JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Fenntartható szex 3.: etikus pornó lelőhelyek

Borítókép: Fenntartható szex 3.: etikus pornó lelőhelyek Forrás: Unsplash.com/Charles Deluvio
A klímaváltozás sürgető problémájának kellős közepén egyre többen próbálnak meg szelektíven szemetet gyűjteni, átállni a fenntartható ruhavásárlásra, kipróbálni a zero waste életet, vagy legalábbis törekedni rá. Etikai kérdéseket figyelembe véve akkor, miért ne fizessünk a pornóért?

ETIKUS PORNÓ

Ha jártatok többször a Szexsuli oldalán, akkor abszolút tudjátok, hogy az oldalon csak az etikus pornóról van szó, vagyis arról, hogyha pornót nézel, akkor a pornód is legyen etikus, ne csak az ebéded meg a pólód. 2020 nyarán írtam egy cikket arról, hogy miért fizess a pornóért, ha már műanyagmentes a július. Akkor még elég távoli gondolat volt ez a magyar Instagramon, annak ellenére, hogy a fenntarthatóság és az etikus fogyasztás abszolút hot topic. Bízom benne, hogy így fél évvel később már több emberhez elér az üzenet és egy idő után az ingyen pornó is épp olyan ciki lesz, mint műanyag palackos üdítőt venni ebédszünetben vagy bármikor.

Persze az internet korában, amikor csak 2019-ben két és fél milliárdan néztek PornHub videókat – tavaly, 2020-ban a koronavírus karantén miatt ez legalább 30 százalékkal több – lúzernek tűnhet az, aki fizet az ilyen tartalomért. Szerintem pont most van az a kor, amikor érdemes elgondolkodni, hogy a fenntartható és/vagy etikus vásárlás határait meddig toljuk ki. Itt arra gondolok, hogy a klímaváltozás sürgető problémájának kellős közepén egyre többen próbálnak meg szelektíven szemetet gyűjteni, átállni a fenntartható ruhavásárlásra, kipróbálni a zero waste életet, vagy legalábbis törekedni rá. Persze rengeteg szempont van, amit ha mind-mind figyelembe vennénk, képtelenség lenne megfelelni mindnek.

Szóval, ha fontos neked, hogy etikusan vásárolj, ha megnyugvással tölt el, hogy a pénztárnál csak olyan termékekért fizetsz, amivel rendes, megbízható cégeket támogatsz, akkor legyen az is fontos, hogy a pornófilmed szereplői – akár férfiak, akár nők – tisztességes és biztonságos munkakörülmények között dolgozzanak. Ne legyen kettős mérce: ha sajnálod a nagyipari teremelésben tartott állatokat, akkor sajnáld már a méltatlan munkakörülmények között dolgozó embereket is!

A cikk folytatásáért kattints ide és átvezetünk a szexsuli.hu oldalára!