JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

7 furcsa kutyaviselkedés, amit a legtöbb gazdi félreértelmez: a fűevéstől a mancsnyalogatásig

Borítókép: 7 furcsa kutyaviselkedés, amit a legtöbb gazdi félreértelmez: a fűevéstől a mancsnyalogatásig Forrás: Getty Images
Néha fogalmad sincs, hogy bundás kedvenced csak szimplán bolondozik, vagy viselkedése miatt aggódnod kéne? Most megmagyarázzuk a leggyakoribb furcsa kutyaszokásokat, hogy eloszlassuk a kétségeidet.

A kutyák sok szempontból különleges lények. Nincs még egy olyan állat, ami ilyen közel állna az emberhez (már ha nem a rokoni kapcsolatot nézzük), és nincs még egy olyan állatfaj, ami ennyire sokszínű lenne. De nemcsak a fajták változatossága, hanem az ebek viselkedése is ámulatba ejtő, hiszen sokszor csinálnak meglepő, hóbortos, vicces, na és persze bosszantó dolgokat. Akár első kutyás, akár már kicsit tapasztaltabb gazdi vagy, érdemes elolvasnod a cikket, hogy jobban megismerd négylábú társadat, és felismerd, mikor kell állatorvoshoz vinned.

Miért esznek füvet?

Mindegy, hogy extra válogatós vagy legszívesebben mindent felfaló szőrmókról van szó, a legtöbb kutya időről időre a füvet is beiktatja a menüjébe. Egy 1500 ebet vizsgáló amerikai felmérésben például a résztvevők 79%-a havonta legalább egyszer szívesen legelészett. A legtöbb gazdik ilyenkor rácsodálkozik, hogy vajon tehénnek képzeli-e magát kis kedvence. Nos, ilyesmiről szó sincs, a fűevés egyik oka az emésztés javítása: a kutyák ezzel igyekeznek maguknak helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, szélsőséges esetben pedig a fűszálak hánytatóként is szolgálhatnak. Teljesen természetes, ha a bundás barátod olykor gyomorpanaszokkal küzd, és fűlegeléssel gyógyítja magát, de ha túl gyakran előfordul, akkor érdemes elvinni egy kivizsgálásra, illetve átgondolni az étrendjét. A fűevés hátterében szimpla unalom is állhat, kölyköknél a rágási kényszer, valamint ritka esetekben a pica nevű betegség is.

Forrás: Getty Images
A kutya számos okból kifolyólag ehet füvet.

Miért nyalogatják a mancsukat?

Azt mindenki tudja, hogy a macskák tisztálkodás céljából szeretik nyalogatni magukat, de az már kevésbé ismert, hogy a kutyáknál is él ez a szokás. Ha azonban ez a normálisnál nagyobb mértéket ölt, például piroslik a mancsa, esetleg kikopik a szőre, sőt négylábú barátod esetleg harapdálja is a lábát, az már korántsem ártalmatlan dolog. A háttérében gyakran allergia áll (táplálék- vagy környezeti allergia is lehet, például pollen vagy a padlótisztítóban található vegyi anyag miatt). De az is előfordulhat, hogy a kutyusod talpa megsérült, belefúródott valami a séta, játék közben, emellett pedig bőrszárazság és élősködő is kiválthatja a szokásosnál intenzívebb nyalakodást. Ezenkívül megfigyelték (bár magyarázatot még nem találtak rá), hogy a kutyák fájdalomcsillapítás, önnyugtatás céljából is nyalogatják a mancsukat, függetlenül attól, hogy melyik testrészük fáj. Szóval ha a blökid túlzásba viszi a mancsnyalást, mindenképp konzultálj egy állatorvossal, hogy feltárjátok és kezeljétek a probléma okát.

Miért ásítanak?

Bár a kutyák szívesen és sokat szundikálnak (az enyém például most is a lábamhoz simulva alszik, miközben írom ezt a cikket), általában nem azért ásítanak, mert álmosak vagy fáradtak. Az ebeknél az ásítás egyrészt a szorongás, frusztráció levezetésére szolgál: ha félnek vagy olyan szituációba kerülnek, ahol nem tudják, hogy mit kéne tenniük, ásítanak. Másrészt az ásítás arra is szolgálhat, hogy az izmok megnyúztatásával készenlétbe helyezzék testüket valamilyen akcióra, legyen az a préda becserkészése vagy a labda hajkurászása.

Forrás: Pexels/cnv native
Általában a kutyák nem azért ásítanak, mert álmosak.

Miért rohangálnak őrült módjára?

A gyerekeim vidáman sikongatnak és tapsolnak, amikor a kutyánkra rájön az 5 perc, és megkergülve rohangál ide-oda, felugrál a kanapéra, tigrisbukfenccel bevetődik az ágyába. Ez a bolondozás 1-2 percig tart általában, majd az eb hirtelen megnyugszik, és kényelmesen leheveredik, vagy mintha mi sem történt volna, visszatér a korábbi cselekvéséhez. És hogy mi játszódik le a kutyákban ilyenkor? Az angolul „zoomies"-nak nevezett viselkedés (sajnos magyar kifejezés nincs még rá) tulajdonképpen egy izgalmas történésre adott válaszreakció. Ha valamitől túlpörögnek (például nagyon megörülnek egy új játéknak, jutalomfeladatnak, vagy hogy végre kimehetnek az udvarra), eszeveszett rohangálással vezetik le a hirtelen felgyülemlett energiát, adrenalinlöketet. Teljesen normális magatartásról van tehát szó, közbeavatkoznod csak akkor kell, ha nem biztonságos helyen jön rá a bolondóra a kis kedvencedre.

Miért kergetik a farkukat?

A zoomies-hoz hasonlóan vicces látvány a saját farkát körbe-körbe kergető kutyus, ám ez már korántsem olyan ártatlan viselkedés. Kölyökkorban még természetes, hogy igyekeznek elkapni a farkukat, esetleg meg is rágcsálják, hiszen ilyenkor ismerkednek a világgal, és még nincsenek tudatában annak, hogy az bizony a saját testükhöz tartozik. Felnőttkorban azonban a farokkergetés és -rágcsálás általában bajt jelez. Lehet mentális probléma (genetikai okokra visszavezethető pszichés betegség vagy trauma miatt), de élősködő, figyelemhiány, sőt a magas koleszterinszint is kiválthatja, hogy kutyád saját farkincáját tekintse a legjobb játéknak.

Miért szánkáznak a fenekükön?

A te kutyusod is szokta ülő pózban a mellső lábaival vonszolni magát a földön? Ha eddig azt gondoltad, hogy ez valami vicces mutatvány, amivel megpróbálja feldobni a napodat, el kell keserítsünk. Egy blöki akkor szokott a popóján szánkázni, ha az ott található bűzmirigy nem tud megfelelően ürülni, rosszabb esetben be is gyulladt már és irritálja, esetleg belső élősködőkkel fertőzött kedvenced. Irány a doki vele!

Miért kaparják a fekhelyüket, és miért forognak körbe alvás előtt?

A kutyám számomra egyik legkedvesebb szokása, mikor lefekvéskor felugrik az ágyunkra, elkezdi kaparni, majd párszor körbeforog, és csak ezután fekszik le. Megjegyzem, néha a saját ágyikójában is ezt csinálja, sőt a kanapén is, szóval nem arról van szó, hogy az (amúgy pihe-puha) takarónkkal lenne problémája. A magyarázat az ősi állati ösztönökben keresendő: a kaparászással megtisztítja fekhelyét, plusz a talppárnákon található illatmirigyek segítségével megjelöli a saját területét. A körbeforgás pedig arra szolgál, hogy megbizonyosodjon róla, nem leselkedik rá semmilyen veszély (például valamilyen ragadozó). Ez az ösztön megmarad a kutyákban akkor is, ha sosem aludtak a vadonban vagy a kertben, mindig csak párnák között.