2 évig nevelték a kutyának hitt 110 kilós állatot, mikor rájöttek, hogy valójában medve

Borítókép: 2 évig nevelték a kutyának hitt 110 kilós állatot, mikor rájöttek, hogy valójában medve Forrás: Getty Images
Egy kínai család szeretetben nevelt egy – akkori tudásuk szerint – kölyökkutyát, ám két évvel később gyanús kezdett lenni a 110 kilónál is többet nyomó állat. Kiderült, nem is kutya a házi kedvenc…

Su Yun 2016-ban vásárolt egy kiskutyát egyik vakációján. A szőrös kis állatról azt mondták, tibeti masztiff, ami Kínában rendkívül népszerű és sokan státuszszimbólumként tartják. A fajta valóban hatalmasra nő, akár 80 kg is lehet és medveszerű külseje van, de azért kutya, semmiképp sem medve.

A lelkes gazdit kezdetben sokkolta kutyája tomboló éhsége, aminek következtében naponta felfalt egy doboz gyümölcsöt és két vödör tésztát.

Mindössze két év elteltével Su házi kedvence 110 kilót nyomott, és egyelőre nem tervezett megállni a növésben. A nő zavarodottsága félelembe fordult, amikor meglátta az állat szokatlan két lábon járási képességét.

„Minél tovább nőtt, annál jobban hasonlított egy medvére" – mondta Su a kínai sajtónak.

Su egyre jobban gyanakodott és aggódott, ezért felhívta a rendőrséget, akik megerősítették, hogy „kutyája" egy ritka és veszélyeztetett örvös medve. Becslések szerint egy kifejlett hím örvös medve, amelyet néha himalájai vagy ázsiai fekete medvének is neveznek, akár 180 kilót is nyomhat.

Nem sokkal később szakemberek jelentek meg Su házánál, hogy elvigyék a két éven át gondosan nevelgetett medvét. Mindenki biztonsága érdekében ideiglenesen el kellett altatni az állatot, majd a Yunnan Wildlife Rescue vadállatmentő szervezethez került.

Gyakran megesik

Szinte hihetetlen, de igen gyakran előfordul, hogy valaki összetéveszt egy medvét egy kutyával, vagy valamilyen vadállatot nevelget abban a hitben, hogy az egy barátságos kis eb.

Egy szintén kínai kisállattulajdonos például rájött, hogy a közel egy éve vásárolt kiskutyája nem is kutya, hanem róka. Wang asszony kicsivel több mint 60.000 forintért vásárolta egy állatkereskedésben a japán spiccnek hitt állatot, amelyről kiderült, hogy nem is kutya. Történetesen egy róka. A tulajdonos a Shanxi Network Television-nak elmondta, hogy az állat három hónapos korában abbahagyta a kutyaeledel fogyasztását, és hosszú és bolyhos farkat növesztett. Gazdájának az is feltűnő volt, hogy az állat sosem ugatott. Azt mondta: „A szőre vastagabb lett, amikor elérte a három hónapos kort. Az arca hegyes lett, a farka pedig hosszabbra nőtt, mint egy normál kutyáé. Sétáltatás közben a többi kutya folyton megijedt tőle.” Végül bevitte az állatot a Taiyuan Állatkertbe, hogy megvizsgálják. A helyi állatkert munkatársai megerősítették, hogy az állat valójában egy háziasított róka.

Kutyának nézett medve

Hazánkban is előfordult már korábban, hogy valaki kutyának nézett egy hatalmas medvét, de szerencsére nem volt ennyire drasztikus az eset. A Nógrád megyében található Szentén egy nő minden nap ugyanazon az útvonalon biciklizik, de egy alkalommal különös dolgot látott. Először azt hitte, csak egy nagyobb kutya bóklászik a bokrok között. Aztán, mikor az állat felemelte a két mellső lábát, tudatosult a hölgyben, hogy ez bizony nem kutya, hanem egy hatalmas medve. Szerencsére tisztában volt azzal, mi a teendő, ha medvével találkozik az ember, így akármennyire is rettegett, nem pánikolt be. Először meg sem mert mozdulni, majd óvatos és lassú léptekkel elkezdett hátrálni és másik útvonalon indult haza.

Forrás 1., forrás 2., forrás 3.