Szeptember közepén is folytatódik az indián nyár

Borítókép: Szeptember közepén is folytatódik az indián nyár Forrás: Unsplash / Khyta
Bár kedden az előrejelzések szerint kisebb hidegfront érkezik, az indián nyár egészen hétvégéig kitart majd.

Szeptemberben eddig nem volt okunk panaszra az időjárással kapcsolatban, hiszen az utóbbi hetekben igazi nyári időben volt részünk. A kellemesen meleg idő továbbra is kitart, még a keddi hidegfront sem zavarja meg.

Kellemes hétkezdés

Hétfőn mindenhol több órás napsütésre számíthatunk, csupán északon és északkeleten fordulhat elő egy-egy zápor vagy zivatar. Többfelé élénk lesz a déli-délkeleti szél, és északnyugaton erős lökések is kísérhetik majd. Hajnalban és a kora reggeli órákban szükségünk lehet a kabátra, de délután már 26 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden kisebb hidegfront érkezik

A hét második napján átmeneti jelleggel többfelé kialakulhatnak záporok és zivatarok, de alapvetően még mindig napos idő lesz az országban, bár helyenként feltámadhat a nyugatira, északnyugatira forduló szél. A hőmérséklet miatt azonban ezen a napon sem kell aggódnunk, a legmelegebb órákban (a front előtt) 25 és 32 fok közötti értékeket mérhetünk majd.

Szerdától hétvégéig napsütéses nyárias napok jönnek

Szerdán időnként még megzavarhatják a napsütést a felhők, de fokozatosan szakadozni kezd a felhőzet, és csak elszórtan alakulhat ki zápor vagy zivatar a keleti és északkeleti tájakon. Napról napra melegszik az idő: szerdán 24-29, csütörtökön 25-30, pénteken pedig megint 30 fok körüli csúcsértékekre számíthatunk.

Az újabb hidegfront az előrejelzések szerint hétvégén érkezik, és onnantól kezdve már tartósan 30 fok alatti hőmérsékletre számíthatunk.

Rekordokat döntött a meleg idén nyáron

Nem csoda, hogy ilyen kellemes ősznek örülhetünk: az MTI a NASA legfrissebb jelentése alapján arról számolt be, hogy a mérések kezdete, azaz 1880 óta az idei nyár a legmelegebb a bolygónk történetében.

A jelentések alapján a június-július-augusztus hónapok összesen 0,23 Celcius-fokkal bizonyultak melegebbnek, mint bármely korábbi nyári időszak, az 1951 és 1980 közötti átlagos nyári hőmérsékletnél pedig 1,2 fokkal volt melegebb idén nyáron.

A NASA több tízezer meteorológiai állomás felszíni adatai, illetve a hajókon és a bójákon elhelyezett műszerek tengerfelszínen mért hőmérsékleti adatai alapján állapította meg a rekordot, melyért elsősorban a kivételesen magas tengerfelszíni hőmérsékletet tartják felelősnek, de az egyre fokozódó El Niño is hozzájárult. A NASA jelentéséből az is kiderül, hogy ezzel a rekorddal a globális felmelegedés hosszú távú tendenciája folytatódik.

Ha nem tudod eldönteni, hogy mit vegyél fel, mert reggel fázol, napközben pedig meleged van, adunk pár tippet a galériában!