Hogy bírd ki, hogy ne fogdosd folyton az arcod?

arc,érintés,kéz,koronavírus,covid-19
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudod, ez az egyik legfontosabb dolog, amit elővigyázatosságból megtehetsz, hogy ne kapd el a koronavírust.

A csapból is ez folyik, de azért nem árt elismételni: a koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Ha egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent, cseppecskék szabadulnak ki a légutaiból, amelyek landolhatnak a te bőrödön, kezeden, szemeden, szádon vagy orrodon is, ami aztán téged is veszélybe sodorhat. A lehetőleg szappanos kézmosás mellett tehát az egyik legfontosabb megelőző intézkedés az, hogy nem nyúlsz a szemedhez, az orrodhoz és a szádhoz.

Olvasd el ezt is!

Csakhogy ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni. A Lipcsei Egyetem kutatói egy felmérés során azt találták, hogy a résztvevő orvostanhallgatók óránként átlagosan 25-ször érintették meg a saját arcukat, más szakértők szerint a legtöbb ember ennél sokkal gyakrabban, 2–5 percenként nyúl az arcához – megdörzsöli a szemét, megvakarja (vagy piszkálja) az orrát vagy éppenséggel belenyúl a szájába.

A legtöbbünknek normál körülmények között valószínűleg fel sem tűnik, hogy ezt tesszük – csak most, a tiltás idején tudatosul bennünk, mint ahogy az is, hogy milyen nehéz ellenállni a késztetésnek, amit érzünk. Ám a pszichológusok szerint semmi sincs veszve: mint minden rossz szokást, ezt is helyettesíthetjük egy másikkal, ami a jelenlegi körülmények között kevésbé veszélyes.

A galériában elolvashatod, mit ajánlanak a szakértők az arcfogdosás leállítására:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Hogy bírd ki, hogy ne fogdosd folyton az arcod?

Prevention

Tovább olvasok
Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kép
Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem