Több százezres kincsek rejtőzhetnek a padlásodon! Retro játékok, amelyek ma egy kisebb vagyont érnek

Borítókép: Több százezres kincsek rejtőzhetnek a padlásodon! Retro játékok, amelyek ma egy kisebb vagyont érnek Forrás: Canva (Vlaimir Sukhachev)
Van, aki boldog nosztalgiával gondol a régi játékaira, másnál szomorú kacatként porosodnak. És van, amikor a gyerekkori kedvencek jól jövedelmező befektetéssé válnak, gyűjtők ugyanis elképesztő összegeket képesek kifizetni bizonyos darabokért!

Emlékszem, mennyire bezsongtunk öcsémmel, amikor apukám egyik külföldi munkaútjáról egy kalózhajós Lego-készletet hozott haza ajándékba. Ez cirka 30 évvel ezelőtt volt, a dán építőkockás játékok már akkor sem számítottak éppen olcsó mulatságnak, de ha valaki azt mondja, hogy a szett értéke felnőtt koromra meghaladja a hazai nettó havi átlagkeresetet, tuti kinevetem. És nemcsak azért, mert akkor még nem tudtam, hogy mi az a nettó, meg átlagkereset. De pörgessük meg az idő kerekét, mert nemrég, mikor a saját gyerekeimnek kutattam Lego-k után Facebookon, szembejött az a bizonyos kalózhajós készlet képe. 420 ezer forintért hirdették!

Kétszer is pislogtam, hogy ellenőrizzem, tuti nem káprázik a szemem, majd előtört újságíró énem, és felcsaptam a Google-t, hogy utánajárjak, tényleg ennyit ér a szett. Kiderült, hogy bizony szép állapotban, dobozával, minden kiegészítőjével és eredeti leírásával együtt akár 400 ezer forintért is elkelhet.

Persze ha ezt tudtam volna 30 évvel ezelőtt, valószínűleg féltve őrzött kincsként vigyáztunk volna a dobozára (mert bizony a miénk elszakadt), és öcsém sem nyelte volna le az egyik kalóz sapkáját (mentségére legyen mondva, óvodás volt még). Szóval most már tudom, hogy a Lego nemcsak generációkon átívelő játék, hanem remek befektetés is lehet, különösen a limitált vagy retro készletek. A bricklink.com oldalon bárki könnyen csekkolhatja, hogy a gyerekkorából megőrzött legók mennyit érnek ma, de garantálom, hogy utána nem lesz őszinte a mosolya, mikor saját csemetéi összerágcsálják és/vagy eldobálják a kincs kicsi darabkáit. Saját tapasztalat ez is…

Forrás: Canva (aitoff)

Mindenesetre a Lego-s felismerés után nem hagytam abba a kutakodást, és keresgéltem, milyen régi játékok vannak még, amelyeknek értéke meredekebben emelkedett, mint az infláció mostanság.

Ha kíváncsi vagy ezekre, lapozd végig a lenti galériát!