Mac&Cheese: hogy készíts verhetetlen amerikai sajtos tésztát?

konyha,recept,mac&cheese,sajtos makaróni,amerikai recept Forrás: pinterest
Krémes mártás, kissé rágós tészta, és intenzív ízek jellemzik az amerikaiak híres comfort foodját: a mac ’n cheese-t, ami kicsit sem hasonlít, a mi sajtos-tejfölös tésztánkhoz, de náluk is amolyan igazi megúszós fogásnak számít, - ami persze nem von le az értékéből.

Mi itthon leginkább a filmekből ismerhetjük ezt a pillanatok alatt elkészíthető filléres tésztatálételt, amit, ha egyszer elkészítesz, biztosan elfelejted egy időre a hazai verziót. Mert, hogy ez annál sokkal, de sokkal finomabb. Amiért nem csak te, de a családod is igencsak hálás lesz az amerikaiaknak. Következzen a recept!

Mac 'n cheese avagy az amerikai sajtos makaróni

recept,konyhám,mac&cheese,tészta
Forrás: thekitchn
Mac&cheese

Hozzávalók (4-6 adag)

  • 450 gramm tészta (csiga vagy valamilyen rövidtészta)
  • 1 ½ csészényi tej
  • 2 ek. liszt (az amerikai recept szerint, én ezt el szoktam hagyni, hiszen enélkül is kellőképpen besűrűsödik a mártás)
  • 2-3 csészényi reszelt, aromás kemény sajt (akár többféle is lehet egyszerre: cheddar, Montenery Jack)
  • 1 tk. só
  • 1 csipet mustárpor
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet bors

Elkészítése

  1. Főzd a tésztát al dantére majd tedd félre.

  2. Melegítsd fel egy lábasban a tej felét és a másik felében keverd csomómentesre a lisztet - ha szeretnéd, de mint mondtam a liszt el is hagyható. Öntsd ezt is a lábasba és melegítsd addig, míg be nem sűrűsödik.

  3. Vedd vissza a hőfokot és apránként add a tejhez a reszelt sajtot, majd a sót és a fűszereket. Kevergesd addig, míg teljesen elolvad benne a sajt és a mártás krémes nem lesz, majd zárd el alatta a hőt.

  4. Öntsd nyakon vele a tésztát és kevergesd addig, míg tökéletesen el nem oszlik a szósz a tésztán.

  5. Tálald azon nyomban.
recept,tészta,sajtos makaróni,mac&cheese,ameriai recept
Forrás: pinterest
Mac n' cheese

Ha nem az a lényeg, hogy minél gyorsabban elkészüljön az étel, akkor próbáld ki a sajtos makaróni sült verzióját is, amit csak ajánlani tudok: öntsd a mac and cheese-t egy jénaiba vagy egy tepsibe, fedd le alufóliával, süsd 175 fokon 30 percig, majd vedd le róla a fóliát, szórd meg zsemlemorzsával és pár darabka vajjal, majd süsd újabb 15-20 percen keresztül, amíg aranybarna nem lesz.

Yummy!

Forrás: thekitchn.com

Próbáld ki az amerikaiak grillezett kukoricáját is!