A lány, aki egy cseppet sem fél a szénhidrátoktól – tanulj tőle!

Botos Reni,szénhidrát
Forrás: Botos Reni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Szerencsére lassan mindenki megérti, hogy semmi szüksége a szervezetnek a szénhidrátmegvonásra, mert hosszútávon egyáltalán nem ez a karcsúság és a kiegyensúlyozottság titka. Ha azonban még mindig azt gondolod, hogy a szénhidrát igenis közellenség, érdemes elolvasnod Botos Reni életmódblogger ’szénhidrát-storyját’!

A runnersworld.hu cikke.

Renire nem volt nehéz felfigyelni az Instagramon: a fiatal lány igazi zabkásarajongó, így bármikor lehet tőle ötletet csenni, de rengeteg más egészséges, kreatív menüjét is megmutatja nap mint nap a követőinek. Nemrég beszámolt arról is, milyen táplálkozási zavarral küzdött, így abszolút hiteles forrásnak tekinthető. Olyannak, aki jól tudja, milyen túlsúlyosnak lenni, de azt is tudta, mikor kell változtatni.

Ám Reni nem csak ezért tűnt elsőre nagyon érdekesnek: napi menüjének legnagyobb részét a szénhidrátok alkotják, ennek ellenére remekül néz ki. Nem volt kérdés, hogy faggassuk kicsit az étkezésről…

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Energiazselé házilag

Nagyon tudatosan rakod össze a napi menüidet - mennyi időt szánsz ezek elkészítésére?

Az attól függ, hogy főzős/sütős nap van vagy nincs. Mi általában heti háromszor főzünk itthon, 2-3 napra előre. Ugyanez a helyzet a sütéssel is, heti kétszer készítünk desszertet, amit uzsonnákra napokig be tudunk csomagolni. Ezzel egyrészt rengeteg időt meg tudunk spórolni, másrészt nem kell minden nap a következő napi dobozoláson gondolkodni. Igyekszem gyors, tápláló fogásokban gondolkodni: egy főzős napon erre 1 óra megy el, ha pedig épp van készen ebéd és uzsonna is, akkor egy 10 perc, de igazából akár a reggelit is el lehet 2 napra előre készíteni. Így akadhat olyan nap is, amikor nem kell előre dobozolni, mert már készen volt minden előző nap.

Reni tippje


Nagyon jó időspóroló tipp még a heti 1 bevásárlás. Ha egész héten írjuk, hogy mi fogyott el, vagy hétvégén előre kigondoljuk, hogy miket szeretnénk készteni a következő héten, akkor azzal is sok időt nyerhetünk, hiszen nem rohangálunk 1-2 naponta a boltba valamiért.

Botos Reni,étkezés
forrás: Botos Reni

Miért fontos számodra ennyire a helyes táplálkozás?

Általános iskolában sokat bántottak azzal, hogy nagy a fenekem és fogynom kéne. Akkor kezdtem bele az életmódváltásba, ástam bele magam a helyes táplálkozás témakörébe, amelyben a mai napig igyekszem folyamatosan bővíteni a tudásomat.

Saját magamon tapasztalom, hogy a táplálkozás nem csak az egészségi állapotunkra van nagy hatással, de a napi aktivitásunkra és terhelhetőképességünkre is.

Mennyit és mit edzel?

Nagyjából 3 éve járok rendszeres konditerembe súlyzóst edzéseket végezni, emellett pedig tavaly nyáron a jóga lett a szenvedélyem. Korábban félmaratoni távokat futottam, előtte pedig évekig röplabdáztam, de a konditeremben találtam meg a helyem.

Elég sok szénhidrát szerepel a napi menüdben, mégis nagyon karcsú vagy. Az emberek legtöbbje tévesen pont ezt az ételcsoportot zárja ki, ha fogyni akar. De mit mondanál a szénhidrátok "védelmében", miért nem szabad mellőzni őket?

Olvasd el ezt is!

Hosszú évekig mellőztem őket én is, igyekeztem inkább a fehérjét és a zsírokat előnyben részesíteni, de valahogy sosem volt elég energiám. Amióta nem eszem húst és tejtermékeket, illetve halat is csak ritkán, azóta a szénhidrátok lettek a fő tápanyagforrásaim. Azóta nem csak hogy tele vagyok energiával, de azt érzem, hogy sokkal jobb az anyagcserém.

Háromszor annyi szénhidrátot ehetek, mint régen, a fehérjés-zsíros korszakomban ettem, a súlyom pedig ugyanannyi. Nagyon törekszem a minél színesebb, tápanyagdúsabb étkezésre. Régebben figyeltem arra, hogy a vacsorámban már ne nagyon legyen szénhidrát, de mostanra már ezt a berögződésemet is elengedtem. Hallgatok a testemre, igyekszem minél vitamindúsabban étkezni, mert hosszú távon nagyon nem mindegy, hogy mivel tápláljuk a testünket.

Mely szénhidrátok szerepelnek leggyakrabban a menüidben?

A kedvenc szénhidrátjaim a zabpehely (ebből 50g nálam mindig egy reggeli) és a rizs/bulgur (ebből 60g szárazon nálam egy adag köret). Szeretem a burgonyát is: bár sajnos az elmúlt években nagyon elterjedt, hogy "nem jó burgonyát enni", valójában a szénhidráttartalma még alacsonyabb is, mint a rizsnek, és jól elkészítve igenis szerepelhet az egészséges életmódban. Szeretem még az édesburgonyát, illetve a gyümölcsök közül a banán és az eper a kedvenceim.

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Nem fog hiányozni a finomított szénhidrát: 6 tészta alternatíva
Tovább olvasok
Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem