Borítókép: Fenntartható szex 1.: fogamzásgátló módszerek Forrás: Unsplash/Womanizer WOW Tech

Fenntartható szex 1.: fogamzásgátló módszerek

Tudjátok ez az a hónap, amikor a Valentin-nap miatt felesleges hülyeségeket kell vennetek egymásnak vagy magatoknak, de pont azért, hogy ezt ne tegyétek vagyis tegyétek tudatosan fogtunk össze a Green Guide csapatával (ők csinálják Budapest menő zöld térképét) és egész februárban a fenntartható szexről találtok cikkeket és Instagram posztokat a Green Guide-nál és itt nálam, a Szexsulin is.

Most februárban (2021) minden szerdán találtok egy új cikket egy újabb adag fenntartható szextippel. Először a védekezés, aztán a szexkütyük fenntarthatóságáról szedünk össze nektek jó infókat, végül pedig a nagy kedvencemről, az etikus pornóról lesz szó.

Én pár éve próbálkozom a fenntartható ruhavásárlással, és ott is világosan látszik, hogy ezer és egy szempont van, hogy mi alapján fenntartható egy ruha vagy bármilyen termék. Minél jobban beleásod magad, annál jobban megőrülsz, hogy hiába akarsz, nem tudsz tökéletes vásárlói döntést hozni, mert most mi a fontosabb neked, hogy a lehető legközelebb gyártsák a ruhádat vagy hogy környezetkímélő alapanyagokból legyen. Pont így van a fenntartható szexszel is. Szóval itt most nem megmondjuk, hogy mit is kell ahhoz tenned, hogy végtelenül fenntarthatóan szexelj, hanem szempontokat adunk, információt, te pedig ki tudod választani, hogy melyik elv áll a közelebb hozzád, vagy mit tartasz fontosabbnak. A Green Guide is arra buzdít, hogy a lehetőségek közül, ha tehed, válaszd a legfenntarthatóbb verziót, és ehhez én is tudok teljes szívvel csatlakozni.

AZÉRT ÍROM NAGY BETŰVEL EZEKET, MERT SZERETNÉM, HOGY MIELŐTT BELEVETITEK MAGATOKAT A FENNTARTHATÓ SZEXBE, MINDIG MÉRLEGELJÉTEK A SAJÁT BIZTONSÁGOTOKAT, AZ EGÉSZSÉGETEKET! IGEN, ÓVSZERT HASZNÁLNI NEM FENNTARTHATÓ, UGYANAKKOR MEGVÉD A NEM KÍVÁNT TERHESSÉGTŐL ÉS A NEMI BETEGSÉGEKTŐL, ÉS A LEGOLCSÓBBAN HOZZÁFÉRHETŐ BÁRKI SZÁMÁRA. ÉN NAGYON HISZEK ABBAN, HOGY MINDENKINEK A SAJÁT TESTRESZABOTT MEGOLDÁSAIT KELL MEGTALÁLNIA. AZ, HOGY VALAMI MENNYIRE BIZTONSÁGOS FOGAMZÁSGÁTLÓ MÓDSZER NINCS ÖSSZEFÜGGÉSBEN AZZAL, HOGY MENNYIRE FENNTARTHATÓ SAJNOS.

Kezdem az alapokkal – és abszolút kapcsolódik a Szexsulihoz, amit pont azért csinálok, hogy terjedjenek a hasznos információk, “oszoljanak” a tévhitek:) – a fenntartható szex alapja, hogy edukálva vagyok, például tisztában vagyok azzal, hogy hogyan lesz a gyerek, tudom, hogy milyen védekezési módszerek vannak, és tudatosan családtervezek. A túlnépesedés is óriási probléma, de erről sokkal hitelesebben tudnak beszélni a Green Guide-osok.

A legfenntarthatóbb szex egyébként az, ha te teljesen egyedül segédeszközök használata nélkül a kis ügyes kezeddel magadhoz nyúlsz. Szóval légyszi, minden önkielégítés után tapsold meg magad, mert sokat tettél a Földért! <3

ÓVSZER

Mi a baj vele?

Tavaly ősszel tarolt a hír, hogy Vietnámban óvszer újrahasznosító üzemet zárt be a rendőrség – kifőzték és újracsomagolták az ismeretlen helyről származó használt gumikat. Ez nem az a fenntarthatósági hír, aminek örülsz…

“Nincs egyszer használatosabb műanyag az óvszernél: évente több milliárd darabot használnak el a világon, és bár a természetes gumi, így a kaucsuk nedvéből nyert latex lebomlik, az óvszerek alapanyagát képező szintetikus latex és más anyagok, így a poliizoprén azonban nem – és az újrahasznosítást is kizárhatjuk. Az óvszerek emellett számos más vegyi anyagot is tartalmaznak, amelyek a környezetre és az egészségünkre is károsak lehetnek, így parabéneket, Nonoxynol-9-et, glicerint, benzokaint ” – írja szintén a hvg egy tavaly év végi cikke.

“Nincs egyszer használatosabb műanyag az óvszernél: évente több milliárd darabot használnak el a világon, és bár a természetes gumi, így a kaucsuk nedvéből nyert latex lebomlik, az óvszerek alapanyagát képező szintetikus latex és más anyagok, így a poliizoprén azonban nem – és az újrahasznosítást is kizárhatjuk. Az óvszerek emellett számos más vegyi anyagot is tartalmaznak, amelyek a környezetre és az egészségünkre is károsak lehetnek, így parabéneket, Nonoxynol-9-et, glicerint, benzokaint ” – írja szintén ahvgegy tavaly év végi cikke.

Igazából a gyártása közben keletkezik a legtöbb káros anyag – és ha nagyon-nagyon részletesen kíváncsiak vagytok az óvszerek ökológiai lábnyomára ezt az angol kutatást ajánlom.

plusz egy

Orális szex közben védekezésre jó lehet az dental/oral dam is, ami egy kis latex darab. Ha ökotudatos óvszerből készíted, akkor a dental dam is környezetkímélő darab lesz, amennyire lehet. Itt egy útmutató, hogyan lehet óvszerből csinálni.

Az OhSuli.HU CIKKE MÉG NEM ÉRT VÉGET!
Kattints ide a folytatásért!

És vajon hogy csinálták a hírességek régen?
Mutatjuk galériánkban!