A nem kívánt szex 5 fajtája és a következmények, ahová ezek vezetnek

nemkívánt szex,szexuális zaklatás,nő
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A szex nemcsak fizikai kényszerítés mellett lehet nem kívánt, hanem bizonyos esetekben akkor is, ha a partner a beleegyezését adja.

Grant Hillary Brenner pszichiáter a Psychology Today oldalon mutatta be a híres amerikai szexológusról elnevezett Kinsey Intézet kutatását.

Meggyőződésem, hogy minden ember kötelessége küzdeni az igazságtalanság valamennyi formája ellen.

- Hugh Masakela

Elterjedt jelenség

A nemi erőszak, szexuális abúzus és incesztus túlélőit segítő Egyesült Államokbeli hálózat, a RAINN nemrégiben lehangoló statisztikákkal állt elő:

• kilencből egy lány és ötvenháromból egy fiú szenved el szexuális erőszakot vagy szexuális visszaélést felnőtt elkövetőtől;

• a 18 év alatti áldozatok 80 százaléka lány;

• a 16 és 19 év közti fiatal lányok négyszer nagyobb valószínűséggel válnak nemi erőszak áldozatává az össznépességhez képest.

A jelentésben az is szerepel, hogy

• az áldozatok gyakrabban szenvednek mentális betegségekben, mint azok, akiket nem ért szexuális erőszak;

• felnőttkorukban négyszer nagyobb valószínűséggel folyamodnak szerhasználathoz, vagy szenvednek poszttraumás stressz szindrómától (PTSD);

• háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják őket súlyos depresszióval.

A társadalom, a környezet hozzáállása a szexuális abúzus és nemi erőszak túlélőihez általában igen káros és romboló: jellemző az áldozat hibáztatása, megbélyegzése és megszégyenítése, a tagadás, a racionalizáció. Szintén gyakori a történtek elhallgatása, eltusolása a családi és intézményes következmények, és egyáltalán a feltűnés elkerülése érdekében.

A nem kívánt szexuális aktusok egy skálán ábrázolhatók a fizikai kényszerítéstől az intoxikáción át (valamilyen tudatmódosító, bódító szer beadása, például leitatás, bedrogozás) a manipulációig, és az olyan esetekig, amikor az egyik fél azért megy bele az egyébként nem vágyott aktusba, hogy bizonyos problémákat (például veszekedés) elkerüljön, illetve bizonyos célokat (például párkapcsolat stabilitása) elérjen.

Olvasd el ezt is!

A Kinsey Intézet kutatása

A Kinsey Intézet kutatói, S. G. Kern és Zoe Peterson 2019-ben 276 fős kutatást végeztek nemi és szexuális erőszak, illetve nem kívánt szex túlélői körében. Céljuk az volt, hogy azonosítsák a nem kívánt szex típusait, és kiderítsék ezek pszichológiai következményeit.

A résztvevők egy részével személyesen beszélgettek, a másik csoport pedig online kérdőívet töltött ki. A válaszadók 55 százaléka nő, 41 százaléka férfi volt, 4 százalékuk pedig nem bináris neműként azonosította magát. Életkoruk 18 és 66 év között volt. Az átlagéletkor 30 év volt. A válaszadók a 76,8 százaléka fehér bőrű volt, 80,8 százalékuk heteroszexuálisnak vallotta magát. A válaszadók fele főiskolai tanulmányokat folytatott.

Minden résztvevő tájékozott beleegyezés alapján döntött a részvételről, egyúttal információt kapott arról, hogy hol kérhet segítséget. A szerzők korábbi kutatásokra támaszkodva kiemelték a tanulmányukban, hogy az alkalmazott kutatásmódszertan biztonságos a résztvevők számára (azaz nem traumatizálja tovább őket).

Olvasd el ezt is!

Fogalmak

A szexuális erőszak egy ernyőfogalom, amibe minden olyan szexuális, vagy szexuális jellegű tevékenység beletartozik, amibe az áldozat nem egyezett bele. A szexuális erőszaknak az egyik formája a nemi erőszak, azaz a kényszerített nemi aktus (ami alatt nem csak a pénisz behatolását értjük a vaginába!). A szexuális erőszak formái közé tartozik a szexuális zaklatás (például a nem kívánt, szexuális tartalmú megjegyzések), továbbá az áldozat kényszerítése, hogy pornót nézzen, és ide tartozik a reprodukciós jogok megvonása is (például az elkövető megtiltja az áldozatnak, hogy fogamzásgátlást alkalmazzon, a kívántnál nagyobb gyerekszámot kényszerít rá, vagy éppen abortuszra kényszeríti).

A szexuális abúzus kifejezés általában gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésre vonatkozik. Incesztusról akkor beszélünk, ha az ilyen jellegű visszaélést családtag követi el.

Olvasd el ezt is!

