Az ember, aki megtanította a világot kezet mosni: Semmelweis Ignác

Semmelweis,kézmosás
Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Google március 20-án egy Doodle-videót tett közzé, amelyben a huncut mosolyú Semmelweis Ignác stopperral a kezében figyeli, eleget teszünk-e a megfelelő minőségű kéztisztítás követelményeinek.

Moss kezet, üzeni a videó, és ez az intelem hangzik manapság mindenfelől. A kézmosás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a fertőzések terjedésének csökkentésére, egészségügyi előnyeit pedig Semmelweis fedezte fel a világon elsőként, milliónyi nőt mentve meg vele a gyermekágyi láztól. Tanácsai járvány idején különösen életbevágóak.

A tudós 1818. július 1-én született. Először bölcsészetet, majd jogot tanult, végül átiratkozott a bécsi egyetem orvosi karára. Hamarosan botanikai doktorrá, szülészmesterré, majd 1845-ben sebészdoktorrá avatták. Ezután kisebb megszakításokkal a Klein professzor által vezetett szülészeti klinikán dolgozott az Allgemeines Krankenhaus-ban. Tudni kell, hogy az intézetben 1840-ben kettéválasztották a szülészetet: az egyik osztályon a medikusok, a másikon a bábák dolgoztak. Nemsokára a halálozási arányban döbbenetes különbségek mutatkoztak meg: a terhes nők sokkal nagyobb arányban haltak meg az orvostanhallgatók osztályán, mint a bábákén. A nők állítólag nemegyszer térden állva könyörögtek, hadd ne kelljen a „gyilkos” medikus osztályon szülniük. Az orvosok tessék-lássék keresték a magas halálozás okait, de semmilyen vizsgálat nem vezetett eredményre.

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Semmelweis Ignác
Tovább olvasok
Kép
Napi 1000 új koronavírus-fertőzött van és bakker nem veszik fel a maszkot...

Három példát hoztam, csupán erről a hetünkről, emberek, de leginkább (sajnos) szülők maszkviselési szokásairól, ami egyszerűen tökre kiakasztott. Mert hogy az leginkább nem létezik.

Kép
Boldog születésnapot nekem is! Ma tízéves a kislányom

Éppen most fizettem ki a kislányom születésnapi tortáját. A küldetés sikerült, elintéztem: „rekettyést” kért a tetejére. Amikor elmondta, meghűlt bennem a vér, hogy mi a jóisten ez, de aztán rájöttem: túl sokat nézi a Monty Pythont. A Gyalog galoppban kér rekettyést a háromfejű lovag, hogy átengedje Arthur királyékat az erdőn.

Kép
„Az összesküvés-elméleteket a hatalom terjeszti, ami példátlan"

A politikával, a szexszel, a technológiával vagy a nőkkel kapcsolatos összeesküvés-elméletek sok mindent elárulnak egy társadalom állapotáról – írja a BBC. – És segítenek is abban, hogy orvosolhassuk a problémákat.

Kép
„Tizenöt voltam, és várandós." Timi igaz – és boldog – története

Timi 13 évesen ismerte meg szerelmét, 16 évesen szülte meg első gyermeküket. Mindezt a környezete akarata ellenére. Megbánta? Egy percig sem! 24 évesen boldogabb, mint valaha, hiszen van egy gyönyörű családja és előtte az egész élet!

Kép
Hackeld meg az agyad és élj boldogabb életet

A Google naptárjában félórás pontossággal osztja be az idejét, majd a nap végén a valósághoz igazítja a korábbi terveit. Így előrefelé tervez, visszatekintve naplót ír. Színkódokkal különbözteti meg a munkát, a jövőbe való befektetést, a társasági életet, az énidőt. Mégsem feszes és görcsös, sőt, lazán mond jó dolgokat. Az Éva Psziché Est vendége lesz szeptember 24-én Molnár Ádám szoftver architekt, boldogságkutató.

Kép
Egy nő és három férfi: szerelmi négyszög, sok röhögéssel a Radnótiban

A Radnóti színház új darabjától épp azt kapja a néző, amire ezekben a bizonytalan napokban szüksége van: felhőtlen szórakozást. A Csapodárok klasszikus commedia dell’arte, 21. századi átiratban.

Kép
Kislánykoromban senki sem szólt, hogy ennyi fájdalmat hoz az élet – még szerencse

Amikor kicsi voltam, nem gondoltam volna, hogy az élet ennyi fordulatot, veszteséget és fájdalmat hozhat. De nem volt más választásom, mint belekezdeni. Az viszont rajtam áll, hogy felállok-e, és hogyan a hullámvölgyekből.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem