Voilà! 5 híres francia mártás, amivel bárkit lenyűgözhetsz

francia konyha,francia mártások,recept,gasztronómia
Forrás: pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A klasszikus francia konyhának köszönhető a legtöbb hideg és meleg alapmártás vagy más néven anyamártás. A hollandi, a spanyol, a velouté, a besamel, a marinara és persze a majonéz is. Ezek mind-mind nélkülözhetetlenek a francia konyhában és ma már a miénkben is.

Ha nem szeretnél örökre kezdő maradni a konyhában, bolti szószokhoz folyamodni, ha izgalmas és kifinomult ételeket készítenél, lenyűgöznéd a vendégeidet, vagy csak képbe kerülnél a francia gasztronómiával kapcsolatban, ezt az 5 francia mártást – melyek minden egyes klasszikus francia szakácskönyvben szerepelnek – meg kell ismerned.

Velouté mártás

recept,konyha,francia konhya,Velouté
forrás: pinterest
Velouté

A francia konyhában a velouté kulcsszerepet játszik. Mindössze három komponensből áll és nagyon egyszerű elkészíteni. Jól illik fehér húsokhoz, halakhoz és gombócokhoz.

Hozzávalók: 2 ek (sós) vaj, 1/3 csészényi liszt, 4 csészényi alaplé (szárnyas, marha, hal)

Elkészítése: olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá a lisztet és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd 1 percig. (Figyelem: nem szabad barnulnia) Fogj egy habverőt, majd apránként, folyamatosan kevergetve add hozzá az alaplevet, sózd, borsozd. Főzd 10 percig.

Besamel mártás

konyha,recept,besamel,francia konyha
forrás: pinterest
Besamel

A besamelt eredetileg Salsa Cola vagy Colleta néven ismerték, ami ragasztómártást jelent – köszönhetően vastag és ragacsos állagának. Számtalan comfort food alapja: lasagne, burgonya gratin, Croque-Madame, Mac&cheese.

Hozzávalók: 4 dl tej, 4 dkg vaj, 2-3 ek. liszt, só, bors, szerecsendió

Elkészítése: forrald fel a tejet, majd tedd félre. Egy másik lábasban olvaszd fel a vajat, folyamatos kevergetés mellett öntsd bele a lisztet (nem pirulhat). Öntsd fel a forró tejjel és egy habverővel keverd csomómentesre, sózd meg, őrölj bele borsot és reszelj bele friss szerecsendiót. Keverd el, majd alacsony lángon főzd 10 percen keresztül.

Paradicsommártás

konyha,recept,francia konyha,paradicsomszósz
forrás: pinterest
Paradicsomszósz

A klasszikus paradicsomszósz valószínűleg a legismertebb az öt anyaszósz közül. A hagyományos francia paradicsomszósz azonban babérlevéllel készül nem pedig bazsalikommal. A franciák grillezett parmezános padlizsánhoz, rakott tésztákhoz és a kicsik kedvencéhez, a rántott mozzarella rudacskákhoz is előszeretettel használják.

Hozzávalók: 2 dkg angol szalonna, 2,5 dkg sárgarépa, 2,5 dkg zeller, 2,5 dkg vörös hagyma, 1 kisebb szál kakukkfű, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 17 dkg paradicsompüré, 1 kis gerezd fokhagyma, 5 dkg cukor, só, 2-3 egész fekete bors, 6 dl alaplé, 1-2 babérlevél.

Elkészítése: mindent apríts fel apró kockákra, majd vajon pirítsd meg a szalonnát, hagymát és a zöldségeket. Add hozzá a lisztet és pirítsd pár másodpercig. Keverd hozzá a paradicsompürét, öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd, add hozzá a cukrot és a fűszereket, majd néhányszor megkeverve, főzd egy órán keresztül. A habot néhányszor távolítsd el a tetejéről. Ha elkészült szűrd át egy finom lyukú szitán és dobj még bele pár vajkockát.

Hollandi mártás

hollandi mártás,francia konyha,recept
forrás: pinterest
Hollandi mártás

Nagyon jól illik egyszerű fogásokhoz. Legtöbbször lágy tojáshoz (Eggs Benedict), spárga vagy lazac mellé kínálják, ugyanis savassága remekül kiegészíti ezeket az alapanyagokat. És ez az alapja a Béarni mártásnak is, ami egy klasszikus steakhouse szósz.

Hozzávalók: 4 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 0,5 citrom leve, só, bors

Elkészítése: olvaszd fel a vajat, majd tedd félre. A tojássárgájákhoz adj egy kanál hidegvizet és keverd habosra elektromos habverővel. Egy kis lábasban forralj vizet, majd tedd fölé egy lábasban a kikevert tojássárgákat (semmiképp ne érjen a tál a vízbe). Habverővel folyamatosan kevergetve főzd a vízgőz fölött 3-4 percig, majd vedd le és apránként keverd hozzá a vajat. Nyomd bele a citromlevét, sózd, borsozd ízlés szerint.

Spanyol mártás (barnamártás)

francia konyha,spanyolmártás
forrás: pinterest
Spanyol mártás

Az Espagnole vagyis spanyol mártás nevével ellentétben egy klasszikus francia barna mártás, ami két órán keresztül párolódik, hogy kialakuljon az íze és elérje a kívánt állagot. És több mártásnak is ez az alapja: burgundi, madeira és az egri mártás. Legtöbbször vörös hússal párosítják, többek között a Beef Bourguignon és a Cassoulet is spanyol mártással készül.

Hozzávalók: 1 kg csont (borjú vagy marha esetleg vad) kis darabokban, 50 g zsír, 200 g sárgarépa, 200 g fehérrépa, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 150 g gomba (felszeletelve), 2-3 babérlevél, só, bors, 1 ek. olaj, 80 g liszt, 20 g cukor, 50 g paradicsompüré, 2 paradicsom (felkockázva), 2 szál kakukkfű, 2 dl vörösbor

Elkészítése: egy nagy lábasban olvaszd fel a zsírt, dobd rá a csontokat, pirítsd meg őket majd mehetnek bele a zöldségek, a babérlevél és némi só. Öntsd fel egy kevés vízzel és kis lángon, fedő alatt főzd 4-5 órán keresztül. Egy másik lábasban olajon pirítsd meg a cukrot, add hozzá a lisztet és készíts barna rántást. Ha kihűlt, keverd el egy kevés hideg vízzel, majd rántsd be vele a mártást. Add a mártáshoz a paradicsompürét, paradicsomot, kakukkfüvet és a bort. Fedő alatt főzd 2-3 óra hosszat, közben távolítsd el néha a zsírt a tetejéről végül szűrd át egy apró lyukú szűrön.


Hallottál már valaha a french toast roll-upról? Itthon egyelőre még nem akkora divat, mint külföldön – ami meglepő, hiszen a mi is imádjuk a szendvicseket, a bundáskenyeret és a gyorsan elkészülő reggeliket –, így hát itt az ideje, hogy megismerd ezt a szuper harapnivalót.

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
Sonkás-sajtos francia toast roll-up (Elkészítési idő 10 perc) 1-2 személyre
Tovább olvasok
7 híres ember, aki súlyos autóbalesetet élt túl

Egy baleset örökre megváltoztathatja egy ember életét. A fizikai és a lelki sérülések örökre megmaradnak. Vannak hírességek, akik átélték az autóbalesetek borzalmát, de képesek voltak az újrakezdésre.

Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem