Borítókép: Fenntartható szex 2.: Így csökkentsd az öko-ágynyomod! Forrás: GettyImages

Fenntartható szex 2.: Így csökkentsd az öko-ágynyomod!

A fenntartható szex-sorozatunk második részében a szexjátékokkal kapcsolatban adunk tippeket, mit figyelj és hogyan válassz,ha csökkenteni szeretnéd az öko-ágynyomod.

Én pár éve próbálkozom a fenntartható ruhavásárlással, és ott is világosan látszik, hogy ezer és egy szempont van, hogy mi alapján fenntartható egy ruha vagy bármilyen termék. Minél jobban beleásod magad, annál jobban megőrülsz, hogy hiába akarsz, nem tudsz tökéletes vásárlói döntést hozni, mert most mi a fontosabb neked, hogy a lehető legközelebb gyártsák a ruhádat vagy hogy környezetkímélő alapanyagokból legyen. Pont így van a fenntartható szexszel is. Szóval itt most nem megmondjuk, hogy mit is kell ahhoz tenned, hogy végtelenül fenntarthatóan szexelj, hanem szempontokat adunk, információt, te pedig ki tudod választani, hogy melyik elv áll a közelebb hozzád, vagy mit tartasz fontosabbnak. A Green Guide is arra buzdít, hogy a lehetőségek közül, ha tehed, válaszd a legfenntarthatóbb verziót, és ehhez én is tudok teljes szívvel csatlakozni.

AZÉRT ÍROM NAGY BETŰVEL EZEKET, MERT SZERETNÉM, HOGY MIELŐTT BELEVETITEK MAGATOKAT A FENNTARTHATÓ SZEXBE, MINDIG MÉRLEGELJÉTEK A SAJÁT BIZTONSÁGOTOKAT, AZ EGÉSZSÉGETEKET! IGEN, ÓVSZERT HASZNÁLNI NEM FENNTARTHATÓ, UGYANAKKOR MEGVÉD A NEM KÍVÁNT TERHESSÉGTŐL ÉS A NEMI BETEGSÉGEKTŐL, ÉS A LEGOLCSÓBBAN HOZZÁFÉRHETŐ BÁRKI SZÁMÁRA. ÉN NAGYON HISZEK ABBAN, HOGY MINDENKINEK A SAJÁT TESTRESZABOTT MEGOLDÁSAIT KELL MEGTALÁLNIA.

Fenntartható szexjátékok

Akkor legfenntarthatóbb egy szexjáték, ha mondjuk életed végéig tudod használni, mert azért ez nem az a termékkategória, amiből szívesen vesz az ember használtat.

Tehát mielőtt ilyesmit szerzel be a következő szempontokat gondold át:

Elemes vagy USB töltős? Nyilván az a jobb megoldás, ha mindig töltöd a szexkütyüdet, de ha elemes verziód van, akkor újratölhető elemeket használj!

Milyen anyagból legyen? Ha vibrálós szexjáték, akkor az orvosi szilikon most a befutó. (Az orvosi szilikon pesszárium, méhszájsapka tisztításról itt olvashattok részletesen.) Ha nem online rendelitek, hanem boltban veszitek, szaglásszátok meg és ha nagyon durván műanyag szagú – tényleg amikor már zavaróan – akkor nem orvosi szilikon. Aztán ha dildó, akkor lehet ugye fa, üveg vagy ásvány. Sajnos az utóbbi egyáltalán nem olyan fenntartható, ahogy eddig gondoltuk. Az ásványok a világ következő “véres gyémántjai”, a kitermelésük nem feltétlenül etikus és ráadásul környezetromboló is. (Itt a Guardian angol nyelvű cikke a témában, nagyon súlyos!)

Ne dobd ki, vidd vissza! Elméletileg az elektronikai eszközöket minden kereskedőnek vissza kéne vennie egy EU-s szabályozás szerint – bármilyen kategória – hogy megfelelő módon semmisítsék meg, illetve használják újra a még jó részeit. Ezért is hirdetett “vibrátorcsere programot” egy magyar szexshop, a témáról korábban csináltam egy interjút, itt tudjátok elolvasni!

És ha kíváncsi vagy a legbizarrabb szexuális szokásokra a nagyvilágból, akkor ezt is nézd meg: