Mielőtt az utcára tennéd az ajándék nyuszit: az állatorvos tanácsai

Borítókép: Mielőtt az utcára tennéd az ajándék nyuszit: az állatorvos tanácsai Forrás: Pexels/Mike Bird
Noha sok állatvédő és állatorvos figyelmeztet húsvét előtt, hogy ne ajándékozzunk élő nyuszit, mégis sokszor megtörténik. Dr. Tornyi Katalin, integratív szemléletű állatorvos, a Felelős Állattartók Szakmai Műhelye csoport megalapítója ad tanácsot arra az esetre, ha a családba húsvétra nyuszi érkezett.

Az ajándék nyulak szomorú sorsa

Minden évben húsvét után több tucat házinyulat engednek szélnek az újdonsült gazdáik. A 2004. évi X. törvény alapján ez azonban bűncselekménynek minősül, amely letöltendő börtönbüntetést von maga után. Vajon ha ezzel mindenki tisztában lenne, akkor is ilyen bevett szokás lenne húsvétkor élő nyulat ajándékozni a gyerekeknek?

Ezek a nyuszik jobb esetben visszakerülnek a tenyésztőhöz. A kevésbé szerencsés egyedeket leadják valamelyik nyúlvédő/-mentő alapítványnak vagy állatotthonnak. Egyeseket szimplán vagy némi csomagolással ellátva kidobnak a kukába, míg másokat nemes egyszerűséggel szélnek eresztenek (parkban, mezőn, erdőben vagy akár az utcán). Ezeknek a szabadon eresztett nyulaknak csak akkor van esélyük, ha rövid időn belül megtalálja őket egy állatvédő vagy állatszerető ember. A szabadon engedett házi nyulak ugyanis a természetben rövid időn belül elpusztulnak.

Hiába cuki, ha harap és hangos éjjel

Aki megtartja, érdekes meglepetésekkel, problémákkal szembesülhet. A nyulak ugyanis szeretnek éjszaka aktívak lenni, szeretik a nyuszi ketrec rácsait rágni és rázni – nem halkan. Bizonyos szituációkban hangosan dobolnak a talpukkal. Ha kiengedik őket a ketrecből, szeretnek mindent megrágni (pl. kábelek, szőnyegek, bútorok, növények). Szobatisztaságra taníthatók, de ez időigényes folyamat és nem minden egyed lesz 100%-osan szobatiszta. Az ivarérett kort betöltve a bak nyulak jelölhetnek. Amíg nincsenek teljesen kézhez szoktatva, addig haraphatnak is. Illetve mivel elég sérülékenyek, emiatt sem biztos, hogy jó választás pont gyerekeknek adni.

Forrás: Pexels/Pixabay

A gyerek állatáért mindig a szülő a felelős

Minden esetben érdemes végig gondolni mielőtt a gyermekünknek nyulat ajándékozunk, hogy a család felkészült-e egy nyúl érkezésére. Felelősséggel jár a nyulak tartása is, ami nemcsak pénzbe, de időbe és energiába is telik. Egy gyermek önállóan nem képes egy állat felelős tartására. A szülő teremti elő az állattartáshoz szükséges pénzt, hogy mást ne is említsünk.

A szülőknek minden esetben megfelelő példát kell mutatni a gyermekeknek. A felvilágosítást minden esetben érthetően és a gyermek szintjén kell végrehajtani. A nyulak (ahogy a többi háziállat is) érző lények, mint az emberek.

Azonban ha a család felkészült a nyúltartásra, az életkörülményei alkalmasak egy házi kedvenc felelős tartására, akkor 5-6 éves gyerekek szülői útmutatással és segítséggel a maguk szintjén gondos gazdivá válhatnak nagyon gyorsan.

Ha valóban a nyúltartás a cél, így készülj fel rá!

A nyúltartásra is, mint minden egyéb háziállat tartására tudatosan fel kell készülni. Érdemes utánajárni, hogy honnan lehet nekik megfelelő takarmányt beszerezni. Hol van a legközelebbi nyulakkal is foglalkozó állatorvosi rendelő. Ennek a rendelőnek hogyan alakul a nyitva tartása, hova lehet vinni a nyuszit sürgős vészhelyzet esetén (pl. éjszaka, hétvégén, ünnepnapokon).

Forrás: Pexels/Pixabay

Minden esetben érdemes valódi tenyésztőtől nyulat vásárolni, akik “használati utasítással”/nyuszi-kisokossal is ellátják a kezdő nyúltartókat.

Megfelelő méretű és ingergazdag tartási helyre van szüksége a nyulaknak. A házi nyulak az üregi nyulak rokonai, azaz szeretnének “üregekbe” bújni. Nekik is szükségük van megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra a mentális és fizikális egészségük megtartása érdekében.

Az sem utolsó, hogy a nyulak társas lények, így nem érdemes egyedül tartani őket. És ha többen vannak, akkor az ivarukra/ivartalanításra is időben gondolni kell.

Mindenképpen érdemes felkészülni, milyen vizsgálatokra, oltásokra van szükség és ezeket betartani. Úgy mint például rendszeres fogászati kontroll és kezelés, ivartalanítás.

A szúnyogok által terjesztett betegségek miatt (myxomatosis és nyulak vérzéses betegsége) például érdemes évente vakcinázni őket. Fontos a jó minőségű takarmány és friss ivóvíz folyamatos biztosítása, hogy az emésztőrendszerük egészséges maradjon.

Inkább horgolj nyuszit, mutatjuk, hogyan!