Mindegy ki mit állít, egy (gyerek)lány nem örömből lesz prostituált

nő,piroslámpás negyed,prostitúció
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Pedig még egy kifejezés is utal erre: örömlány. Bár ez a régi szó nyilván a kliensek örömére vonatkozik. A test áruba bocsátásának semmi köze a csillogáshoz: a nőket legtöbbször egy bizonyos múltbeli történés viszi ebbe az irányba.

Egyre több könyv, cikk és televíziós sorozat akarja elhitetni velünk, hogy a testük áruba bocsátását egyes nők számára még örömet is okoz. Az utóbbi években növekvő népszerűségnek örvend az olyanfajta érvelés, ami a prostitúciót problémamentes jelenségnek, két egyenrangú fél korrekt üzleti tranzakciójának, magánügyének mutatja be. Az emberi méltóságról és az intim szféráról való „önkéntes” lemondás időnként még a női jog szabadságjog (!) álruháját is felölti.

A prostituált élvezi az élet napos oldalát, sikkes ruhákban-cipőkben jár, pezsgőt iszik, utazgat és kulturált, udvarias kliensekkel tölti kellemesen az idejét? Akár, mint a Micsoda nő! című filmben, még a nagy Ő is rátalálhat egy jóképű üzletember személyében? Mindjárt sötétebb lesz a kép, ha elszakadunk a sztereotípiáktól és megnézzük, hogy a nők (és kisebb arányban férfiak, akik szintén férfiakat szolgálnak ki) többsége mikor, és hogyan kerül be a prostitúcióba.


Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Anyám, a testem nem eladó!

Kezdjük ott, hogy általában nem felnőttként hoznak erről egy informált, tudatos és jól átgondolt döntést, hanem túlnyomó részüket gyerekként rántja magával a szexipar. Különböző kutatások az Egyesült Államokban a prostitúcióba kerülés átlagos időpontját 12 és 14 éves kor között állapították meg. Magyarországon sem jobb a helyzet: ahogyan a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapján olvashatjuk, nálunk is komoly probléma a gyermekprostitúció (jogilag 18 éves kor alatt számít annak), amely jellemzően a mélyszegény háttérből származó, gyermekotthonokban és nevelőszülőknél élő, traumatizált fiatalokat érinti. Észak-magyarországi roma prostituáltak beszámolóiból gyakran kiderül, hogy ők már abban szocializálódtak, hogy ez az út áll előttük, hiszen a férfi családtagok generációk óta eladják a nőket.


Olvasd el ezt is!

A nyolcvanas évek óta evidencia a terepmunkák alapján készült szakirodalomban (ezeket Monica Ulibari összegezte a Violence & Victims folyóiratban), hogy a prostituáltak nagy része (kutatástól függően 55 és 90 százalék közti az arány!) gyermekkori szexuális abúzus áldozata. Izrael, az Egyesült Államok, Kanada, Dél-Afrikai köztársaság, Csehország, India stb. – akárhol vizsgálódtak a szakemberek, ugyanez a tendencia rajzolódott ki. A magyar Névtelen Utak Alapítvány a saját pártfogoltjai körében 80 százalékra teszi ezt az arányt. A gyerek a korai, rendszeres bántalmazás révén elsajátítja a meggyőződést, hogy nem rendelkezhet szabadon a teste fölött, az nem az ő tulajdona, hanem más által szabadon használható, és ha ellenkezni próbál, még súlyosabb sérüléseket szerezhet. Sehol nem lát kiutat, nem tud hova fordulni segítségért, a rendőrség pedig – hiába gyerek! – bűnözőnek tekinti.A rossz anyagi körülmények közt élő, instabil családi hátterű fiatal lányokra tudatosan vadásznak a futtatók, és gyakran az ún. „loverboy” módszerrel csalják őket a prostitúcióba. Ez azt jelenti, hogy a strici magát udvarlónak adja ki, szerelmet, párkapcsolatot színlel, az sem ritka, hogy a lányt feleségül veszi. (Az utóbbi már csak azért is praktikus, mert a 18 éven aluli lány így nagykorúsítható, és kikerül a gyermekvédelem hatásköre alól!) Ezután előhozakodik azzal, hogy komoly adóssága van és anyagi segítségre szorul, vagy pedig azzal, hogy a közös jövőjük érdekében van szükségük pénzre. A lány elhiszi, hogy ez csak átmeneti, és ellenérzéseit legyűrve rászánja magát a prostitúcióra. Pénzt viszont alig lát, helyette inkább egyre több erőszakot él át a futtatójától, és a kliensek jelentős részétől is. Ahogyan Dés Fanni szociális munkás a Fordulat folyóiratban zürichi tanulmányútjai alapján beszámol, a legtöbb prostituáltnak tervei vannak, például saját ingatlan, saját vállalkozás indítása, ezek azonban szinte soha nem valósulnak meg, a pénzt a partner-futtató rendre feléli.

A futtatókat azokban az országokban sem sikerült kiiktatni, ahol többek közt e célra hivatkozva tették legálissá és államilag szabályozottá a „szexmunkának” átkeresztelt prostitúciót. Például Munk Veronika Kéjutca című könyvéből kiderül, hogy az általa vizsgált (németországi) környezetben függetlenül dolgozó „üzletasszony” szinte alig van: emlékezetes annak a prostituáltnak a története, aki miután nagy nehezen megszabadul az erőszakos futtatójától, magától jelentkezik egy másiknál, hogy neki akar dolgozni.


Olvasd el ezt is!

A prostitúció ugyanis nem csak nemi betegségeket és fizikai sérüléseket okoz: olyan károsan hat a pszichére, olyannyira leépíti az önértékelést, hogy az áldozat már akkor sem hisz abban, hogy egyedül is boldogulhat (vagy más munkában megállná a helyét), ha erre elvben lehetősége lenne. A kilépést, ahogy Rachel Moran leírja a Közkincs Kiadónál a napokban magyarul is megjelent Kifizetve: utam a prostitúción át című memoárjában, a futtatók által gyakorolt fizikai kényszerítés mellett megnehezíti az alkohol- vagy drogfüggőség is – ami pedig többnyire éppen amiatt alakult ki, hogy a „munka” borzalmait elviselhetővé tegye! A prostitúció ráadásul elszigeteli az érintett nőket a konformista társadalomtól. Megbélyegzésnek vannak kitéve, társaságuk leginkább a többi prostituáltra korlátozódik, és ez is beszűkíti a látókörüket: ahogy Moran meséli, a végén már el sem tudta képzelni magát fodrászként vagy pultosként, úgy érezte, hogy ő örökre el van zárva a „normális” világtól.

Moran végül hét év után, huszonkét évesen mégis ki tudott mászni a prostitúcióból. Egyetemet végzett és jelenleg a SPACE International egyesületben segíti sorstársait és tart felvilágosító előadásokat veszélyeztetett fiatalok számára. Most negyvenkét éves – azaz a másik nagy rizikókorosztályba lépett.

Számos érintett nő ugyanis negyvenes éveiben, a munkakeresés kilátástalansága következtében adja prostitúcióra a fejét, hogy biztosítsa saját, és nagyon gyakran egyedül nevelt gyermeke(i) alapvető megélhetését. Ugyan senki nem tart pisztolyt ezeknek az anyáknak a fejéhez, de lássuk be, szabad döntésnek ez a helyzet sem nevezhető.

A prostitúcióról alkotott képünk sokszor ugyanolyan hamis, mint amit a pornófilmek festenek a nőkről:

Nézd meg a galériánkat> 22 kép
22 dolog, ami csak a pornófilmekben igaz a nőkre
Tovább olvasok
VB-arany, 40 kiló mínusz, új szerelem, új ország: Korok Fatima búvár

Korok Fatima búvár nemrég világbajnok lett szabadtüdős mélymerülésben. Csak 26 éves, de megélt már egy teljes, hosszú életre való kalandot, a mondanivalója bölcs, mint egy jobbfajta hetvenévesé.

10 tipp: Hogyan aludj el 2 perc alatt?

Egyszerű ötletek, amelyek segítenek abban, hogy álmatlanul forgolódás helyett pikkpakk elaludj.

3 gyógytea, ami távol tartja az orvost

Lassan de biztosan hüvösödnek a nappalok, kezdődik az immunrendszer erősítés szezonja, egyre könnyebb bekapni valami vírust. A következő három gyógyteát érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatnod, hogy ne tegyen parkolópályára az influenza.

Marie Kondo-idézetek, amelyek segítenek visszanyerni az irányítást az életed fölött

„Képzeld el, hogy olyan térben élsz, amely csak örömöt sugárzó tárgyakat tartalmaz. Nem erről az életről álmodtál mindig?” (Marie Kondo)

Milyen kutyafajtákból válassz, ha magányosnak érzed magad?

Azt gondolhatnánk, hogy magány ellen bármilyen kutya jó – vagy bármilyen háziállat, ha már itt tartunk –, de ha jobban megnézzük, vannak olyan fajták, amelyek alkalmasabbak erre a célra.

A burgonyasaláta őszi változata – melegen és gazdagon

Meleg, felezett burgonya lágytojással, ropogós szalonnával, dijoni mustáros vinaigrettettel és friss kaporral. Máris izgalmasabban hangzik, mint a hagyományos majonézes változat, nem igaz?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem