A barátnőm annyira félt a férjétől, hogy mindent aláírt

A barátnőm annyira félt a férjétől, hogy mindent aláírt
Forrás: unsplash/Eric Ward

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

J

Janka bármit megtett, amit a férje parancsolt neki. Rebeka elmeséli, hogyan működik egy elnyomó házasság vége.

Janka gimis osztálytársam volt, egy igazi törött szárnyú madárka: aki csak meglátta, dédelgetni, óvni szerette volna. Volt is mitől, munkanélküli apja otthon basáskodott napi két üveg borral és három doboz cigivel, és minden áldott nap elmondta, hogy lehetett akkora hülye annak idején, hogy elvette Beát (Janka édesanyját) feleségül, aki szült neki egy ilyen szerencsétlen gyereket.

Janka az apja által okozott sebeket egész életében nem heverte ki. Gimiben ugyan a tanárok és a diákok szerették és óvták, de a közbeszédben egyértelmű volt, hogy ez azért van így, mert elemi szinten is alig képes magáról gondoskodni. Érettségi után azonnal dolgozni kezdett – messze képessége alatti munkát kapott, ahol folyamatosan kihasználták -, majd megismerkedett leendő férjével, Gézával. Géza menő, jól kereső bróker volt, és szemlátomást ugyanazt a gyengédséget váltotta ki belőle a törött szárnyú madárka, amit belőlünk, egykori osztálytársakból. Végre Jankára mosolygott a szerencse.

Legalábbis eleinte úgy tűnt.

Jankát legalább tíz évre szem elől vesztettem. Ürömre költözött, férjhez ment, szült két gyereket, élte a jómódú feleségek gondtalannak tűnő félvidéki életét. Egyszer találkoztunk: drága, méretre szabott kosztümöt viselt, a legpuccosabb italt választotta, és arról beszélt (épp szingli voltam), hogy a kapcsolatok nem javulnak meg maguktól, azokon dolgozni kell, mint a Kis Hercegnek a Rózsájával. Úgy éreztem ennyi közhely hallatán, hogy bár Janka megtalálta a számítását, de ez nem az én utam: már nagyon kevés közünk van egymáshoz.

Aztán tíz év után egyszer csak felbukkant a semmiből, és elhívott kávézni. Nem viselt márkás cuccokat, zilált volt és kétségbeesett. Akkor derült ki, amit addig gondosan titkolt: hogy az „isteni” Géza valójában tőrölmetszett diktátor, igen hasonló Janka elhalálozott édesapjához, az ürömi villa pedig a pokol egyik mocskos bugyra. Jankának tíz év együttlétük alatt semmilyen beleszólása nem volt a pénzügyekbe, maximum zsebpénzt kapott az urától, ami zsemlére és kávéra volt elég. Dolgoznia tilos volt (minek az, van elég pénzünk, neveld csak a gyerekeket). Nap mint nap hasonló jelzőket kapott a férfitól, mint az apjától annak idején: butának, csúnyának, magatehetetlennek, szerencsétlennek bélyegezték. Ami pedig a szexuális életüket illeti: Géza gyakran arra kényszerítette, hogy szexboltokból beszerzett hacukákat öltsön magára, mert ez izgatta fel. Janka azonban minden alkalom után úgy érezte, hogy megerőszakolták.

A szörnyű csavar a történetben, hogy Janka végül összejött egy kollégájával, aki a fejébe vette, hogy a madárkát ki kell menteni az infernóból, és akitől egyetlen alkalom után teherbe esett. Nem volt mese, el kellett mondani otthon, mi a helyzet. Géza első mondata az volt: semmi gond, drágám, én is megcsaltalak a titkárnővel. Amikor azonban rájött, hogy komolyabb a helyzet, és Janka válni akar – már amennyire akarni tudott bármit -, tüzet okádó sárkánnyá változott.

Elmagyarázta a feleségének, hogy nála marad a két gyerek, a házból Janka egy fillért ne reméljen, se pénzt, mert ha szembeszegül vele, vérprofi ügyvédekkel cincálja szét a bíróságon. Nem érdemel semmit, mert egy alázatos szent képébe varrt utolsó büdös kurva, aki az első jöttmenttel felcsináltatja magát. Ha menni akar, menjen, de egy szál pendelyben, ahogy a házasságba jött.

Janka ügyvédje döbbenten nézett, amikor ügyfele közölte, hogy aláírja az összes papírt, amit Géza elé fog tenni. Ne vicceljen. Csak egy kis kitartás kell, és öné lehet a gyerekek felügyeleti joga, a ház fele, a vagyon fele. De Jankának nem voltak megküzdési stratégiái. Megrázta a fejét, és szó nélkül aláírta, hogy teljesen lemond addigi életéről.

Ültünk a kávézóban.

Janka hasa már rendesen domborodott, ő pedig a harmadik cigit nyomta el a hamutartóban. Nem bírom abbahagyni, mondta, ilyen körülmények között nem. Ferihez költözöm, ha ennek vége. Megleszünk, nemsokára megszületik Misike is. És a gyerekeid, kérdeztem. Könnyek gyűltek a szemébe. Láthatom őket minden második hétvégén. Néha felhívnak, hogy nem tudnak elaludni. Én sem. De nem merek szembeszállni vele. Ha megpróbálom, eltapos. Ismerem őt, nem ismer kíméletet.

Ugyanezt mondta annak idején Tivadar bácsiról, a matektanárról, gondoltam, csak akkor még dolgozatokról, érettségiről, és nem az egész életéről volt szó. Nem mert rákérdezni, de a szemében ült: ugye nem tehettem mást? Ugye csak így történhetett? Nagyon sajnáltam, de hazudni nem tudtam neki.


Biztos, hogy a válás a legjobb döntés?

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Biztos, hogy a válás a legjobb döntés?
Tovább olvasok
Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kép
9 dolog, ami számomra természetes, de a férjemnek égnek áll tőle a haja

Díszpárnák, csinos bögrék, burjánzó növények a lakásban. Minden női szívet megdobogtatja legalább az egyik, ám életünk párjai szívük szerint eltüntetnék mindet, amint kitesszük a lábunkat a lakásból.

Kép
Milyen borokat válasszunk előételekhez?

Akárcsak az italok sorában az aperitifnek, úgy az étkezések során az előételeknek is megvan a fontos szerepük. Érdemes a menüsort is ugyanúgy felépíteni, mint ahogy a borok kóstolási sorrendjét felállítani, vagyis a könnyű ételekkel és italokkal kezdeni, majd fokozatosan haladni a tartalmasabb fogások és a testesebb, érettebb borok felé. Mivel az előétel amolyan első fogás előtti étvágygerjesztő, leginkább könnyedebb, lendületesebb, frissebb borok kerülnek mellé pohárba. „Kóstoljunk bele” néhány hideg és meleg előételbe, és a hozzájuk párosítható borokba!

Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem