Az ember, aki megtanította a világot kezet mosni: Semmelweis Ignác

Semmelweis,kézmosás
Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Google március 20-án egy Doodle-videót tett közzé, amelyben a huncut mosolyú Semmelweis Ignác stopperral a kezében figyeli, eleget teszünk-e a megfelelő minőségű kéztisztítás követelményeinek.

Moss kezet, üzeni a videó, és ez az intelem hangzik manapság mindenfelől. A kézmosás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a fertőzések terjedésének csökkentésére, egészségügyi előnyeit pedig Semmelweis fedezte fel a világon elsőként, milliónyi nőt mentve meg vele a gyermekágyi láztól. Tanácsai járvány idején különösen életbevágóak.

A tudós 1818. július 1-én született. Először bölcsészetet, majd jogot tanult, végül átiratkozott a bécsi egyetem orvosi karára. Hamarosan botanikai doktorrá, szülészmesterré, majd 1845-ben sebészdoktorrá avatták. Ezután kisebb megszakításokkal a Klein professzor által vezetett szülészeti klinikán dolgozott az Allgemeines Krankenhaus-ban. Tudni kell, hogy az intézetben 1840-ben kettéválasztották a szülészetet: az egyik osztályon a medikusok, a másikon a bábák dolgoztak. Nemsokára a halálozási arányban döbbenetes különbségek mutatkoztak meg: a terhes nők sokkal nagyobb arányban haltak meg az orvostanhallgatók osztályán, mint a bábákén. A nők állítólag nemegyszer térden állva könyörögtek, hadd ne kelljen a „gyilkos” medikus osztályon szülniük. Az orvosok tessék-lássék keresték a magas halálozás okait, de semmilyen vizsgálat nem vezetett eredményre.

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Semmelweis Ignác
Tovább olvasok
Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kép
Végre! Itt az első ország, ahol ingyen menstruálhatnak a nők

Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez.

Kép
Így randizzatok otthon, COVID idején

Könnyű azt mondani, más bajom nincs is – üthetnéd el a dolgot. Holott fontosabb, mint valaha, hogy a nehezített körülmények dacára is ki tudjatok szakadni a hétköznapokból. Bár a lehetőségek erősen korlátozottak, némi fantáziával a négy fal közt is simán tető alá tudsz hozni egy klassz randit. Megmutatjuk, hogyan.

Kép
"Anya, megmutatod a micsodádat?"

Tette fel nekem a kérdést nemrég a 4 és fél éves kisfiam, én pedig hirtelen köpni-nyelni nem tudtam. Ami viszont a legnagyobb baj, hogy a meglepettségtől válaszolni se. Rédei Zsuzsanna gyerekpszichológust kérdeztem arról, hogy mit is kellett volna tennem ebben a helyzetben.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem