rak a kötelességei közé szorult generáció számára. A hosszútávú megoldást szakértők a felelős öngondoskodásban látják, amihez szerintük több generáción átívelő szemléletváltásra volna szükség.

Olvasd el ezt is!

Addig is mit tehetünk?

– Bármennyire is nehéz, próbáljuk megőrizni a humorunkat, ez a legnehezebb helyzeteken is átsegít.

Tudjunk pihenni, aludni eleget és ezt vegyük is nagyon komolyan, mert enélkül lemerülünk, képtelenek leszünk ellátni a szerteágazó feladatainkat.

– Végül, de nem utolsó sorban adjunk alább az elvárásokból. Nem az a legfontosabb, hogy a hét minden napján friss, főtt étel kerüljön az asztalra a csillogó-villogó lakásban. Ráadásul a nagyobb gyerekeinknek se tesz rosszat, ha időnként a saját bőrükön tapasztalják, nekik kell vacsorát készíteni, ha enni akarnak.

huffingtonpost.com

Tovább olvasok
Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Hogyan növeljük ingatlanunk értékét modern világítás megoldással?

Egy ingatlan piaci értéke folyton változik. Rajtunk kívülálló okok is befolyásolják, úgymint elhelyezkedés vagy a környék változása. Ám az érték növekedését vagy csökkenését befolyásoló tényezők legtöbbje az ingatlanban lakókon múlik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem