JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

10+1 tipp, hogyan védd a saját és a családod bőrét (nem csak) a nyári napsütésben!

Borítókép: 10+1 tipp, hogyan védd a saját és a családod bőrét (nem csak) a nyári napsütésben! Forrás: dm
Élvezd a nyarat, a napsütést, de legyél okos napimádó! Igazából csak pár szabályt kell szem előtt tartanod, hogy a napfürdőzésnek ne leégés, hanem egészséges barnaság legyen a végeredménye. Mutatjuk is, melyek a napozás legfontosabb alapszabályai!

Jótékony vagy káros napsugarak?

Ugye te is megfigyelted már, hogy amikor süt a nap és jó idő van, a kedved is sokkal jobb? Bizonyított tény, hogy a napfény jótékonyan hat a kedélyállapotra és nem mellesleg az immunrendszerre is. Napozás hatására D-vitamin képződik a testünkben és a napsugaraknak köszönhetően gyorsul a sejtanyagcsere, ami az általános gyógyulási folyamatokat serkenti.

A napnak azonban nem csak pozitív hatásai vannak, az erős napsugárzás – a túlzásba vitt napozás, a fényvédelem elhanyagolása - nem csak a bőrünket károsítja, de az egészségünkre nézve is veszélyes lehet. Sokan vélekednek úgy, hogy ők bizony nem kenik magukat naptejjel, mert akkor egyáltalán nem barnulnak le. Pedig ez hatalmas tévedés, mivel fényvédelem mellett is gyönyörű színt szerezhetünk. Ráadásul ma már számtalan kutatás bizonyítja, hogy a bőr minden leégés és sugárzás emlékét megőrzi, ezek hatása az életünk folyamán összeadódik. A károsodás kivédésére a szervezet ugyan rendelkezik egy javító mechanizmussal, de ennek kapacitása életünk során korlátozott. Ha már fiatalabb korban elhasználjuk ezt, akkor a későbbiekben nincs, ami megvédene bennünket. És bár a barnaságra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint pozitívumra, a napbarnítottság igazából bőrünk segélykiáltása, védekezési mechanizmusa az UV-sugarakkal szemben.

Forrás: dm

UV-sugarak – Melyiktől kell félnünk?

Az UV-C sugarak hatásával nem igazán kell számolnunk, mert még mielőtt a Földet elérnék, elnyelődnek a légkör különböző rétegeiben. A bőrünket az UV-A és az UV-B hatásaitól kell védenünk. Az UV-A sugárzás többnyire a bőr irharétegéig jut el és az üvegen is áthatol. Kis adagban nem okoz sem bőrpírt, sem pigmentációt, de nagy dózisban károsítja a bőrt: felgyorsítja a bőr öregedését, ráncosodását, előidézi a feszesség és a víztartalom elvesztését és maradandóan károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét, növelve a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Az UV-B sugárzást az üveg ugyan kiszűri, de a vízen áthatol és a bőr hámrétegében nyelődik el, így úszás közben még inkább leéghetünk és ez okozza a napok, hetek alatt létrejövő késői pigmentációt, felelős a napégésért és a vele járó bőrgyulladásért is.

Az UV-A és UV-B sugarak nem csak a vízparton, nyaralás alatt támadják a bőrünket. A városban sétálva, autót vezetve, kertészkedés, játszóterezés közben, napos és felhős időben, télen és nyáron egyaránt érik a bőrünket. Kiváltképp az arcunkat és a dekoltázsunkat, ezért azokat még akkor is érdemes megfelelő faktorszámú fényvédővel bekenni, ha éppen nem strandra készülünk.

Forrás: dm

Mi történik, ha nem véded a bőrödet az UV-sugarak ellen?

A napfény mértékkel csodát tesz a bőrrel, de a túlzásba vitt, napvédőmentes napozás és szoláriumozás hatására a kollagén kevesebb lesz a testben, és a bőr rugalmassága is érzékelhetően csökken. Ráadásul, ha a bőrödet túl sok napsugárzás éri, elkezd foltosodni, ami egyrészt nem szép esztétikai látvány, másrészt a foltok, sötétebb területek azt jelzik, a bőr károsodott. Helyezd a hangsúlyt inkább a megelőzésre, használj naptejet, ami nem csupán a káros UV sugaraktól, de a pigmentfoltok kialakulásától is megóvja a bőrödet!

Forrás: dm

Hogyan védjük a bőrünket? Íme a legfontosabb szabályok!

A következő napozási szabályok betartásával megóvhatod a bőrödet – és a családtagjaidét is- nem csak a leégéstől, de a napozás káros hatásaitól is és biztosíthatod, hogy pont annyit kapjon a napsugarakból, ami még szépít és egészséges.

