Sült tengeri hal tejfölös-kapros mártással, szalmakrumplival

Borítókép: Sült tengeri hal tejfölös-kapros mártással, szalmakrumplival
Egyszerű, egészséges, finom és még ünnepi is! Kitűnő fogás Karácsonyra!

Hozzávalók: fejenként 1 nagy szelet (fagyasztott) tengeri halfilé, só, citrom, liszt, 2 evőkanál olívaolaj, 1 zacskó durvára darált színes bors, 1 nagy pohár tejföl, 2 csokor friss vagy 1 zacskó szárított kapor, 1 kiló krumpli

1. Vedd ki a hűtőből a halat, tegyél egy tál fölé nagy szűrőt, és úgy csöpögtesd le. Sózd meg, facsarj rá egy kis citromlevet, és tedd vissza a hűtőbe a szűrőben (persze alatta a tállal), hogy még ereszthessen levet.

2. Egy nagy pohár tejfölbe keverd bele az apróra vágott (vagy szárított) kaprot, és azt is tedd a hűtőbe.

3. Közvetlenül fogyasztás előtt hintsd meg a halszeleteket színes borssal, forgasd meg lisztben, és forró olívaolajban süsd ropogósra egy-egy oldalát 2-2 perc alatt. Szedd ki ovális tálra, a maradék olajban gyorsan forrósítsd át a kapros tejfölt. Locsold meg vele a halat vagy öntsd köré. Ha friss kaprod van, egy-két szállal díszítsd is a tálat.

4. A szalmakrumplihoz a meghámozott nyers krumplit reszeld le a reszelő nagyobbik lyukú felén, szűrőben hagyd lecsöpögni, olajos kézzel forgasd át, hogy a szálak ne tapadjanak, és amíg a mártás melegszik, forró fritőzben pár perc alatt süsd készre. Papírtörlővel kibélelt tálba szedd ki, a fölösleges olajat itasd le. Nem kell nagyon sózni.




Szöveg: Simándi Júlia