A 10 leghűségesebb kutyafajta, aki élete végéig hű társad lesz

Borítókép: A 10 leghűségesebb kutyafajta, aki élete végéig hű társad lesz Forrás: Unsplash/Vitaliy Zalishchyker
A kutya az ember leghűségesebb barátja – szokták mondani, és ez az állítás jócskán igaz is a kutyára, hiszen a kutyatartók életének mindennapjaiban folyamatosan jelen van, általa megnyugvásra lelhetünk, olykor kiönthetjük neki szívünket, és még akkor is csodálattal néz ránk, ha egy ritka rossz napunkon borzasztó kedvünkben talál. Röviden mindig számíthatunk rá – már, ha lehet így fogalmazni. De vajon melyek a leghűségesebb kutyafajták?

Sok kutya hűséges, és ez a tulajdonság ősidők óta összeköti az embert az állattal. Vannak olyan fajták azonban, melyek kiváltképpen lojálisak embertársaikhoz, szükség esetén megvédik őket a veszélytől vagy a betolakodóktól, és különösen szoros kapcsolatuk van az emberekkel. Rengeteg fajta kutya szaladgál a nagyvilág otthonaiban és a kertek alatt; vannak kotorékebek, léteznek vadászkutyák, kimagasló intelligenciával rendelkező fajták, és olyanok is akik például a haszonállatok terelésével foglalkoztak az idők során. Egyes kutyafajták pedig rendkívül hűségesek, főleg azok, melyeket az emberrel való szoros együttműködés érdekében tenyésztettek ki.

Mitől hűséges egy kutya?

Mondhatnánk, hogy azért kötődik a kutya olyannyira az emberhez, mert törődést nyújtunk neki és biztosítjuk számára az alapvető fizikai szükségleteinek kielégítését pl. az ételt, de a helyzet azért ennél jóval összetettebb.

A kutyák vélhetőleg az ősi ösztönök miatt hűségesek. Őseik a farkasok voltak, akiknek családépítésre és a falkavezér követésére való ösztöneik igen kifejlettek voltak. A farkasoknak is kellett egy vezér, akit mindig mindenhová hűen követtek, és ez a kutyáknál is hasonlóképpen nyilvánul meg, csak esetükben a vezér a gazdi, akinek a védelméért minden tőlük telhetőt meg kell tegyenek.

Forrás: Unsplash/Richard Brutyo

A kutya háziasítása egy rendkívül hosszú folyamat volt, és időbe telt, míg a mai, ölünkben vagy kanapénkon kényelmesen elnyúló szőrgombócok olyanok lettek, amilyenek. Régebben a kutyákkal az emberek saját portájukat védelmezték vagy a nyájat terelgették, így a legfontosabb cél az volt, hogy megbízhassanak az állatban, tehát hűségesek legyenek. A leghűségesebb kutyatípusok szoros összhangban működnek gazdáikkal, szeretik az embereket, könnyen nevelhetők és képezhetők, kiválóak családi közegbe és kisgyerekek mellé is.

Ha kutyánk van, sosem vagyunk egyedül

Számos kutatást végeztek már az ember-kutya kapcsolat témájában. Például az egyik megállapította, hogy ha kutyát tartunk, az állat simogatása csökkenti a stresszhormon kortizol szintjét, az ember és háziállata közötti szociális kapcsolat pedig növeli az oxitocint, amit másnéven szeretethormonnak is nevezünk.

Kutyusunk társaságában eltöltött néhány pillanat, és az aznapi rossz hatások vagy érzések, melyek esetleg értek minket, rögtön tovaszállnak. Kutatások megállapították, hogy a kutyás gazdik jóval kiegyensúlyozottabbak, kevesebbet stresszelnek, és általában alacsonyabb vérnyomással és koleszterinszinttel rendelkeznek, mint azok, akik nem tartanak ebet.

Galériánkból kiderül, melyek a leghűségesebb társai az embernek!