1, A nap sugarai gyengébbek reggel és késő délután, de tudnak annyi színt adni, amitől kellemesen barna leszel. A délelőtt 11 és délután 15 óra közötti időszakban viszont brutálisan erős az UV-sugárzás. Az okos napimádók ilyenkor árnyékos helyeket keresnek: egy lombos fa árnyékába húzódnak a parkban vagy a tengerparton napernyő alatt pihengetnek.

2, Mindig a bőrtípusodnak – azon belül is a fototípusodnak - és a napsütés erejének megfelelő fényvédőkrémet használj! Alapszabály, hogy ha kilépsz az ajtón, bárhová is menj, legyen napos vagy felhős az idő, mindenképp gondoskodj bőröd fényvédelméről! Legyél tisztában azzal, hogy még árnyékban, vagy a hegyekben, vagy a tél közepén is fokozott mértékű UV-sugárzás érhet.

3, Az SPF azaz napvédő faktor (Sun Protection Factor) a fényvédő UVB gátló hatását mutatja. Az optimális UVB sugárvédelem érdekében a bőrgyógyászok a "magas" - SPF 30+, illetve a "nagyon magas" - SPF 50+ megjelölésű termékeket ajánlják. Az EU által jóváhagyott széles skálájú fényvédő termékek UVA védelmet is kínálnak. Ezt a csomagoláson is feltüntetik általában a kör alakú UVA felirat segítségével. Mindig bizonyosodj meg róla, hogy az általad választott termék véd a hosszú UVA sugarak ellen is.

4, Az arcod mindig jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, közvetlenebbül éri a napfény, ezért ajánlott magasabb faktorszámú, kifejezetten arca szánt fényvédőt alkalmazni annak érdekében, hogy arcbőröd egészséges és szép maradjon.

5, Az ultraibolya sugárzás nem csak felülről érkezik. Mindannyian tudjuk, hogy a víz visszaveri a napfényt, de a homok, a fehér festék, a beton, sőt minden világos vagy fényes felület is. A hó és a jég szuper fényvisszaverő; majdnem megduplázza az UV-sugárzásnak való kitettséget. Ilyen környezetben érdemes a szokásosnál erősebb napvédő krémet használni. Jó, ha azzal is tisztában vagy, hogy az üveg nem gátolja az UV-A sugarak áthaladását, ezért autóban hosszabb ideig utazva is kend be az arcodat, karodat, és azokat a testrészeket, amiket a ruházatod szabadon hagy.

6, Ne felejtsd el napozás előtt legalább 20-30 perccel bekenni magadat és a családtagjaidat – az egész testet, különösen alaposan a vállakat, hátat -, hogy legyen ideje beszívódni a fényvédőnek. Folyamatosan, 2 óránként kend újra a csapatot. Az anyajegyekre különösen figyelj, vastagabb rétegben vidd fel rájuk a krémet, ami ezeken a pontokon akár magasabb faktorszámú is lehet és ne hagyd ki az orrodat, a szádat, a füledet és a lábfejedet sem!

7, A legtöbb ember nem használ elegendő mennyiségű fényvédőt. Mennyi az ajánlott adag? Egy átlagos testalkatú és magasságú női test védelmét kb. 36 g krém biztosítja. Ez két evőkanálnyi, vagy egy golflabdányi mennyiség.

8, Tartsd észben, hogy napfény és izzadás hatására a fényvédők néhány óra alatt elveszítik hatékonyságukat, emiatt 2-3 óránként ismételd meg használatukat. Akkor is ismételni kell a naptej felvitelét, ha vízben voltál vagy zuhanyoztál.

9, A gyermekek bőre különösen érzékeny a napsugarak káros hatásaival szemben. 3 év alatti kisgyermeket soha ne tegyél ki közvetlen napsugárzásnak. Használj magasfokú védelmet nyújtó, széles spektrumú UVA-UVB filteres, kifejezetten a gyermekek bőrére fejlesztett fényvédőt!

10, A fényvédelmet ne csak krémekkel, de öltözékkel, jól szellőző, széles karimájú szalmakalappal, lenge, lenvászon blúzzal, tunikával is támogasd. Mindig óvd a szemedet is, használj UV-védelemmel ellátott napszemüveget.

+ 1 tanács: Napozás után használj kifejezetten napozás utánra kifejlesztett, ápoló, bőrnyugtató hidratáló összetevőkkel gazdagított készítményt a bőr megnyugtatására és kiszáradásának megelőzésére.

Milyen napvédőt kenj magadra és a családodra napozáshoz és napozás után, hogy a bőrötök szép és egészséges maradjon? Mutatjuk!