A pozitív változás felé

Nagyon fontos, hogy megértsük a nem kívánt szex fajtáit és a köztük levő különbségeket. Például az 1. és a 2. típus fedik egymást, de a külső megítélésük és a következményük eltérhet.

Ami az az érzelmi manipulációt és a pszichológiai nyomásgyakorlást illeti, már önmagában segít, ha tudatában vagyunk ezeknek a technikáknak – ez esetben ugyanis kisebb eséllyel alkalmazzák őket sikerrel rajtunk!

Azoknak, akik kényszer, fenyegetés és manipuláció jelenléte nélkül is hajlamosak belemenni a szexbe, amikor valójában nem kívánják, hasznos lehet, ha tudatosítják a saját mozgatórugóikat. Egyúttal tegyék fel maguknak a kérdést: biztos ez az egyetlen, vagy a legjobb módja a negatív következmények elkerülésének, illetve a kívánt eredmények elérésének? Nem lehet, hogy a partnerrel való kommunikáció kívánnivalót hagy maga után? (Fontos! Itt azokról az esetekről beszélünk, amikor a másik fél nem mutat sem fizikai, sem lelki erőszakot. Egy bántalmazóval nem lehet beszélgetés által dűlőre jutni, ő nem lesz partner a probléma konstruktív megoldásában!)

A partnerrel való beszélgetés felszínre hozhat eddig lappangó problémákat, így magában hordoza a konfliktus kockázatát, ugyanakkor lehetőséget kínál a párbeszédre és a fejlődésre.

Sokszor könnyebbnek tűnhet túlesni a nem kívánt aktuson, mint beszélgetni a szexről. Ugyanakkor az, ha az egyik fél rendszeresen belemegy úgy az együttlétbe, hogy valójában nem kívánja és nem élvezi, az (azon túl, hogy neki sem jó) egy idő után kihathat a kapcsolatra és elmélyítheti a gondokat.

NANE Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek:


06 80 505 101

– Ingyenes és anonim, hívható: hétfő, kedd, csütörtök, péntek este 18 és 22 óra és szerdán 12–14 óra között.

A válaszok alapján a kutatók a nem kívánt szex öt kategóriáját különítettek el, előfordult, hogy egy-egy résztvevő ezek közül többet is átélt. Nézzük meg a típusokat részletesebben!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
A nem kívánt szex öt fajtája

Psychology Today

Tovább olvasok
Kép
A szolgálólány meséjének jelmeztervezője elárult néhány érdekességet a 3. évadról

A sorozat 2017-es debütálása óta Natalie Bronfman vezető tervezője lett a shownak. Eddig két Emmy-díjra jelölték, de reméljük, a harmadikat be is zsebeli majd. A minap a Popsugarnak mesélt a harmadik évad változásairól, és hogy mi inspirálta őt.

Kép
Ms Dracula, azaz ki volt Báthory Erzsébet?

Brutális tömeggyilkos volt, aki több száz szüzet áldozott fel szépsége oltárán, vagy inkább a nagypolitika, esetleg a személyes ellenszenv szerencsétlen áldozata, aki semmiben sem különbözött kortársaitól? Máig nem dőlt el teljesen. Mindenesetre a lányokat gyilkoló, vérben fürdő grófnő alakja ma is birizgálja a borzongani vágyók fantáziáját, s ott a helye a rémpanoptikumban Drakula gróf vagy a Vérfarkas mellett. 460 éve született Báthory Erzsébet.

Kép
Osztrák vakáció – a koronavírus ányékában

Nem szoktam gyakran megírni a nyaralásaimat. Leginkább azért, mert van, amikor egy mondatban is össze lehet foglalni. Például: „Jesolóban fetrengtem a tengerparton egy hétig.” Hát, ha fejreállok, sem lesz cikk ebből. Idén azonban Ausztria felé vettük az irányt. Jobban nem is tehettük volna. Persze, a cél kiválasztásában nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak is.

Kép
Ezekben a helyiségekben kezdd a fenntartható háztartás kialakítását

Átállni egy környezetbarátabb életmódra hosszú útnak tűnhet, ami keserves lemondásokkal és nagy macerával van kikövezve. Az igazság viszont az, hogy csak átgondolt lépésekre és egy kis szervezésre van szükség.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 6.: a Kosok készen állnak az új kalandokra, az Ikreknek kockáztatniuk kell

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Melyik a két legolcsóbb házi készítésű növényi tej?

Jó ideje nem iszom már tehéntejet, csak ha nincs más opció. Viszont a növényi alapú tej köztudott, hogy sokkal(-sokkal) drágább a tehéntejnél. Kivéve akkor, ha itthon készítem el és a két alábbi alapanyag egyikéből.

Kép
A történelem legkíméletlenebb gyászjelentése: „Szálljon vissza önökre a karma”

A koronavírusban elhunyt férfi családja kemény szavakkal sújtott le azokra, akik szerintük felelősek a texasi David Nagy haláláért.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem